Tuesday, April 23, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Μια Λέξη Που Μπορεί να Μεταμορφώσει τη Σχέση σου

Μια Λέξη Που Μπορεί να Μεταμορφώσει τη Σχέση σου

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ακλόνητη Οικογένεια

Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις, και για την ανατροφή των παιδιών

Μια Λέξη Που Μπορεί να Μεταμορφώσει τη Σχέση σου

Μία δυναμική λέξη που μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφώσει τη σχέση σου  προς το καλύτερο είναι η λέξη Ευχαριστώ. Όταν εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους άλλους, κάνουμε δύο πράγματα: Γινόμαστε ευγνώμονες δείχνοντας εκτίμηση, και ενθαρρύνουμε τους άλλους για κάτι καλό που κάνουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο, συντελούμε να δημιουργηθεί μία θετική ατμόσφαιρα όπου μπορεί να επικρατήσει η καλοσύνη.

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Το καλύτερο μέρος για να κάνεις την αρχή — και το πιο εύκολο να το παρακολουθείς — είναι το σπίτι σου. Έχουμε πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σχετικά με τον άντρα μας ή τη γυναίκα μας και την οικογένειά μας, φτάνει να κάτσουμε και να σκεφτούμε. Λένε για την πολλή εξοικείωση, και είναι αληθινό, ότι πολλές φορές δε βλέπουμε κάτι καλό που είναι μπροστά στα μάτια μας.

 

Γιατί λοιπόν δεν αφιερώνεις λίγο χρόνο να αναλογιστείς όλα τα πράγματα για τα οποία μπορείς να είσαι ευγνώμων στα μέλη της οικογένειάς σου και στους άλλους; Φέρε στο μυαλό σου την περασμένη εβδομάδα, θυμίσου τις περιπτώσεις που συναντήθηκες με αυτά τα άτομα, και ψάξε να βρεις τρόπους που σε βοήθησαν να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου. Θα απορήσεις όταν δεις πόσο μεγάλη είναι η λίστα που θα κάνεις.

Θα μπορούσες να τους ευχαριστήσεις για:

Ό,τι κάνουν. Δεν είναι δύσκολο να πεις ευχαριστώ για ένα ζεστό φαγητό. Πού να σκεφτούμε και τα τόσα άλλα μικρά και ασήμαντα που τα θεωρούμε δεδομένα. Ο άντρας σου διόρθωσε τη βρύση. Η γυναίκα σου έπλυνε τα ρούχα σου. Φυσικά, αυτή μπορεί να συμφωνήσατε να είναι η κατανομή εργασίας , αλλά και πάλι μπορείς να πεις ένα ευχαριστώ γιαυτό που έκαναν.

Ό,τι λένε. Ίσως να σου είπαν κάποια λόγια ενθαρρυντικά ή να σου έδωσαν κάποια καλή συμβουλή που σε βοήθησε. Μην αμελείς να τους το λες.

Αυτό που είναι. Εδώ δεν εννοούμε απλά τις πράξεις ή τα λόγια αλλά την αναγνώριση του χαρακτήρα τους — τον εσωτερικό τους άνθρωπο. Ίσως να θέλεις να σχολιάσεις την ακεραιότητα του άντρα σου στη δουλειά ή στις σχέσεις του με φίλους ή την επιμέλεια του παιδιού σου στο σχολείο και την καλή του συμπεριφορά.

Κάθε “ευχαριστώ” σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο όταν δίνεις περισσότερες λεπτομέρειες. Γιαυτό μην πεις απλά ευχαριστώ για το φαγητό, αλλά  τόνισε πόσο σωστές ήταν οι αναλογίες των υλικών αυτήν τη φορά. Να λες πόσο εκτιμάς τα ενθαρρυντικά λόγια που σου λένε γιατί ένιωσες ικανοποίηση.

Μ’αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι τα “ευχαριστώ” σου δεν είναι τυπικά, και ίσως να σε ενθαρρύνουν να το ξανακάνεις. Εξάλλου, όλοι μας θέλουμε την επιβεβαίωση.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το πρόσεξες και ήσουν συγκεκριμένος/η στα σχόλιά σου. Γιαυτό άρχισε να ψάχνεις ευκαιρίες που οι άλλοι “κάνουν κάτι καλό” και να τους λες ευχαριστώ. Αυτή η συμπεριφορά θα αλλάξει τον τρόπο που οι περισσότεροι λειτουργούν σήμερα που ψάχνουν να βρουν κάτι στραβό και να κατηγορήσουν το άτομο που το έκανε.

Όπως υπάρχουν διάφορα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες, υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Να το λες δυνατά. Άφησε λόγια γλυκά να βγουν από τα χείλη σου. Αν μιλάς σε κάποιον, να τον κοιτάζεις στα μάτια ώστε να καταλάβει ότι τα εννοείς αυτά που λες. Ή, θα μπορούσες να τηλεφωνήσεις και ν’ αφήσεις ένα μήνυμα. Γνωρίζω κάποιον σύζυγο που δεν έσβησε μερικά από τα μηνύματά του που του άφησε η γυναίκα του για να τα ακούει ξανά και ξανά.

Να το πεις γραπτώς. Αν δεν τα καταφέρνεις στον προφορικό λόγο, μπορείς να βρεις μια κάρτα που εκφράζει ακριβώς αυτό που θέλεις να πεις. Αλλά ο άντρας σου ή η γυναίκα σου θα προτιμήσει και θα εκτιμήσει τα δικά σου απλά λόγια γραμμένα με το χέρι σου, γιατί θα είναι λόγια που πηγάζουν από την καρδιά σου. Ένα σύντομο μήνυμα στο τηλέφωνό του/της κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να είναι μια ενθάρρυνση, που θυμίζει στον άνθρωπό σου ότι τον σκέφτεσαι.

Να πεις ευχαριστώ με πράξεις. Ο συγγραφέας Gary Chapman  είναι γνωστός για το πώς εξηγεί στο βιβλίο του τις 5 Γλώσσες της Αγάπης. Εκεί λέει ότι μερικοί άνθρωποι “ακούνε” καλύτερα με άλλους τρόπους εκτός από λόγια — ίσως όταν παίρνουν κάποιο δωράκι, για παράδειγμα, ή με κάποια πράξη υπηρεσίας. Μια ανθοδέσμη λουλούδια ή κάποιο αγαπημένο γλυκό πάνω στον πάγκο της κουζίνας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τέλεια ένα ευχαριστώ . Ή να γεμίσεις το αυτοκίνητο με βενζίνη είναι κάτι άλλο που θα μπορούσες να κάνεις.

Όταν θα εξασκήσεις όλους αυτούς τους τρόπους στο σπίτι σου με τους δικούς σου ανθρώπους, κοίτα να βρεις τρόπους να είσαι πιο ευγνώμων και έξω από το σπίτι. Ο υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ μπορεί να πληρώνεται γιαυτό που κάνει, αλλά αν το κάνει με χαμόγελο και ευχαρίστηση, δείξε ότι το εκτιμάς και πες του το.

Όταν δείχνουμε εκτίμηση για τους άλλους μας βοηθάει να πάρουμε τα μάτια μας από τον εαυτό μας και να δούμε πόσα πράγματα υπάρχουν γύρω μας για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Έτσι καλλιεργούμε το πνεύμα της ευγνωμοσύνης.

Φανταστείτε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν εκτιμούσαμε όλοι λίγο περισσότερο  αυτό που κάνουν οι άλλοι και τους εκφράζαμε την ευγνωμοσύνη μας. Μπορεί να γίνει η αρχή μιας ήσυχης μικρής επανάστασης ευγνωμοσύνης.

Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

 

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img