Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ «ΦΤΕΡΑ»   Ο...

Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ «ΦΤΕΡΑ»   Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ         Του Θανάση Μπολέτη   Αθήνα Special to the Hellenic News of America

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Ελλάδα, φαίνεται να αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά μεγάλη αισιοδοξία ως προς την ανάπτυξη τους τα προσεχή χρόνια. Αν και ακόμη βρίσκονται σε «νηπιακό» στάδιο εν τούτοις οι τουριστικοί φορείς της χώρας αναζητούν φόρμουλα ώστε να οργανώσουν καλύτερα την προώθηση αυτών των υπηρεσιών, αν και ακόμη όπως τονίζεται από αρμοδίους η πολιτεία αργεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών.

 

Δυο μορφές εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι ο θρησκευτικός ή προσκυνηματικός τουρισμός και έπεται ο ιατρικός ή θεραπευτικός τουρισμός.

¨Οσον αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό, υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία τα οποία οργανώνουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες ταξίδια διευκολύνοντας τους επισκέπτες να επισκεφτούν ιερές μονές, εκκλησίες αγίους τόπους κλπ. Πολλές φορές υπάρχει ένας συνδυασμός επισκέψεων και διακοπών.

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Αυτή η μορφή τουρισμού ενθαρρύνεται και από την εκκλησία της Ελλάδος ενώ το υπουργείο τουρισμού φαίνεται να αναπτύσσει έστω και με καθυστέρηση πρωτοβουλίες ώστε αυτός ο τουρισμός να ενταχθεί και στα πακέτα των τουρ-οπερειτορ του εξωτερικού.

 

Τα έσοδα από την συγκεκριμένη αυτή υπηρεσία σε ετήσια βάση είναι αυξανόμενα ενώ οι προοπτικές για αύξησή τους φαίνονται εξαιρετικά ευοίωνες. Ζήτηση υπηρεσιών θρησκευτικού τουρισμού, εκτός των Ελλήνων, εκδηλώνεται και από ομόθρησκες χώρες, όπως είναι η Ρωσία κλπ.

Από στοιχεία της Ελληνικής τουριστικής αγοράς προκύπτει ότι οι οργανωμένες επισκέψεις ε ιερούς χώρους έχουν αυξηθεί σημαντικά. Εξάλλου στην Ελλάδα οι εκκλησιαστικοί και ιεροί τόποι για προσκύνημα είναι πολλοί και καλύπτουν όλη την επικράτεια.

 

 

Ενδεικτικά αναφέρονται η Πάτμος, τα Μετέωρα, ο Μυστράς, η Παναγία Σουμελά, και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης ανέδειξε τον θρησκευτικό τουρισμό ως σημαντική προέκταση του γενικότερου τουρισμού, και εκπόνησε προγράμματα επισκέψεων στη Κρήτη αμιγώς θρησκευτικού χαρακτήρα.

 

Ιατρικός Τουρισμός

 

Μία άλλη μορφή εναλλακτικού τουρισμού είναι και ο ιατρικός, ή θεραπευτικός. Σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτή η μορφή τουρισμού γνωρίζει ραγδαία αύξηση, καθώς αυξάνεται η ζήτηση θεραπευτικών υπηρεσιών και ειδικά από άτομα υψηλής εισοδηματικής τάξης.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει μελέτες για λογαριασμό τουριστικών φορέων και έχει αποδειχθεί ότι τα Ελληνικά κέντρα υγείας μπορούν να αναλάβουν την κάλυψη πολλών ιατρικών υπηρεσιών σε άτομα που το επιθυμούν.

Παράλληλα στην Ελλάδα βρίκονται και πολλές ιαματικές πηγές οι οποίες στην πλειονότητα τους λειτουργούν όλες.

Εξάλλου οι περισσότερες ιαματικές πηγές της Ελλάδος είναι γνωστές και από την αρχαιότητα.

Βεβαίως ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα προσκρούει και αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει ένα πλαίσιο εύρυθμου διακανονισμού των πληρωμών όσων κάνουν χρήση ιατρικού τουρισμού με τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αυτό το πλαίσιο ακόμη δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τουριστικοί και ιατρικοί φορείς. Ας ελπίσουμε ότι όσοι ασχολούνται με το τουριστικό μάρκετινγκ της Ελλάδος θα αφυπνηστούν.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img