Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΜ. Χαρακόπουλος: Συντονισμός δράσεων για την αποτροπή καταστροφής της Αγίας Σοφίας

Μ. Χαρακόπουλος: Συντονισμός δράσεων για την αποτροπή καταστροφής της Αγίας Σοφίας

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

«Μετά το ιστορικό συλλείτουργο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τόσο τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας όσο και τον αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης που έχει ξεκινήσει η ΔΣΟ για την αυθαίρετη και βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Αναφερθήκαμε, ιδιαιτέρως, στις σοβαρές βλάβες, που ήδη διαπιστώνονται, σε πολλά σημεία του διαχρονικού αυτού συμβόλου της Ορθοδοξίας, από την καθημερινή και ανεξέλεγκτη συρροή επισκεπτών. Παράλληλα, επιδώσαμε τον τόμο για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, και δηλώσαμε την πρόθεσή μας να πραγματοποιήσουμε την παρουσίαση του τόμου και στη Βόρειο Μακεδονία, καθώς μάλιστα ανάμεσα στους 37 ναούς περιλαμβάνεται και ο περικαλλής Ναός της Αγίας Σοφίας στην Αχρίδα. Πιστεύουμε ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να αποκαταστήσει την κοινωνία με την επί πάνω από μισό αιώνα τελούσα σε σχίσμα Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος, με τους συγκεκριμένους απαράβατους όρους που έθεσε, διανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τις οποίες είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε προς χάριν της ειρήνης και της Ορθοδοξίας».

Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αφορμή για τη μετάβαση στην Πόλη του επικεφαλής της ΔΣΟ ήταν η Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία στο Φανάρι, την Κυριακή της Πεντηκοστής, στην οποία μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συλλειτούργησε και ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι, και τον αρχιεπίσκοπο Αχρίδος για τη διεθνή εκστρατεία που εγκαινίασε η ΔΣΟ ενάντια στην απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Επίσης, μαζί με τους βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας, Μίλε Ταλέσκι και ‘Αννα Λάσκοσκα, προσέφεραν τον τόμο που έχει εκδώσει η ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο». Ο Έλληνας βουλευτής συζήτησε με τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο τη δυνατότητα παρουσίασης του τόμου στη γειτονική χώρα, μιας που μεταξύ των 37 ναών του τόμου περιλαμβάνεται κι ο περικαλλής ναός της Αχρίδας. Πρόταση που αποδέχθηκαν ασμένως, εκφράζοντας τη βούλησή τους να συνδράμουν την προσπάθεια.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, κατά την παραμονή της στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκε, επίσης, τον Ναό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος μετά τη μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος υφίσταται φθορές, τις οποίες καταγγέλλουν ακόμη και τα ίδια τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή, έως το 2050, του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της UNESCO.

Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου, συμμετείχαν οι βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας, Μίλε Ταλέσκι και ‘Αννα Λάσκοσκα, ο βουλευτής της Ρουμανίας Ιοάν Βουλπέσκου, ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης και η ‘Αννα Κάτσκοβα, γραμματέας της αντιπροσωπείας της Βόρειας Μακεδονίας.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img