Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceΜήνυμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για την παγκόσμια...

Μήνυμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών  

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

 

Είναι γνωστό ότι η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Η αιτιολογική βάση της πρωτοβουλίας αυτής είναι η γενική και αδιαμφισβήτητη παραδοχή πως η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις και ένα από τα πιο οδυνηρά ίσως φαινόμενα που βασανίζουν τις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αντίκειται στις ηθικές άξιες του πολιτισμού μας, διασπά τη συνοχή των κοινωνικών δεσμών και επηρεάζει αρνητικά τη δομή και την προοπτική της παγκόσμιας κοινωνίας.

Το ζήτημα των ουσιών εξάρτησης, λόγω των σοβαρών αρνητικών του επιπτώσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, με διεθνικά μάλιστα χαρακτηριστικά, καθώς ως εγκληματική δραστηριότητα εκδηλώνεται και αναπαράγεται από τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που δρουν σε πολυεθνικό επίπεδο και στόχος τους είναι το κέρδος. Τα συναισθηματικά αδιέξοδα, η διάρρηξη των κοινωνικών δεσμών, οι «ρηχές» οικογενειακές σχέσεις, η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι ανισότητες και η ανεργία είναι παράγοντες που βοηθούν στην αύξηση των χρηστών ουσιών εξάρτησης.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών φέρνει στο προσκήνιο τις επιπτώσεις των βίαιων οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών, συνεπεία της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας, στην  εξάπλωση του προβλήματος των ναρκωτικών καθώς είναι γενικά αποδεκτό και τεκμηριωμένο επιστημονικά, ότι οι κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, πέραν των άλλων αρνητικών συνεπειών συντελούν στην αύξηση του αριθμού των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Παράλληλα, οι ευκαιρίες για αποκατάσταση και επανένταξη των χρηστών στην κοινωνία μειώνονται ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο κοινωνικός ρατσισμός έναντι στα ουσιοεξαρτημένα άτομα, των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται με συνακόλουθες συνέπειες την αύξηση των μολυσματικών ασθενειών και τη στροφή των νέων σε άλλες, οικονομικότερες αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες.

Περαιτέρω, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η αλλαγή κοινωνικών δομών και η αναθεώρηση του κώδικα αξιών στις σύγχρονες κοινωνίες, δημιούργησαν ένα νέο περισσότερο πολύπλοκο κοινωνικό περιβάλλον και μεταξύ άλλων επηρέασαν τον τρόπο δράσης των σύγχρονων εγκληματικών οργανώσεων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η συντονισμένη δράση των Αρχών επιβολής του νόμου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.

Η Ελληνική Αστυνομία με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, έναντι της κοινωνίας και ιδίως της νεολαίας, συνεχίζει την αδιάλειπτη δράση της στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, συνεργαζόμενη σταθερά και ουσιαστικά με τις άλλες διωκτικές αρχές σε εσωτερικό, ευρωπαϊκό και ευρύτερο διεθνές επίπεδο.

Για το σκοπό αυτό, η Ελληνική Αστυνομία εξελίσσει αδιάκοπα, αναπτύσσει και προσαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη δράση της, αξιοποιώντας κατάλληλα το έμψυχο δυναμικό και τα υλικοτεχνικά μέσα, που της έχει διαθέσει η Πολιτεία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συντονισμένης δραστηριότητας που αναπτύσσει η Ελληνική Αστυνομία, εκπόνησε και εφαρμόζει Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2016, το οποίο περιλαμβάνει τους στρατηγικούς στόχους και τις βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα ναρκωτικά (2013-2020), με βάση τα εθνικά δεδομένα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ευρύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σύγχρονης κοινωνικής μάστιγας των ναρκωτικών και στην πληρέστερη προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Οι μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν σημειωθεί, έχουν αναδείξει και ενισχύσει το ρόλο και το έργο της, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, γεγονός το οποίο δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό αλλά σε περαιτέρω ενίσχυση και εντατικοποίηση των προσπαθειών μας.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αποτελεί «ισχυρή υπενθύμιση» για όλους, διωκτικές αρχές και πολίτες, ότι οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να συμμετέχουμε ενεργά και συντονισμένα στην κοινή προσπάθεια, προκειμένου να χτυπηθεί καίρια η αλυσίδα διακίνησης των ναρκωτικών. Παράλληλα, η ημέρα αυτή  αποτελεί «φόρο τιμής» για όλους και ιδίως τους νέους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι, στερούμενοι της ανάλογης προσοχής κατέπεσαν στη λαίλαπα των ναρκωτικών.

Στοχεύοντας σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί  και την ανασύνταξη των δυνάμεων και την ενδυνάμωση των προσπαθειών μας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, μέσα από την κοινή και αποφασιστική συμβολή όλων μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στο μέλλον της κοινωνίας μας.

 

  Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ
Αντιστράτηγος

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img