Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek"Μπορείτε να είσαστε υπερήφανοι για αυτό που επιτύχατε  στον τομέα της επιχειρηματικής...

“Μπορείτε να είσαστε υπερήφανοι για αυτό που επιτύχατε  στον τομέα της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας”

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

«Στην δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα “Χτίζοντας γέφυρες καινοτομίας μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας – Χρηματοδότηση και ταχύτητα ανάπτυξης», την οποία διοργάνωσαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (Konrad-Adenauer-Stiftung) και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να αναδειχθεί η σημασία της επιχειρηματικής αξιοποίησης της έρευνας, δόθηκε έμφαση στην χρηματοδότηση του “οικοσυστήματος καινοτομίας” και πώς αυτή επηρεάζει την ταχύτητα της ανάπτυξης», είπε στην εισήγησή του ο συντονιστής της συζήτησης Χρήστος Ταραντίλης, Βουλευτής Επικρατείας, Πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ανέφερε δε τρεις πηγές χρηματοδότησης χωρίς αξιολογική κατάταξη: «το κράτος μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, δεύτερη είναι οι ιδιώτες επενδυτές με τον ευρηματικό χαρακτηρισμό “επενδυτικοί άγγελοι” και η τρίτη πηγή είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals). Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από την τρίτη κατηγορία, η οποία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της χώρας μας και της Ευρώπης για να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

«Συγκρίνοντας την αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων Ευρώπης και ΗΠΑ παρατηρείται μια υστέρηση. Στις ΗΠΑ προσελκύστηκαν κεφάλαια 130 δισ. δολαρίων, ενώ στην Ευρώπη 40 δισ. δολαρίων. Ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ότι το 87% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στις ΗΠΑ επενδύθηκαν στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό ήταν κοντά στο 75%. Ίσως αυτό να σημαίνει μια διαφορετική επενδυτική αντίληψη μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Η Ευρώπη, επειδή υπάρχει μια δυστοκία να βρεθούν κεφάλαια στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης υιοθετεί χρηματοδοτικά εργαλεία με σκοπό να υπάρξει ενός είδους μετριασμού στο ρίσκο όταν τοποθετούνται τα χρήματα στα πρώτα στάδια, όπως λ.χ. το πρόγραμμα Horizon 2021-27. Ιδίως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας δίνει μεγάλη έμφαση σε πολύ φιλόδοξες ιδέες οι οποίες έχουν μεγάλο ρίσκο, αλλά θα έχουν και πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία αν πετύχουν ανοίγονται και νέες αγορές διεθνώς. Και στην Ελλάδα επίσης έχουν ληφθεί πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες από το 2007. Ελπίζω, πιστεύω δε κ. υπουργέ ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των προγραμμάτων Jeremy και Ecofund. Δεν θέλω όμως να ωραιοποιώ πράγματα, ξέρουμε ότι το ποσοστό -όσον αφορά στο ΑΕΠ- των κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) βρίσκεται στο 4% όταν το αντίστοιχο ευρωπαϊκό είναι 12%, κατέληξε.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής και της οικονομίας και αντάλλαξαν απόψεις για το επίκαιρο αυτό θέμα.

Ο καθηγητής Κλάους Ζάιλερ τόνισε: «Αυτό που συζητούμε είναι η κυρίως συνδημιουργία. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι η Ελλάδα κάνει πολύ καλή δουλειά. Παρατηρώ την Ελλάδα από το 2009, από τότε που ξεκίνησα την συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αθήνας και βλέπω την δυναμική, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεσθε. Θα έλεγα ότι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτεροι από ότι στην Γερμανία στον τομέα αυτό. Μπορείτε να είσαστε υπερήφανοι για αυτό που επιτύχατε τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως είναι αναπόφευκτη αυτή η σύγκριση με τις ΗΠΑ αλλά δεν είναι όλα τα παραδείγματα και εκεί επιτυχημένα. Συγκρίνουμε όμως την Google ή το Facebook που ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια. Αν το κάνουμε σωστά και στην Ευρώπη θα έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες να επιτύχουμε. Άρα πρέπει να συνεργαζόμαστε όχι μόνο σε επίπεδο πόλης αλλά και οικοσυστήματος ή περιφέρειας και ταυτόχρονα οι εταιρείες πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν. Η λέξη κλειδί για μένα είναι η συνεργασία, το πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συνέργειες μεταξύ τους, πως θα φέρουμε κοντά τα οικοσυστήματα όχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και για άλλα προϊόντα. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η διαφορετικότητά μας, αυτός είναι ο πλούτος μας. Το ζήτημα είναι πως θα συνδιαμορφώσουμε το μέλλον, δεν είναι να αντιγράψουμε κάποιους Αμερικανούς επιχειρηματίες στις ΗΠΑ αλλά να αναπτύξουμε οι ίδιοι τα δικά μας οικοσυστήματα , να δημιουργήσουμε μια προστιθέμενη αξία για τις κοινωνίες μας. Πρέπει να λειτουργούμε με ολιστικό τρόπο στην Ευρώπη. Αν ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα οικοσυστήματα τότε θα επιτύχουμε».

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο κ. Ταραντίλης έθεσε στον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη το ερώτημα εάν θεωρεί ότι η μέχρι τώρα κρατική χρηματοδότηση επαρκεί για τη χώρα μας, εάν οι προσδοκίες έχουν αποδώσει και τι κοιτάμε για το μέλλον και τι σχεδιάζουμε.

«Προσπαθούμε να εμπλέξουμε και τις τρείς πηγές χρηματοδότησης που προαναφέρατε σε ένα σύμπλεγμα “σφιχταγκαλιασμού” έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το έξυπνο ημικρατικό χρήμα το οποίο θα επενδύσει με σημαντικό βαθμό ρίσκου, στις νέες καινοτόμες ιδέες, σε νεοφυείς επιχειρήσεις προσδοκώντας να προσδώσει και στους ιδιώτες επενδυτές το αντίστοιχο κέρδος. Έχουμε κάνει τεράστια βήματα σε ό,τι αφορά στο οικοσύστημα χρηματοδότησης νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων ξεκινώντας το 2009, στην αρχή της κρίσης και τώρα σχεδιάζουμε τη συνέχιση του επιτυχημένου EquiFund εστιάζοντας σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρηματικών κεφαλαίων. Άρα βγάζουμε ξεχωριστά προγράμματα για αυτά τα στάδια επενδύσεων, για την πρώιμη φάση μιας επιχειρηματικής καινοτόμου ιδέας. Σύντομα ελπίζουμε να ανακοινώσουμε ένα κεφάλαιο 100 εκ. ευρώ κρατικής υποστήριξης από το ταμείο Ανάκαμψης έτσι ώστε το οικοσύστημα να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες μια καλή επιχειρηματική ιδέα να βρεί την χρηματοδότηση που της αρμόζει. Πάντοτε η σύνδεση κρατικού χρήματος με το ιδιωτικό εάν γίνει με τις ευρωπαϊκές πρακτικές οδηγεί σε ορατά αποτελέσματα. Θα είναι ορατά όπως ήδη τώρα με το EquiFund, με αμοιβαίο κέρδος για το κράτος και τους ιδιώτες. Μεγαλώνοντας ακόμα πιο πολύ αυτό το οικοσύστημα, δημιουργούμε ιστορίες επιτυχίας και ελπίζουμε, είμαστε πεπεισμένοι, ότι με το τρίτο κύμα αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ η ικανότητα αυτής της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να ενισχύει την χρηματοδοτική ικανότητα προς αυτού του είδους τις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Τσακίρης.

«Δεν υπάρχει -πάντως- σχεδιασμός για κάποια πρόβλεψη η οποία θα αφορά σε διαφορετικού ρίσκου νεοφυείς επιχειρήσεις. Αφήνουμε στους διαχειριστές να αξιολογήσουν το ρίσκο. Αφήνουμε την αγορά να αποφασίσει που και πως θέλει να επενδύσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην δημιουργούμε στρεβλώσεις στην αγορά. Οι διαχειριστές όμως κρίνονται και από τους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι επενδύουν σε αυτούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μάρκο Βερέμη, συνιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Upstream / Partner, BigPi Venture Capital «Η Ελλάδα δεν είχε καμία απολύτως παράδοση στην εφαρμοσμένη έρευνα η οποία να μετατρέπεται σε επιχειρηματικότητα. Ο κλάδος της τεχνολογίας ήταν ανύπαρκτος όταν ξεκίνησα εγώ ως επιχειρηματίας. Η τεχνολογία λειτουργούσε μέχρι πριν 10-15 χρόνια ως εισαγόμενη, με αντιπροσωπείες ξένων εταιρειών και ελληνικές εταιρείες που εξυπηρετούσαν το Δημόσιο ή λογιστικά πακέτα. Μιλάμε δηλαδή για την γέννηση ενός κάδου ο οποίος δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα. Δεν δημιουργήθηκε ποτέ διότι δεν μπορούσε α) να το στηρίξει η εσωτερική αγορά, δεν υπήρχε ζήτηση από την εσωτερική αγορά, β) δεν συνέφερε να ασχοληθείς με κάτι τέτοιο διότι υπήρχαν άλλοι τομείς που να έχουν νόημα για έναν επιχειρηματία και γ) δεν δινόταν από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και από την επιχειρηματική κοινότητα μια κατεύθυνση στους αποφοίτους να επιχειρήσουν. Αυτό, ευτυχώς, άλλαξε λόγω της κρίσης, είναι ένα από τα λίγα καλά της, διότι αφύπνισε πολλές ομάδες και τις οδήγησε να ψάξουν για εξαγωγικές ιδέες και ψάχνοντας οδηγήθηκαν στην καινοτομία. Η εξωστρέφεια σε οδηγεί στην καινοτομία, επιστήμονες και ερευνητές έψαξαν να βρουν κάτι καινούργιο που θα έχει καλή τύχη στις διεθνείς αγορές και έτσι οδηγηθήκαμε στην αφύπνιση», τόνισε.

«Το θέμα της χρηματοδότησης είναι πάρα πολύ βασικό διότι αυτές οι ιδέες έρχονται σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που φοβάται το ρίσκο. Η Ευρώπη έχει μια απέχθεια σε σχέση με τις ΗΠΑ για το ρίσκο. Οι Αμερικανοί λένε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, η καινοτομία και τα νέα προϊόντα είναι μέσα στην κουλτούρα τους. Η ΕΕ έκανε ευτυχώς ενέσεις ρευστότητας σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals), σε τέτοιου είδους εργαλεία και αυτό πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Εξάλλου και στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ έτσι ξεκίνησαν. Δεν κάνουμε κάτι καινούριο. Επίσης, όσο δημιουργούνται θετικά πρότυπα και οι εταιρείες -και είναι αρκετές, ενώ ήταν μηδενικές-, από αυτές δημιουργούνται νέοι επιχειρηματίες. Υπάρχει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Πρέπει να διδάσκονται μαθήματα στα πανεπιστήμια με ελληνικά παραδείγματα ώστε να αντιλαμβάνονται οι φοιτητές ότι αυτά δεν συμβαίνουν κάπου στην Καλιφόρνια, πρέπει να καλούνται επιχειρηματίες να κάνουν διαλέξεις στα πανεπιστήμια αλλά και στα σχολεία», πρόσθεσε.

«Συζητάμε με τον υφυπουργό, έχουμε ευτυχώς στενή επαφή και έχουμε καλή συνεργασία, υπάρχει κανάλι επικοινωνίας και όλες οι σκέψεις και οι ατέλειες διαπιστώνονται πολύ γρήγορα , ανταλλάσουμε απόψεις για κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει», κατέληξε.

Στο ερώτημα του κ. Ταραντίλη στον Κλάους Ζάιλερ, καθηγητή επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου εφαρμοσμένων επιστημών του Μονάχου για τους λόγους που τo Mόναχο και το Βερολίνο βρίσκονται πολύ ψηλά στην κατάταξη στο «Global start up», αν έχουν αποδώσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ποια πρέπει να είναι η φιλοσοφία τους για το επόμενο χρονικό διάστημα ο καθηγητής απάντησε:

«Κατά την άποψή μου το ζήτημα του πως θα βρούμε χρήματα, είναι ζήτημα νοοτροπίας. Και στην Γερμανία πάσχουμε από τα ίδια προβλήματα όπως και σεις, όχι ίσως ανέκαθεν αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Γερμανία μετά τον πόλεμο ήταν ιδιαίτερα καινοτόμα, ανέλαβε τουλάχιστον κάποια ρίσκα. Το Μόναχο ήταν το ΄60 μια από τις φτωχότερες περιοχές της Γερμανίας και ξεκινήσαμε αυτήν την ατζέντα προώθησης της υψηλής τεχνολογίας και ανακαλύψαμε ότι το Βερολίνο για παράδειγμα ήταν από άποψη καινοτομίας πιο μπροστά από το Μόναχο πριν από 10-15 χρόνια. Το ζήτημα δεν ήταν τα κεφάλαια αλλά εάν θα προσπαθήσουμε, εάν θα αναλάβουμε το ρίσκο και βεβαίως ο δρόμος αυτός ήταν δύσκολος Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να διδάσκεται και η καινοτομία και ποια φιλοσοφία πρέπει να φέρνουμε στην αγορά. ώστε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία. Προσπαθήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα, να δημιουργήσουμε εταιρείες οι οποίες δεν είχαν σκοπό μόνο το κέρδος αλλά και την προσέλκυση καινοτομίας, την συσπείρωση διαφορετικών παικτών ώστε να ενθαρρύνουμε την διαμόρφωση αυτού του οικοσυστήματος», είπε.

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα κεφάλαια, αλλά ταυτόχρονα στην δημιουργία ενός οικοσυστήματος και την διασύνδεση του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιρειών. Διαπιστώσαμε επίσης ότι το εύρος της επιτυχίας του Μονάχου δεν είναι συνώνυμο του ύψους των κεφαλαίων. Προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε αυτό που κάνουν στις ΗΠΑ, αλλά δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην Γερμανία. Είναι και θέμα νοοτροπίας, άρα έπρεπε να βρούμε ένα διαφορετικό τρόπο για να πετύχουμε. Κάνατε ήδη λόγο για το έξυπνο χρήμα (smart money). Το ζήτημα δεν είναι να διοχετεύσουμε στην αγορά πολλά χρήματα, διότι δεν είναι δεδομένο ότι θα φέρουν επιτυχία. Πρέπει να βρίσκουμε την σωστή στιγμή για να χρηματοδοτήσουμε τη σωστή καινοτομία, να επενδύουμε στην βέλτιστη τεχνολογία», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε καλό μάνατζμεντ και ισχυρή καινοτομία και αυτά εξαρτώνται και από την ύπαρξη των σωστών ανθρώπων οι οποίο θα ενθαρρύνουν την σωστή καινοτομία. Άρα, χρειαζόμαστε μεν επενδυτικά κεφάλαια αλλά αυτό πρέπει να συνοδεύεται από το σωστό εκπαιδευτικό σύστημα. Ενθαρρύνουμε όσους ακολουθούν αυτήν την διαδρομή. Πρέπει να συσπειρώσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους ώστε να προσελκύσουν τα κεφάλαια. Μερικές φορές αυτά έρχονται όταν έχουμε ήδη ξεκινήσει. Πρέπει να γίνεται νωρίτερα., Θέλουμε να συνυπάρχουν και τα δύο», τόνισε.

«Και βεβαίως υπάρχει το θέμα του ρίσκου. Πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτές τις εταιρείες στην πρώιμη φάση ώστε να εντοπίζουμε την σωστή καινοτομία και να την βοηθούμε να βρει την θέση της στην αγορά. Χρειαζόμαστε επομένως μια προ-πρώιμη χρηματοδότηση, για την αρχική φάση. Μερικοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται μάλιστα την χρηματοδότηση ακόμα και πριν ξεκινήσει μια εταιρεία, όταν απλώς μέσα στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε, ελπίζω όμως ότι θα συμβάλουμε στο να φέρουμε κοντά τους διαφορετικούς παίκτες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις ,τους ερευνητές και τα κεφάλαια ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν», κατέληξε.

Στη συνέχεια ο κ. Ταραντίλης έδωσε το λόγο στους «μεγάλους πρωταγωνιστές, τις ίδιες τις νεοφυείς επιχειρήσεις θέτοντας το ερώτημα στον Σέργιο Κατσαρό, επικεφαλής της Commercial and Finance, BIOPIX – T, πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πολύ καλή πορεία της νεοφυούς επιχειρήσεως που συμμετέχει, πόσο επηρέασαν την ταχύτητα της ανάπτυξης της εταιρείας και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει στο μέλλον σε αυτόν τον τομέα της χρηματοδότησης ώστε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη.

«Αναφέρω πάντοτε ότι είχαμε λάβει υποστήριξη από το Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας το οποίο έφτιαξε ένα λειτουργικό πρωτότυπο που με προσέλκυσε να δω την ιδέα πριν πάρω το ρίσκο. Χωρίς αυτές τις 50.000 δεν θα υπήρχαμε, όπως και του Horizon. Oι ανταγωνιστές μας στις ΗΠΑ πήραν την δεκαπλάσια και στην συνέχεια την εκατονταπλάσια χρηματοδότηση. Αν έρθουν γρήγορα και τα ωραία επενδυτικά εργαλεία που ανέφερε ο υφυπουργός και τα οποία με χαροποίησαν ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε», είπε. Υπογράμμισε επίσης τα ήδη λεχθέντα προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια νέα κουλτούρα η οποία πρέπει να χτισθεί τονίζοντας επίσης ότι η συμμετοχή νέων παιδιών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια και επιστημόνων από άλλους κλάδους σε μια νεοφυή επιχείρηση είναι σημαντική και εφικτή

Ο τελευταίος ομιλητής Θάνος Στούμπος, συνιδρυτής της εταιρείας CYRUS PC είπε ότι «έχει μεν πολλά κοινά με τον κ. Κατσαρό αλλά ο ίδιος και οι συνεργάτες του προέρχονται από τον χώρο των ερευνητών. Τα τελευταία χρόνια με όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που μας δόθηκαν πραγματικά κάτι κινείται. Εμείς κινούμαστε στο βιομηχανικό χώρο και είναι άλλο πράγμα να θέλεις να κάνεις ένα συμπιεστή υδρογόνου, ένα νέο ενεργειακό φορέα ο οποίος αναμένεται στα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης να αποτελέσει ένα μέρος του ενεργειακού μίγματος διεθνώς, και άλλο να εργάζεσαι σε μικρή κλίμακα πάνω σε ένα υπολογιστή πληκτρολογώντας. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός βιομηχανικού προϊόντος είναι ότι μπορεί να σε ξεπεράσει πολύ γρήγορα η αγορά Μπορεί να επιτύχεις αλλά η ταχύτητα των αλλαγών μερικές φορές σε ξεπερνά. Στην Ελλάδα παρά τα βήματα που έχουν γίνει έχουμε το πρόβλημα της υποστήριξης της προσπάθειας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα πέρα από το πανεπιστήμια, δηλαδή σε ποιο χώρο με ποια στήριξη θα αναπτύξω το προϊόν.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός κ. Τσακίρης έκανε δύο παρατηρήσεις: «Το πολύ χρήμα ίσως να είναι και πρέπει να είναι βασισμένο στο αποτέλεσμα που θα έχει και σε αυτό πάμε καλά. Δεύτερον σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των υποδομών, πρέπει να γίνει πολύ έξυπνα, διότι παλαιότερα χρηματοδοτήσαμε θερμοκοιτίδες, χτίζοντας κτίρια, αυτό πρέπει μεν να γίνεται αλλά με έναν έξυπνο τρόπο. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», την σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και σε αυτό είμαστε καλά. Και πρέπει στα πανεπιστήμια να διδάξουμε την επιχειρηματικότητα και να διδάξουμε ακόμα και την αποτυχία και πόσα έχει να μάθει κανείς από αυτήν».

Ο κ. Ταραντίλης έθεσε τέλος το ερώτημα εάν η Ευρώπη κινείται σωστά στο θέμα των χρηματοδοτικών εργαλείων και τι πρέπει να κάνει ώστε να συγκλίνει με τις ΗΠΑ και τι με τα οικοσυστήματα της Ασίας.

Ο υφυπουργός κ. Τσακίρης είπε: «Είμαστε σε καλό σημείο, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ, γενικώς ως Ευρώπη είμαστε πολύ διαφορετικοί μεταξύ μας, και ιδίως έχουμε λιγότερη διάθεση για ρίσκο το οποίο συνδυάζεται με το γεγονός ότι όσες εταιρείες έχουν επιτυχία ξαφνικά πωλούνται σε αμερικανικές ή κινέζικες και καταλήγουμε στο ότι καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν είναι στις δέκα καλύτερες στον κόσμο. Δεν υπάρχει ένας μηχανισμός που να τις κρατήσει εδώ. Πρέπει να υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένας μηχανισμός ο οποίος να τις χρηματοδοτεί όταν δεν βρίσκει κεφάλαια, να τα δίνει και να παραμένει στην Ευρώπη».

Κατά τον κ. Μάρκο Βερέμη «Η πολιτική παίζει ρόλο στην διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος. Η Ευρώπη έχει κάποια πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Δεν είναι πραγματικά ενιαία αγορά όπως στις ΗΠΑ. Ο απομονωτισμός έχει κερδίσει επίσης έδαφος. Είναι απαραίτητο στη Ευρώπη να λειτουργήσουμε ως ενιαία αγορά για να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ν. Αφρική, την Ινδία ακόμα και την Βραζιλία. Θα δούμε πολλούς να μας ξεπερνάμε τα επόμενα χρόνια αν δεν κάνουμε κάτι. Το ένα είναι λοιπόν το μέγεθος της αγοράς. Το δεύτερο είναι το πανεπιστημιακό κομμάτι. Υπάρχει μια φοβία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, λχ, στην Γαλλία ως προς την συνύπαρξη της επιχειρηματικότητας με την γνώση. Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολύ καλά παραδείγματα συνύπαρξης και γίνεται και στην Ινδία και στην Κίνα τώρα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι μεν καλά αλλά ας θυμηθούμε τι έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια με τα αναπτυξιακά προγράμματα. Δεν είναι μερικές φορές η ποσότητα αλλά ο τρόπος και η ποιότητα που παίζουν ρόλο. Πρέπει να αντιμετωπισθούν επομένως τα προβλήματα της ενιαίας αγοράς και της εκπαίδευσης στην Ευρώπη».

Ο Σέργιος Κατσαρός πρόσθεσε : «Ως Ευρώπη είμαστε πολύ διαφορετικοί μεταξύ μας και αρκετά πιο πίσω από τις ΗΠΑ όπου είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινηθεί ένα ταλέντο. Η Κρήτη, ειδικά, όπου βρισκόμαστε, είναι ένα μικρό μεν αλλά πολύ δυναμικό οικοσύστημα αλλά εμείς δεν έχουμε ακόμα αυτήν την κουλτούρα μετακίνησης».

Ο κ. Θάνος Στούμπος είπε: «Το πρόγραμμα «Ερευνώ -Δημιουργώ – Καινοτομώ» βοηθάει αλλά έχει σημασία πως συνδιαλέγεται με όσα γίνονται στην Ευρώπη. Πως δηλαδή μια νεοφυής επιχείρηση να μπορεί από την Ελλάδα να πάει στην Ευρώπη. Τα πολλά λεφτά δεν είναι μεν η λύση, υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Το ελληνικό οικοσύστημα μπορεί να έχει το ίδιο επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας αλλά λόγω του μεγέθους του να μην εξετάζεται καν το αν θα χρηματοδοτηθεί. Το θέμα είναι πως συνδιαλέγονται τα πράγματα με το εσωτερικό και το εξωτερικό, όχι απομονωμένα αλλά πως συνδιαλέγονται μεταξύ τους».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι «H επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας είναι πολύ σημαντική για το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάοερ και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο καθένας πρέπει να την αναδείξει και να περάσουμε στην κοινωνία πόσο σημαντικό είναι το θέμα της για την ανάπτυξη της χώρας. Είναι από τους πολύ δυναμικούς τρόπους για βιώσιμη ανάπτυξη, τα ερευνητικά αποτελέσματα δεν τα μαθαίνει σχεδόν κανένας και πρέπει να αξιοποιηθούν στις διεθνείς αγορές για να φέρουν βιώσιμη ανάπτυξη».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img