Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΚΤΗΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Η αναγέννηση του καλού ελληνικού κρασιού έχει προέλευση και γεύση!

ΚΤΗΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Η αναγέννηση του καλού ελληνικού κρασιού έχει προέλευση και γεύση!

> Συνέντευξη του οινοπαραγωγού Τάσου Ξύδη στον Παύλο Κοτρότσιο

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Τα ελληνικά κρασιά είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και σιγά – σιγά κατακτούν την θέση που τους αξίζει στο γαστρονομικό χάρτη και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ίσως πιο γνωστή περιοχή παραγωγής κρασιών στην Ελλάδα, τη Νεμέα, το Κτήμα Αναγέννηση για παραπάνω απο 2 αιώνες προσφέρει στο κοινό άριστης ποιότητας, εκλεκτό ελληνικό κρασί. Ένα κρασί που δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει απο τα ξακουστά κρασιά άλλων Ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών και που αποτελεί αγαπημένη αγορά όλων όσων γνωρίζουν οτι πίνοντας ένα κρασί γνωρίζουν έναν τόπο.

Ο ιδιοκτήτης του Κτήματος και οινοπαραγωγός Τάσος Ξύδης συναντήθηκε με τον Παύλο Κοτρότσιο και εξηγεί στη Hellenic News of America πώς γίνεται μια οικογενειακή παράδοση που κρατά κοντά 2 αιώνες, τον οδήγησε στο να …απαρνηθεί στην αρχή τα κρασιά, αλλά στη συνέχεια να επιστρέψει και να μεγαλουργήσει!

“Ο προπάππους μου έφυγε το 1774 απο την Βόρεια Εύβοια και ήρθε στη Νεμέα, συνεχίζοντας την διαδικασία της οινοποίησης” εξηγεί. Και συνεχίζει: “Χωριό δεν υπήρχε τότε, αλλά ρυμοτομήθηκε απο το Κράτος νέο χωριό. Στη συνέχεια χτίστηκε το σπίτι και το οινοποιείο. Έτσι πορεύτηκε η οικογένεια μέσα απο τις γενεές”.

Ο πατέρας του Τάσου, που έφυγε λίγους μήνες πριν απο τη ζωή πλήρης ημερών, συνέχισε να οινοποιεί μέχρι το 1987, ενώ η οικογένεια ήταν στην αμπελουργία μέχρι το 2000. “Εγώ ήθελα να ανοίξω τα φτερά μου, να κάνω άλλα πράγματα και έτσι έφυγε για να δουλέψω στην εστίαση. Απέκτησα πολύ μεγάλη εμπειρία, γιατί δούλεψα στο σέρβις σε εστιατόρια γνωρίζοντας καλά κουζίνες όπως η γαλλική και η αμερικάνικη. Αυτό αργότερα με βοήθησε πολύ” επισημαίνει και συνεχίζει: “Επέστρεψα το 2000 και είχα βάλει ένα προσωπικό στοίχημα, οτι μπορούσα να κάνω κρασιά ισάξια και καλύτερα εκείνων του Μπορντό της Γαλλίας. Αφού έκανα για 6 χρόνια τα πειράματά μου και είχα θετικό αντίκτυπο, στη συνέχεια έκανα την εταιρία”.

8 ετικέτες με ωδή στο Αγιωργίτικο

Thanks for reading Hellenic News of America

Αξίζει να σημειωθεί οτι το Κτήμα Αναγέννηση προσφέρει κρασιά Νεμέας υψηλής ποιότητας από τους αμπελώνες του που βρίσκονται στην περιοχή της αρχαίας Νεμέας. Η Ιστορική αυτή περιοχή δεν είναι μόνο περίφημη για τους αρχαίους αγώνες της, τα Νέμεα, αλλά επίσης και για τη μεγάλη της παραγωγή σε κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στους αμπελώνες της Νεμέας είναι το Αγιωργίτικο. Το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής σε συνάρτηση με το ιδιαίτερο χώμα, το ύψος και την θέση της κοιλάδας δίνουν μια εξαιρετική γεύση στα κρασιά της Νεμέας και κυρίως στο αγιωργίτικο κρασί.

Το “Κτήμα Αναγέννηση” αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους που παρέχει η περιοχή της Νεμέας και διατηρώντας την παράδοση, δημιουργεί ένα αγιωργίτικο κρασί υψηλής ποιότητας. Για την καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων αυτών το οινοποιείο χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία και τεχνογνωσία παραγωγής οίνου ακολουθώντας την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης ερυθρού οίνου.

Η κάβα του κτήματος αποτελείται από 8 διαφορετικές ετικέτες εκ των οποίων οι πέντε αφιερώνονται στη δημιουργία κόκκινων κρασιών από την ποικιλία Αγιωργίτικο.

Κρασί …handmade

Ένα ακόμη προσωπικό στοίχημα του κ. Ξύδη, που κατά πώς φαίνεται κερδίζει, είναι το γεγονός οτι δεν ήθελε να μπει στο τεχνολογικό κρασί. “Κράτησα τον παλιό αμπελώνα και πήρα σύγχρονο εξοπλισμό. Δουλεύω στα πρότυπα των Γάλλων. Δεν με ενδιαφέρει να μπω στο τεχνολογικό κρασί. Παράλληλα το οινοποιείο μας και τα κτήματά μας είναι πιστοποιημένα με ISO. Δεν υπάρχει τίποτε χημικό και οι δουλειές γίνονται χειροκίνητα. Η δουλειά μας είναι απόλυτα καθαρή και δεν χρησιμοποιούμε βιομηχανικούς ζυμομύκητες” εξηγεί.

Το κρασί στο “Κτήμα Αναγέννηση” μένει 2 χρόνια ή 12 μήνες μέσα στο κάθε βαρέλι ανάλογα με την ετικέτα και κάθε 2 -3 μήνες παρακολουθείται. “Δεν παίζουμε με την ποιότητα του κρασιού μας” υπογραμμίζει με στόμφο και επισημαίνει: “μεγαλώσαμε σε μία οικογένεια που το κύριο επάγγελμα της ήταν η παραγωγή κρασιού, μία παράδοση που ξεπερνά τα 100 χρόνια και ακόμα συνεχίζεται. Μάθαμε να αγαπάμε αυτό που κάνουμε έτσι το κρασί μας παίρνει γεύση απο αγάπη!”.

Το βλέμμα στο εξωτερικό

Όταν έχεις ένα τέτοιο προϊόν είναι λογικό να κοιτάζεις το εξωτερικό. Ο κ. Ξύδης δεν αποτελεί εξαίρεση αφού γνωρίζει οτι στην Ελλάδα το κοινό που μπορεί να βρει και να αγοράσει ένα τέτοιο κρασί δεν είναι μεγάλο.

“Εμείς σαν επιχείρηση αναπτυχθήκαμε μέσα στην κρίση και είμαστε υγιείς παρά τα όσα προβλήματα” επισημαίνει και συνεχίζει: “Φυσικά και μας ενδιαφέρει η αγορά του εξωτερικού. Δυστυχώς είναι μικρό το κομμάτι για την Ελλάδα. Ήταν και είναι στόχος ζωής για εμάς και πιστεύω ακράδαντα οτι μπορούμε να ανταγωνιστούμε το Μπορντό. Για αυτό και κάνω αυτή τη δουλειά”.

Μεγάλος στόχος του “Κτήματος” είναι η αγορά της Αμερικής “για γνωρίσουν οι ΗΠΑ το προϊόν μας, αλλά και να γνωρίσουν την Ελλάδα σαν οινολογικό προορισμό και σαν χώρα που βγάζει καλά κρασιά”.

Ο Αμπελώνας του Κτήματος

Ο μικρός αμπελώνας του Κτήματος βρίσκεται στην Αρχαία Νεμέα Κορινθίας και έχει έκταση 15 περίπου στρέμματα, με προοπτική επέκτασής του, τα επόμενα χρόνια. Τα αμπελοτόπια βρίσκονται σε υψόμετρο 340m. Η ηλικία τους ξεπερνά τα 55 έτη και η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 650 κιλά ανά στρέμμα. Η καλλιέργεια γίνεται με τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας. Η εταιρία για να καλύψει τις ανάγκες της συνεργάζεται με επιλεγμένους αμπελουργούς της περιοχής της Νεμέας για αγορά πρώτης ύλης, με τους αμπελώνες να ξεπερνούν τα 30 στρέμματα.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img