Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΟμιλία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στο επετειακό Συμπόσιο των 100 χρόνων της AHEPA,...

Ομιλία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στο επετειακό Συμπόσιο των 100 χρόνων της AHEPA, στην Αθήνα

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς συμμετείχε ως ομιλητής στο επετειακό Συμπόσιο το οποίο διοργανώθηκε από την American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) επ’ ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της, στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεταξύ των άλλων, βραβεύθηκαν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και στα πρόσωπα τους το σύνολο των Στελεχών, των Οπλιτών Θητείας, των Εφέδρων και των Εθνοφυλάκων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, την αποτρεπτική τους ικανότητα και αποτελεσματικότητα, υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της ακεραιότητας της χώρας μας στη ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.

Αντίστοιχη βράβευση πραγματοποιήθηκε και στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, για τις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών, ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George Tsunis, ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA κ. Jimmy Kokotas, και άλλοι.

Ο κ. Χαρδαλιάς στην ομιλία του ανέφερε εκτός των άλλων:

Thanks for reading Hellenic News of America

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση για τον εορτασμό της 100ης επετείου από την ίδρυση της οργάνωσης American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA).

Έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας από την στιγμή που οι οκτώ Έλληνες μετανάστες από την Ατλάντα, συνέλαβαν την ιδέα δημιουργίας μιας ένωσης πολιτών ελληνικής καταγωγής και ιδρύσαν το Τάγμα της AHEPA. Μια ομογενειακή οργάνωση, η οποία είχε ως αποστολή την παροχή κάθε είδους βοήθειας στους Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι έφθαναν, μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά χιλιάδες στην Αμερική προκειμένου να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, σε μια εντελώς άγνωστη για αυτούς κοινωνία με διαφορετικά ήθη και έθιμα.

Στην πολύ δύσκολη γι’ αυτούς χρονική περίοδο, όπου επικρατούσαν προκαταλήψεις και ξενοφοβικά σύνδρομα του εγχώριου πληθυσμού απέναντι στους μετανάστες, η AHEPA πρωτοστάτησε στο να συσπειρώσει το ελληνικό στοιχείο και να το «μπολιάσει» με σθένος και δύναμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μισαλλοδοξία και την αμφισβήτηση. Μέσω της πολυσχιδούς δράσης της, ενίσχυσε και προήγαγε τη θετική εικόνα των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία, συνέβαλλε καθοριστικά στην απόκτηση ιθαγένειας και συνέδραμε καταλυτικά στη γρήγορη προσαρμογή τους στην αμερικανική κουλτούρα, καταφέρνοντας τελικά να καταστεί πυλώνας διατήρησης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων μεταναστών στην αμερικανική ήπειρο.

Μετά την πλήρη ενσωμάτωση των Ελληνοαμερικανών πλέον πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, η αποστολή της AHEPA στράφηκε προς την προβολή των ιδεωδών του Ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε άξιος πρεσβευτής των πανανθρώπινων αξιών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Προήγαγε μετ’ επιτάσεως τη φιλανθρωπία, την ισότιμο εκπαίδευση, την πολιτική και αστική ευθύνη, καθώς και τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες χώρες όπου η ελληνική ομογένεια είχε ισχυρή παρουσία.

Με το πλούσιο έργο της, ενθάρρυνε την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, την προβολή της οικογενειακής και ατομικής αριστείας μέσω της κοινωνικής εργασίας και του εθελοντισμού, τη προαγωγή του πατριωτισμού, την προώθηση και την υποστήριξη των εθνικών θεμάτων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Σήμερα, 100 χρόνια από την ίδρυση της ΑΗΕΡΑ, η οργάνωση συνεχίζει να διατηρεί ζωντανό και ενεργό τον άρρηκτο δεσμό του απόδημου Ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ευρώπης, με τη Μητέρα Πατρίδα.

Εργάζεται με το ίδιο πάθος και την ίδια ένταση προκειμένου να διατηρηθεί φωτεινός ο φάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, και να ενισχυθεί έτι περαιτέρω ο δεσμός της φιλίας και της συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες όπου ζουν και διαπρέπουν οι Έλληνες της Διασποράς.

Υπό το πρίσμα της σπουδαίας αυτής προσφοράς της Οργάνωσης, επιτρέψτε μου να σας μεταβιβάσω την ευγνωμοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας, για τη διαχρονική σας συνεισφορά στην προαγωγή των συμφερόντων του Ελληνισμού εκτός των συνόρων της Πατρίδας, αλλά και για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά σας στη συσπείρωση των νεότερων γενεών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας αλλά και των απανταχού φιλελλήνων γύρω από τις διαχρονικές αξίες που εκπροσωπούνται από κοινού μέσω της Γαλανόλευκης και της Αστερόεσσας.

Κυρίες και Κύριοι,

Ζούμε αναμφισβήτητα σε μια εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα αστάθειας, υψηλής αλληλεξάρτησης και εύθραυστων ισορροπιών. Τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στην Ουκρανία, επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την υφιστάμενη γεωπολιτική ρευστότητα, θέτουν σε δοκιμασία τα όρια και την ισχύ της διεθνούς νομιμότητας και προκαλούν έντονο προβληματισμό στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι, η Ρωσία συνιστά μια αυταρχική, αναθεωρητική δύναμη, η οποία επιχειρεί να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, θέτοντας ευθέως σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Η εισβολή της σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος δεν είναι μόνο παράλογη και ανεύθυνη, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα την επιτομή του αναθεωρητισμού και μια ξεκάθαρη παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα, που εδώ και μισό αιώνα ζει με τις οδυνηρές συνέπειες μιας ανάλογης εισβολής, αυτής που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο, δεν θα μπορούσε να μην συνταχθεί από την πρώτη στιγμή απέναντι στον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό, τασσόμενη στην πλευρά της νομιμότητας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των διεθνών συνθηκών, των παγκόσμιων αξιών και του Διεθνούς Δικαίου.

Σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και ενεργειακής ανασφάλειας που προκαλεί ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η Πατρίδα καλείται να αντιμετωπίσει με επιτυχία ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων κινδύνων και απειλών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Απέναντί της, ορθώνεται μια διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνεννόησης και αποκλιμάκωσης της έντασης. Έντασης η οποία εστιάζεται σε μια αναθεωρητική εμπρηστική ρητορική και μια παραβατική στο πεδίο συμπεριφορά, που συνιστούν ταυτόχρονα κατάφωρη παραβίαση των αρχών καλής γειτονίας και της διεθνούς τάξης δικαίου.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία αμφισβητεί την ισχύ διεθνών συνθηκών, όπως τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ εστιάζει τη ρητορική της στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντάς την μάλιστα κατά τρόπο παράλογο και καινοφανή, με την κυριαρχία τους. Συνάπτει παράνομες και ανυπόστατες συμφωνίες, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο καταπατά κάθε έννοια του Δικαίου της Θάλασσας, αφού αγνοεί προκλητικά τα νησιά του Αιγαίου. Προκρίνει επίσης σε κάθε ευκαιρία την απαράδεκτη ρητορική του “casus belli”, εφόσον η Ελλάδα ασκήσει το αναφαίρετο κυριαρχικό της δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ν.μ. Ταυτόχρονα, παραβιάζει σε καθημερινή βάση τον εθνικό εναέριο χώρο της, εκτελώντας υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Τέλος, εργαλειοποιεί τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί ψευδώς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξαιτίας των χειρισμών της στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Σε αυτή την ασφαλώς προκλητική συμπεριφορά, η Πατρίδα αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, χωρίς να παρασύρεται στην ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική της Άγκυρας, παραμένοντας βαθιά προσηλωμένη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Κυβέρνησή μας ασκεί πλέον μια νέα αμυντική και εξωτερική πολιτική.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε μια νέα προσέγγιση, συνδυάζοντας την πάγια προσήλωση της χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχαν μείνει επί καιρό ανενεργά. Και αυτή η πολιτική μας αποδίδει καρπούς, αφού είναι φανερό ότι έχει πλέον διαμορφωθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, και ταυτόχρονα πλήρους στήριξης και αλληλεγγύης των εθνικών μας θέσεων.

Η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη, οι ισχυρές μας συμμαχίες είναι πασίδηλες, η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας αδιαμφισβήτητη.

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή τοποθέτησή μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόκληρη της ελληνοαμερικανική κοινότητα για την ανιδιοτελή τους αγάπη, τη στήριξη και την αμέριστη βοήθεια τους απέναντι στη Πατρίδα, αλλά και για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες, ώστε να διατηρείται η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε υψηλό επίπεδο, στο υψηλότερο ίσως επίπεδο όλων των εποχών, συνδράμοντας σε μεγάλο βαθμό στην εδραίωση μιας βαθιάς στρατηγικής σχέσης, η οποία δεν βασίζεται0 απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση πρόσκαιρων συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, αξίες τις οποίες πρεσβεύουν σθεναρά οι δύο χώρες ως σταθεροί και αξιόπιστοι φίλοι και σύμμαχοι. Ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης αυτής αποτελεί η πρόσφατη πενταετής επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η οποία εξασφαλίζει μια αμοιβαία επωφελή ενίσχυση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος στη χώρα μας. Παράλληλα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ένοπλων Δυνάμεων μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ηνωμένες Πολιτείες, προχωράμε στην αναβάθμιση μέρους των μαχητικών μας αεροσκαφών F-16 στην έκδοση VIPER, στην επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35, καθώς και σε διάφορα άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η απόκτηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 «Romeo».

Η ομογένειά μας, αποτελεί πράγματι ένα εκλεκτό και αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, που με τις δράσεις, την εργατικότητα, τις επιτυχίες και τις διακρίσεις της στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στην πολιτική, στις επιστήμες και στον αθλητισμό, κάνουν όλους τους Έλληνες στην Πατρίδα, να νιώθουν υπερήφανοι.

Υπερήφανοι, όμως θα πρέπει να νιώθουν και οι ομογενείς μας για την Ελλάδα μας, την ιδιαίτερη Πατρίδα τους και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θα ήθελα να «μεταφέρω» σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα της Αμερικής.

Υπερήφανοι, γιατί η Ελλάδα μας, δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον τη χώρα της εσωστρέφειας, των μνημονίων και της απαξίωσης της περασμένης δεκαετίας, δεν αποτελεί τον προβληματικό εκείνο εταίρο που απειλεί τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Υπερήφανοι, γιατί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει, το κύρος της έχει ενισχυθεί και συνιστά αναμφίβολα μια χώρα ασφαλή και πολιτικά σταθερή, που έχει επιστρέψει δυναμικά στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού οράματος και αποτελεί υπόδειγμα ανάπτυξης και προόδου.

Υπερήφανοι, γιατί η αξιόπιστη εξωτερική της πολιτική και οι επιδόσεις της στην οικονομία, συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας που μπορεί και θέλει να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, όχι ως ο «φτωχός» συγγενής του παρελθόντος, αλλά ως συνδιαμορφωτής των εξελίξεων, εμφανίζοντας ανταγωνιστικές επιδόσεις μεταξύ των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπερήφανοι, γιατί η Ελλάδα του 2022, είναι αναμφίβολα ισχυρότερη γεωπολιτικά και αμυντικά από ότι στο παρελθόν, αναπτύσσοντας μια πολυμερή διπλωματία με συμμαχίες σε πολλά επίπεδα, που έχουν ενδυναμώσει τη θέση της και την έχουν αναδείξει σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας, στην περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπερήφανοι, για το «brand» Ελλάδα, του ανεξάντλητου δηλαδή πρωτογενούς αποθέματος «ήπιας» ισχύος της Πατρίδας και της ακτινοβολίας που εκπέμπει διαχρονικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της μακραίωνης πολιτιστικής της κληρονομιάς, της προσφοράς του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού και της γέννησης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Υπερήφανοι τέλος, για το γεγονός ότι η Ελλάδα μας, υπήρξε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό των διαχρονικών συμμάχων μας μεταξύ των οποίων και των Αμερικανών, ενάντια σε κάθε μορφή βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας, γεγονός που της επιτρέπει να στέκεται ακλόνητη στην υπεράσπιση των εθνικών της θέσεων, σταθερά προσηλωμένη στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, στην αρχή pacta sunt servanda (οι συμφωνίες είναι τηρητέες) και στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση οικουμενικά αποδεκτούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση ή προσέγγιση του τύπου «η ισχύς παράγει δίκαιο».

Σε αυτή λοιπόν την πορεία επιτυχίας και ανάκαμψης που ακολουθεί η χώρα, ο απόδημος Ελληνισμός της Αμερικής θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο, με την ενεργή στήριξη, το κύρος και την ισχύ του εντός της πολιτικής και επενδυτικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χρειαζόμαστε τον απόδημο Ελληνισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, χρειαζόμαστε το πάθος και την αγάπη των ομογενών μας, αρωγό και συμπαραστάτη στην συλλογική προσπάθεια όλων των Ελλήνων, ώστε η χώρα να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Είμαι βέβαιος, ότι οι ομογενείς μας το κατανοούν και θα κάνουν πάντα το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα μας.

Σας ευχαριστώ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img