Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΚύκλος Συζητήσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU) - 1η Συνάντηση: «Λογοτεχνία-Ποίηση: Το Μυθιστόρημα: Άσκηση...

Κύκλος Συζητήσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU) – 1η Συνάντηση: «Λογοτεχνία-Ποίηση: Το Μυθιστόρημα: Άσκηση εθνικής αυτογνωσίας»

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Delphi Economic Forum, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οργανώνουν κύκλο 6 συναντήσεων αφιερωμένων σε δημιουργήματα και προσωπικότητες του λόγου, της διανόησης, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Οι συναντήσεις έχουν σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανθρώπων του πνεύματος στην πορεία του έθνους.

Η πρώτη συνάντηση του κύκλου πραγματοποιείται την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, 19:00-21:30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ο συγγραφέας-μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος συνομιλεί με τον Περικλή Σ. Βαλλιάνο, Οµότιµο Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Λογοτεχνία-Ποίηση: Το Μυθιστόρημα: Άσκηση εθνικής αυτογνωσίας».

Η Ελλάδα δεν σταμάτησε να δημιουργεί ποίηση σε όλους τους αιώνες της ύπαρξής της. Το μυθιστόρημα όμως, η τέχνη της Ευρώπης όπως την αποκαλεί ο Κούντερα, είναι παιδί της ανεξαρτησίας. Για τους πεζογράφους μας δεν υπήρξε ποτέ γλωσσικό ζήτημα. Ο Ραγκαβής, ο Παπαδιαμάντης, ο Ροΐδης, ο Βιζυηνός γράφουν σε μια καθαρεύουσα που αναδεικνύει όλη την εκφραστικότητα και την πλαστικότητα των ελληνικών διαψεύδοντας όσους την θεωρούν «τεχνητή». Κατέθεσαν στην εθνική μας αυτογνωσία την πλάγια ματιά της ειρωνίας που διακρίνει τον μυθιστορηματικό λόγο. Στον εικοστό αιώνα, από την γενιά του ’30 ως τον Καζαντζάκη οργανώνουν την δική τους ιδιαίτερη αντίληψη για τον ελληνισμό δίνοντας τον τόνο και στις υπόλοιπες τέχνες, αλλά και στην κοινωνική ευαισθησία. Δεν υπήρξε ποτέ είδος λαϊκής κατανάλωσης. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν πρωτοπόρο στην δημιουργία αστικής παιδείας επεξεργαζόμενο τους δύο πυλώνες της νεοελληνικής συνείδησης. Την αναζήτηση της ρίζας του ελληνισμού και τον δρόμο ένταξής του στον σύγχρονο κόσμο, στην Ευρώπη.

Για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν, οι συζητήσεις θα µεταδίδονται και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης ( www.hau.gr ) και από το κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens – YouTube)

Εισηγητής: Τάκης Θεοδωρόπουλος
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι συγγραφέας. Έχει είκοσι τίτλους μυθιστορημάτων και δοκιμίων στο ενεργητικό του. Και μερικές χιλιάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα τελευταία εννέα χρόνια διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Καθημερινή», μετά από δεκατέσσερα περίπου χρόνια θητείας στα «Νέα». Υπήρξε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Το Τέταρτο που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις και διετέλεσε πρόεδρος του αειμνήστου Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ευτυχώς μπορεί και γράφει ακόμη.

Thanks for reading Hellenic News of America

Συνομιλητής: Περικλής Σ. Βαλλιάνος. Ο Περικλής Σ. Βαλλιάνος κατάγεται από την Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε κοινωνιολογία και ιστορία των ιδεών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img