Η ενότητα των Κυπρίων και Ελλήνων εντός και εκτός των τειχών, είναι το αντίδοτο στην οικονομική κρίση που διέρχονται τα δυο κράτη, αλλά και στην επιθετικότητα της Τουρκίας, που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα, με στόχο τα ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Αυτό ήταν το μήνυμα μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης της Παγκύπριας Ένωσης Φλόριδας, της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής «Δικαιοσύνη για την Κύπρο» PSEKA, της Ένωσης Αμερικανοκυπριακών Σωματείων (FCAO) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο St. Pete College του Tarpon Springs Φλόριδας. Στην συνάντηση που είχε θέμα «Δικαιοσύνη και Ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων Κύπριοι και λοιποί και Ομογενείς από την ευρύτερη περιοχή, που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και η τριπλή συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αλλά και ο αντίκτυπος στα Αμερικανικά συμφέροντα.

Ομιλητές ήταν η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας Γκόλφω Αλεξοπούλου, ο σύζυγος της επίσης καθηγητής Thomas Smith, ο Congressman Gus Bilirakis και ο Βαρνάβας Ζαγκάρης, πρόεδρος της Παγκύπριας Ενώσεως Φλόριδας. Ο τελευταίος τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των Ομογενών που μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον κάθε χρόνο για να θέσουν τα Ελληνοκυπριακά ζητήματα στην Αμερικανική Κυβέρνηση. Παράλληλα σημείωσε ότι σε μερικά χρόνια η πληθυσμιακή διαφορά Τούρκων και Κύπριων στο νησί, θα μειωθεί καθώς οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα εδάφη γεννούν κάθε χρόνο περισσότερα παιδιά, από τους Κύπριους που μετά βίας καταφέρνουν να συντηρήσουν ένα ή δύο παιδιά. Η καθηγήτρια κ. Αλεξοπούλου, εξήγησε τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή και την σημασία που έχει ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed, ενάντια στα Ρωσικά συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τον κυρίαρχο ρόλο του προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία έχει συμμαχήσει με την Τουρκία και δεν επιθυμεί να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Thomas Smith

O Thomas Smith, καθηγητής στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Stanford, Κωνσταντινούπολης και τώρα στο Πανεπιστήμιο Φλόριδας, αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας και στις αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την τακτική Ερντογάν, ο οποίος παραμένει στην πολιτική για 17 χρόνια. Τόνισε ότι η Τουρκία προωθεί την συμμετοχή στην συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου.

Congressman Gus Bilirakis

Ο Congressman Gus Bilirakis έκανε αναφορά στη νομοθετική έγκριση συμφώνου από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, με συνεταίρους Ελλάδα και Κύπρο, που δυναμώνει την στρατηγική συνεργασία USA, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Επίσης το νομοθέτημα χρηματοδοτεί στρατιωτική βοήθεια για την Ελλάδα, διεθνή στρατιωτική εκπαίδευση για Ελλάδα και Κύπρο και δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθεί ανατολικό κέντρο ενέργειας που θα προωθεί δράσεις για την ασφάλεια και συνεργασία στην ενέργεια, σχολίασε ο κ. Μπιλιράκης. «Οι Τούρκοι αγοράζουν τους S-400 από την Ρωσία και θέλουν και τα αεροπλάνα F-35 από την Αμερική. No way in hell this is going to happen» δήλωσε.  «Είχαμε επίσης μια πολύ παραγωγική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η πρώτη νεότερη επίσκεψη πρωθυπουργού στην περιοχή του Tarpon Springs, 98 χρόνια μετά τον συγγενή του, μεγάλο Έλληνα Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά δεν ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός. Θα θέλαμε να δούμε και τον Κύπριο πρόεδρο κ. Αναστασιάδη να μας επισκεφθεί. Και επιτέλους όλος ο κόσμος και το Κογκρέσο, βλέπει, αυτό που εμείς ξέρουμε εδώ και χρόνια. Ότι η Τουρκία κάτω από την αρχηγία του Ερντογάν είναι κακός ηθοποιός στην διεθνή σκηνή. Το Τουρκικό λόμπι ξοδεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια, αλλά δεν πιάνει η τακτική τους τώρα πια. Το Κογκρέσο κατάλαβε ότι δεν είναι σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ερντογάν διαταράσσει την σταθερότητα και την ηρεμία στην ανατολική Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Μπιλιράκης.

Βαρνάβας Ζαγκάρης
Βαρνάβας Ζαγκάρης

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας Μιχάλης Αλεξάνδρου, σχολίασε ότι θα πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν την άποψη ότι η Τουρκία είναι αναντικατάστατος σύμμαχος και φράχτης για την Ρωσία, καθώς τα γεγονότα το έχουν διαψεύσει πολλές φορές.