Thursday, April 18, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
«Μήλον της `Εριδος» η Ελλάδα στον Ενεργειακό τομέα

«Μήλον της `Εριδος» η Ελλάδα στον Ενεργειακό τομέα

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Θανάση Μπολέτη

Για την Hellenic News Of America

Οι οικονομικές σχέσεις  `Ελλάδος-Αμερικής μπορεί να μη βρίσκονται στο απόλυτο επιθυμητό επίπεδο, αλλά οι προοπτικές διαφαίνονται εξαιρετικές. Η εκτίμηση αυτή απορρέει από το αυξανόμενο ενδιαφέρον Αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην `Ελλάδα και συγκεκριμένα σε τομείς κυρίως  της ενέργειας , του τουρισμού, και των υποδομών. Η διαπιστούμενη αυτή πρόθεση έχει τεθεί υπόψη από Αμερικανικούς παράγοντες στην Ελληνική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί, ότι η είσοδος Αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, θα ανοίξει «διαύλους» και για είσοδο επενδυτικών  funds από άλλες χώρες. Ασφαλώς σε αυτή την θετική ανταπόκριση, έπαιξε σημαντικό ρόλο και η είσοδος της χώρας στις αγορές χρήματος μετά από την πολύχρονο εμπάργκο λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Βεβαίως ακόμη η χώρα πρέπει να κάνει πολλά, ώστε η προσέλκυση επενδύσεων να γίνει δελεαστική. Πάνω από όλα οι υψηλές φορολογίες λειτουργούν ανασταλτικά στα επενδυτικά πλάνα του εξωτερικού. Παράλληλα εξ’ ίσου ανασταλτικός παράγοντας είναι και η ατέρμονη γραφειοκρατία που βάζει σημαντικά εμπόδια στην προώθηση επενδυτικών σχεδίων. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι βασική της προτεραιότητα είναι να πατάξει το «τέρας» της γραφειοκρατίας, αλλά ακόμη βηματίζει με σημειωτόν. Επειδή η Ελλάδα παίζει πολύ σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της Ενέργειας και του τουρισμού, δεν είναι τυχαίο το Αμερικανικό ενδιαφέρον σε αυτούς τους τομείς. Στο Αμερικανικό ενδιαφέρον εντάσσονται και καταξιωμένοι ομογενείς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν βολιδοσκοπήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδος, και βρίσκονται σε επαφές. Απομένουν, η εδραίωση της χώρας στις αγορές χρήματος, οι ριζοσπαστικές αλλαγές σε γραφειοκρατικό επίπεδο, αλλά και η μείωση των συντελεστών φορολογίας ώστε να λάβει «σάρκα και οστά» το επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα. Για του λόγου το αληθές ο ενεργειακός τομέας της χώρας φαίνεται να αποτελεί το «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε πολλές χώρες. Ήδη αυτή την στιγμή το φυσικό αέριο, τα πετρέλαια, η αιολική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται σε γραμμή προτεραιότητας για Γαλλία, Αμερική, Γερμανία και λιγότερο Κίνα. Σε λίγες μέρες επισκέπτεται την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας  κ.Εμμανουέλ Μακρόν. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία θα φανεί εξαιρετικά γενναιόδωρη στον επενδυτικό τομέα της ενέργειας  του τουρισμού και των μεταφορών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επέλεξε να επισκεφθεί πρώτα την Ελλάδα ανάμεσα σε πολλές χώρες. Πάντως χωρίς πρόθεση να υπερβάλλουμε η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα σηματοδοτεί πολλά. `Ισως  η Γαλλία επιχειρεί να δώσει το έναυσμα για σειρά πρωτοβουλιών που θα την καταστήσουν ισοδύναμη με την Γερμανία που έχει το πάνω χέρι στην Ευρωπαίκή `Ενωση και ειδικά στις χώρες του Νότου. Αυτό θα φανεί  σε λίγες μέρες. Να αναμένουμε λοιπόν ένα θερμό φθινόπωρο στον τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα.

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img