Wednesday, April 24, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΟμιλία ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλου

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλου

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

embassy logo               

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπηρεσία Ενημέρωσης και

   Δημόσιας Διπλωματίας

Thanks for reading Hellenic News of America

 

 

 

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2014

 

 

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλου στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του νομοσχεδίου για την οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, παραβρέθηκε, σήμερα, στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του νομοσχεδίου για την οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Παρουσία του κ. Σάββα Αναστασιάδη, προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς της Βουλής και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, μελών της απερχόμενης διοίκησης του Σ.Α.Ε, ακαδημαϊκών, καθηγητών και στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Γεροντόπουλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις μέχρι τώρα ενέργειες του στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Ο κ. Υφυπουργός κατά την ομιλία-παρέμβαση του τόνισε: «Το Σ.Α.Ε. πρέπει να ξαναλειτουργήσει σε νέες βάσεις. Πέτυχε πολλά στο παρελθόν και μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα στο μέλλον. Προσωπικά είμαι έτοιμος να δεχθώ προτάσεις και εισηγήσεις από κάθε πλευρά, ώστε το νομοσχέδιο που θα φέρουμε να ψηφιστεί στην Βουλή με ευρεία συναίνεση. Γιατί στα θέματα των αποδήμων συμπατριωτών μας δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις και ούτε μπορούμε να τους βάλουμε στα παπούτσια κανενός κόμματος ή οποιασδήποτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Στο χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στη θέση αυτή και κατά τις επισκέψεις μου σε διάφορες χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες ομογενείς, διαπίστωσα ότι αυτοί, με την πετυχημένη παρουσία τους σε όλους τους τομείς, αποτελούν το καλό πρόσωπο της Ελλάδας. Το ότι κατορθώσαμε να ανορθώσουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, μετά από όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Έλληνες που ζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι το Σ.Α.Ε. πρέπει να υπάρχει. Χρειάζεται, όμως, να εκσυγχρονιστεί και να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Γιατί η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί πλέον να το χρηματοδοτεί. Πρέπει, επίσης, να επισημάνω ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ελληνισμού στο εξωτερικό, που δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι το Σ.Α.Ε.. Χρειάζεται, λοιπόν, να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό. Να μεταφέρει τη φωνή, τις απόψεις, τα αιτήματα και την αγωνία των αποδήμων μας στην πατρίδα; Να μεταφέρει και να κάνει ευρύτερα γνωστή τη φωνή της Ελλάδας στις χώρες που ζουν συμπατριώτες μας, προωθώντας έτσι τα συμφέροντα της;

 

Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Με πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, όλοι μαζί, Κυβέρνηση, κόμματα και εκπρόσωποι των αποδήμων, να συμφωνήσουμε στις διαδικασίες και να ψηφιστεί, αν είναι δυνατόν με τη συναίνεση όλων των κομμάτων, το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

 

Όσο για τον τρόπο ψηφοφορίας, υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές απόψεις. Έχω τη γνώμη ότι πρέπει να επιλεγεί ένα μικτό σύστημα. Να ψηφίζουν δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και οι οργανώσεις. Έτσι θα μπορούν να εκπροσωπούνται στο Σ.Α.Ε. και τα νέα όργανα που θα προκύψουν από τις εκλογές όταν αυτές διεξαχθούν, τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν σε κάθε γωνιά της Γης». 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img