Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΞεκίνησε το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ξεκίνησε το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Latest articles

Ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους Έλληνες μικρομηκάδες από σήμερα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ατενίζοντας την επόμενη μέρα με νέο πρόσωπο και νέα διάθεση, και τρέιλερ τη μικρού μήκους ταινία «Αεροπλάνα» του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Βασίλη Κεκάτου.
Με πρωταγωνιστές τους κινηματογραφιστές και το κοινό που αγαπά και στηρίζει την ταινία μικρού μήκους, το 44ο DISFF θα διεξαχθεί στις 12-18 Σεπτεμβρίου στην Δράμα, και φέτος ταυτόχρονα σε φυσικούς χώρους και online, προκειμένου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Η φετινή διοργάνωση, η δεύτερη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη, πραγματοποιείται σε μια συνεχιζόμενα δύσκολη συγκυρία παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας, ενώ οι επιτυχίες των Ελλήνων μικρομηκάδων, που συνεχίζουν με πείσμα να δημιουργούν, διαδέχονται η μία την άλλη στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού.
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Σακαρίδης, «το DISFF 44, συντονισμένο με τη παγκόσμια κοινότητα, προχώρησε σε οικολογικές δράσεις και ξεκίνησε φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Short and Green. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Cinematherapy με επικεφαλής την Ντενίς Νικολάκου, με τρεις νέες ταινίες από τις φετινές συμμετοχές που ξεχώρισαν για το περιεχόμενό τους και την ευαίσθητη προσέγγισή τους. Θέλοντας να ενισχύσουμε το κλίμα αυτό, στην φετινή μας διοργάνωση έχουμε την χαρά και ευτυχή συγκυρία να φιλοξενούμε τον συγγραφέα του best seller “Το Δώρο” Στέφανο Ξενάκη.
Φέτος δόθηκε μεγάλη έμφαση στο Animation. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros, την ΑSIFA και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργήθηκε ένα νέο Διεθνές Πρόγραμμα Animation με επικεφαλής τον εξαιρετικό σκηνοθέτη και Καθηγητή στο ΠΑΔΑ Σπύρο Σιάκα. Για άλλη μια φορά έχουμε πιο δυνατό Εθνικό Διαγωνιστικό από τη προηγούμενη χρονιά, με τις γυναίκες σκηνοθέτριες να είναι περισσότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό η νεανική ομάδα του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη είδαν ταινίες από 105 χώρες. Και το Διεθνές Σπουδαστικό με επικεφαλής για δεύτερη χρονιά τον σκηνοθέτη/σεναριογράφο Θανάση Νεοφώτιστο δέχθηκε φέτος πάνω από 2000 ταινίες, και οδεύει στο στόχο να γίνει ένα από τα κορυφαία προγράμματα στην Ευρώπη. Το Φεστιβάλ έχει ως μεγάλο υποστηρικτή το ΕΚΟΜΕ και επεκτείνει φέτος τη συνεργασία του με το ΕΚΚ, και το ONASSIS CULTURE».
To 44o DISFF με μια ματιά
• Το 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στο Drive-in Cinema που θα λειτουργήσει αποκλειστικά για την εβδομάδα του Φεστιβάλ, στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) καθώς και διαδικτυακά – Η είσοδος στις κλειστές αίθουσες θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο.
• Συνολικά θα παρουσιαστούν 158 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες σε όλα τα προγράμματά του φεστιβάλ.
• Για πρώτη φορά φέτος, στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα η πλειοψηφία των σκηνοθετών που διαγωνίζονται είναι γένους θηλυκού (19 γυναίκες, 14 άνδρες). Από τις 247 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν, 30 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 44ης διοργάνωσης σε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό της φετινής παραγωγής. Σε αυτές συγκαταλέγονται 24 μυθοπλασίας, 2 ντοκιμαντέρ, 2 animation και 2 πειραματικές. Τις ταινίες θα βρείτε εδώ.
• Το Φεστιβάλ Δράμας, που φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει συνολικά  23 ταινίες από 19 χώρες –από μια δεξαμενή ταινιών οι οποίες υποβλήθηκαν από συνολικά 105 χώρες. Ανάμεσα τους τρεις ελληνικές ταινίες: Motorway 65 της Εύης Καλογηροπούλου, Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη και Brutalia, days of labour του Μανώλη Μαυρή. Head Programmer  του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος είναι ο Γιώργος Ζώης. Τη λίστα των ταινιών που διαγωνίζονται θα βρείτε εδώ.
• Επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ είναι η διάσημη ελληνογαλλίδα ηθοποιός Άννα Μουγκλαλίς, η οποία θα συμμετάσχει στην Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος.
• Στο Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε πέρυσι με Head Programmer τον Θανάση Νεοφώτιστο, επιλέχθηκαν να προβληθούν 22 ταινίες από 17 χώρες και 21 σχολές, σκηνοθετημένες από 13 γυναίκες και 11 άνδρες σκηνοθέτες –ανάμεσά τους και 3 ελληνικές: «Elevator Alone» της Aναστασίας Παπαδοπούλου), «Tolis Live or (Toronto)» του Αλέξανδρου Ρέλλου και «Ante Nte» της Aριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου. Θα βρείτε τη λίστα εδώ.
• Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα πλαισιώνουν τα τρία νέα τμήματα του DISFF: το Διεθνές Πρόγραμμα Animation, το Short & Green, διαγωνιστικά και τα δύο, αλλά και το Cinematherapy που μετά την περσινή επιτυχία του, απέκτησε μια μόνιμη θέση στο πρόγραμμα.
• Η ταινία «Αεροπλάνα» του Βασίλη Κεκάτου είναι το τρέιλερ του 44ου DISFF. Θα το βρείτε εδώ. Ο Βασίλης Κεκάτος είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους στις Κάννες («Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς»).
Η πλατφόρμα του DISFF
Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το Φεστιβάλ Δράμας οnline, όπου κι αν βρίσκεστε, σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του φεστιβάλ και να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Στην πλατφόρμα οδηγείστε και μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ από τον σύνδεσμο online festival.
Όλες οι ταινίες των προγραμμάτων του είναι διαθέσιμες από σήμερα, 12/9. Το βασικό πακέτο κοστίζει 15 ευρώ και με αυτό οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Το πακέτο αυτό θα έχει ημερομηνία λήξης στις 26/09, καθώς οι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τότε (23:59) – η τιμή του πακέτου θα μειωθεί στα 5 ευρώ στις 20/09/2021 (μόνο για τις βραβευμένες ταινίες).
Στην πλατφόρμα θα προβληθούν τα 5 διαγωνιστικά προγράμματα, καθώς και το Cinematherapy και το Zagoriwood.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img