Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΟι επενδύσεις στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Οι επενδύσεις στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Οι επενδύσεις με ουσιαστικό αποτύπωμα στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα: «Κοιτάζοντας προς το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

«Σταθερός επενδυτής στη χώρα παραμένει μέχρι και σήμερα ο όμιλος Κοπελούζου» σύμφωνα με όσα ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής ανάπτυξης και στρατηγικής του ομίλου, Θωμάς Αχείμαστος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης δηλώσαμε παρών στις αποκρατικοποιήσεις ενώ ο όμιλος συμμετείχε με επιτυχία σε πολλές από αυτές. Η αταλάντευτη πορεία προς την επένδυση και την πίστη στη χώρα ήταν αποδεδειγμένη». Ο κ. Αχείμαστος ανέλυσε τους τομείς που δραστηριοποιείται ο όμιλος (ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές) ενώ αναφέρθηκε και στα εμβληματικά ενεργειακά έργα που συμμετέχει.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, σημείωσε ότι η Παπαστράτος και η Philip Morris International συνεχίζουν να επενδύουν απρόσκοπτα και ασταμάτητα στην ελληνική οικονομία ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Αναφέρθηκε στην «τολμηρή» απόφαση που πήρε η Παπαστράτος μαζί με την PMI να προχωρήσουν στον μετασχηματισμό του εργοστασίου το οποίο πλέον παράγει καινοτόμα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού. «Ξεκινήσαμε σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ, σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να βγει από μια μακρά οικονομική κρίση» ανέφερε. Δύο ακόμα επενδύσεις ανακοινώθηκαν, μία το 2019 και μία πρόσφατα, ανεβάζοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, τις συνολικές επενδύσεις στα 700 εκατ. ευρώ με 400 νέες θέσεις εργασίας. «Σύντομα θα φτάσουμε την εξαγωγική μας δύναμη στα 300 εκατ. ευρώ συνολικά, εξάγοντας σε περίπου 20 χώρες» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Επενδύοντας στην καινοτομία και την τεχνολογία σφυρηλατείς μία επιχειρηματική δύναμη που σε κάνει να μαθαίνεις σε οποιαδήποτε αλλαγή συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον».

H Public Policy Manager Ελλάδας και Κύπρου της Amazon Web Services, Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στον λόγο που η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τόνισε: «Είδαμε μια ευκαιρία στην μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση που γίνεται στη χώρα ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια». Πρόσθεσε επίσης ότι Amazon Web Services στηρίζει μικρές και μεγάλες εταιρείες στην ψηφιοποίησή τους αλλά και στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους. Η κ. Σταυρακαντωνάκη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη προοπτική να γίνει ο τεχνολογικός κόμβος τη ΝΑ Ευρώπης γιατί έχει εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καινοτόμο περιβάλλον νεοφυών επιχειρήσεων και είναι στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής».

Στις συνεχείς επενδύσεις του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Παράσχης. Μάλιστα, τόνισε ότι η πολύ καλή πορεία του τουρισμού συμπαρασύρει τις αεροπορικές επιχειρήσεις σε ένα κύμα επενδύσεων με αποτέλεσμα η χώρα να έχει πλέον ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές. Από το βήμα του συνεδρίου εστίασε στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα τονίζοντας ότι «η συνέχιση του αυξητικού ρυθμού επενδύσεων που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι πολύ κρίσιμη πρόκληση για την οικονομία και την κοινωνία». Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Andreea Moraru, από το βήμα του συνεδρίου ανέφερε: «από το 2015 έχουμε επενδύσει 6,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία σε περίπου 100 project. Οι περισσότερες επενδύσεις επιταχύνθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάρη στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης επιτρέποντας περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις να έρθουν στη χώρα». Επίσης, αναφέρθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες της EBRD για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι, μεταξύ άλλων, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διευκόλυνσης της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα, η υποστήριξη βιώσιμης ενέργεια και υποδομών και η περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αισιοδοξία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για την επενδυτική βαθμίδα

Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εμφανίστηκαν εκπρόσωποι οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης σε συνέδριο που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Ο Αλεξ Μουσκατέλι, διευθυντής του Fitch, o οποίος αναβάθμισε τον Ιανουάριο την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, (στο BB+) σημείωσε ότι αυτό συνέβη λόγω της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών, της ισχυρής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και της βελτίωσης του τραπεζικού συστήματος.

Περιμένουμε και άλλες βελτιώσεις, είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη αναβάθμιση. Βλέπουμε θετικά αποτελέσματα που συμβάλουν στην αναβάθμιση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα που θα βελτιώνουν την οικονομία.
Για το δημόσιο χρέος είπε ότι μειώθηκε, αλλά σημείωσε ότι ο κύριος μοχλός για τη μελλοντική πτώση του πρέπει να είναι το πρωτογενές ισοζύγιο.

Πολύ σημαντικό για την αναβάθμιση της χώρας, είπε, πως είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζεται. Είδαμε, είπε, ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία και ανθεκτικότητά της στην ενεργειακή κρίση. Προβλέπουμε, σημείωσε, μία δυναμική ανάπτυξη πάνω από 2% που μπορεί να είναι και ισχυρότερη μεσοπρόθεσμα. «Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε.

Για τη γενική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής μετά τις εκλογές, ο Μουσκατέλι είπε ότι θεωρεί πως θα είναι κοινή, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους και για τον λόγο αυτό εκτιμά πως ο πολιτικός κίνδυνος είναι αμελητέος.

Ο Στέφεν Ντάικ, αναλυτής του Moody’s, ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα χαμηλότερα από τους άλλους μεγάλους οίκους – τρεις βαθμίδες κάτω από το αξιόχρεο – επεσήμανε ότι ο οίκος πριν από 10 ημέρες αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της χώρας και ότι έχει κάνει 4-5 αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτό, είπε, είναι δείγμα σταθερότητας.

Σημείωσε ότι για να υπάρξει η επενδυτική βαθμίδα χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα της ανάπτυξης, η οποία έχει φανεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Επίσης, σημείωσε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώνεται, κάτι που είναι θετικό, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει πολύ υψηλό και υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω μείωσής του.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεκτιμηθούν οι θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη με τους μοχλούς της και σημείωσε ότι έχει σημασία να μειωθεί ο πληθωρισμός, γιατί ένας «υγιής πληθωρισμός» θα επιτρέψει να συνεχισθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Για τον τραπεζικό κλάδο είπε ότι θέλει να δει πως θα εξελιχθεί, προσθέτοντας ότι ήταν αξιοσημείωτα μεγάλη η βελτίωσή του παρά τις εξωγενείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η πρόσφατη παγκόσμια τραπεζική αναταραχή, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες μπορούν να κρατήσουν χαμηλό το κόστος από τις προκλήσεις αυτές.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, δήλωσε από την πλευρά του ότι με όρους αγοράς η Ελλάδα έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει κινδύνους.
Τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο.

Καταφέραμε, είπε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, να σταθεροποιήσουμε τις μελλοντικές χρηματορροές και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δυσάρεστης έκπληξης.

Κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα από το 2021, όταν εξέδωσε 30ετή ομόλογα που υπερκαλύφθηκαν 8-9 φορές, σε μία απτή απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img