Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΟ Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγειαλίας Αμβρόσιος μιλά στην Hellenic News of America

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγειαλίας Αμβρόσιος μιλά στην Hellenic News of America

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

kalavrita

 

Του Δημήτρη Σουλτογιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ—Επίσκεψη πραγματοποίησε στα μέσα του περασμένου μήνα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγειαλίας κ. Αμβρόσιος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Hellenic News of America σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέα Υόρκης, ο κ. Αμβρόσιος μίλησε για τον λόγο της επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις επαφές που είχε εδώ, για το μέλλον της Μητρόπολης Καλαβρύτων αλλά και της Ορθοδοξίας γενικότερα.

ΗΝ: Σεβασμιότατε, είναι χαρά και τιμή μας που σας έχουμε εδώ κοντάς μας. Μιλήστε μας λιγάκι για τον λόγο της επίσκεψης σας εδώ στη Νέα Υόρκη.
 
Μ. Αμβρόσιος: Σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή αυτή. Νιώθω πάντοτε χαρά κάθε φορά που επισκέπτομαι την πόλη σας. Την ίδια χαρά που είχα νιώσει όταν πρωτοήρθα στις αρχές τις δεκαετίας του 1980. Θα έλεγε κανείς ότι ο σκοπός της επίσκεψης μου εδώ είναι φιλανθρωπικός με στόχο πάντοτε την υλοποίηση των οραμάτων μου τα οποία σχετίζοντε με την Μητρόπολη. Θέλω να δημιουργήσω έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό συγκέντρωσης χρημάτων (fundraiser), φιλανθρωπικής φύσεως. Σκοπός αυτού θα είναι η συγκέντρωση χρημάτων από τις ΗΠΑ για την στήριξη των φιλανθρωπικών ενεργειών της Μητροπόλεως.
ΗΝ: Δώστε μας ορισμένα παραδείγματα. Με τι ασχολείστε αυτόν τον καιρό;
 
Μ. Αμβρόσιος: Προτεραιότητες μου είναι η συντήρηση και επέκταση τόσο του Γηροκομείου (Καλυμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο), όπου πρόσφατα εγκαινιάσαμε και μονάδα κατακοίτων και μη αυτοεξυπηρετουμένων, όσο και του Εκκλησιαστικού Βρεφονηπιακού σταθμού ο οποίος σήμερα απαρτίζεται από 50 μαθητές. Θέλουμε να βάλουμε το θεό μέσα στις ψυχές αυτών των παιδιών. Τους προσφέρουμε καλοσύνη και γνώση στην πιο τρυφερή τους ηλικία με απότερο στόχο την σωστή ανάπττυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητας τους. Ταυτόχρονα βοηθάμε και τον θεσμό της οικογένειας αλλά και τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Γιατί κάποιος να εμπιστευτεί το παιδί του σ’έναν επιχειρηματία και όχι σε εμάς; Είμαστε μια μη-κερδοσκοπική επιχείρηση όπου να σημειωθεί ότι ποτέ τα έσοδα μας δεν καλύπτουν τα έξοδα μας. Θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μαθητών μας και να τους παρέχουμε καλύτερες προϋποθέσεις. Ο Βρεφονηπιακός σταθμός λειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια και η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι η δημιουργία νέου κτηρίου, νέας στέγασης του έτσι ώστε στο παλιό κτήριο, όταν ελευθερωθεί ο χώρος, να μεταφερθεί η μονάδα κατακοίτων. Σκοπός μας είναι να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων, να βοηθήσουμε τον ταλαίπωρο και τον πεινασμένο.
ΗΝ: Σεβασμιότατε έχετε δεχθεί (οικονομική) βοήθεια από το Ελληνικό κράτος; Μ. Αμβρόσιος: `Οχι, απολύτως καμμία. `Εχουμε ζητήσει βέβαια, αλλά δεν μας δόθηκε. `Οτι έχουμε κάνει το έχουμε κάνει μόνοι μας στη Μητρόπολη. Γι’αυτό άλλωστε είμαι και σήμερα εδώ.HN: Αυτό που λέτε είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Πιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
 
Μ. Αμβρόσιος: Ούτε στιγμή η τοπική μας Εκκλησία δεν παύει να αγωνιά για το παρόν αλλά και το αύριο των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής μας. Η φιλανθρωπική της δράση είναι γνωστή στους πάντες, αλλά αυτή τη φορά η εργοδοτική της παρουσία ξεπερνά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και μας εκπλήσσει ελπιδοφόρα. Παρόλο που τα έσοδα των ενοριακών ναών έχουν ελαχιστοποιηθεί όπως και οι δωρητές μας, και ενώ η φορολογία έχει υπέρμετρα αυξηθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν αιτήματα και ανάγκες που αδυνατούμε πλέον να καλύψουμε, ωστόσο, στα φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Μητροπόλεώς μας και στις υπόλοιπες δραστηριότητές της, εργάζονται και μισθοδοτούνται 93 άτομα. Αν μάλιστα προστεθούν σ’ αυτούς και κάποιες δεκάδες προμηθευτών και εξωτερικών συνεργατών τότε πραγματικά γινόμαστε μάρτυρες ενός μεγάλου θαύματος. Ένα γνήσιο εργοτάξιο δρα δημιουργικά και ωφελείται μέσα στην τοπική μας κοινωνία η οποία δυστυχώς μαστίζεται από την ανεργία.
ΗΝ: Τέλος, πείτε μας δυό λόγια για τις επαφές σας εδω.
Μ. Αμβρόσιος: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στη Νέα Υόρκη είχα επαφές τόσο με προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και με φορείς της ομογένειας. Φυσικά, συναντήθηκα και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος με υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή. Συζητήσαμε τόσο για θέματα που απασχολούν την Ορθοδοξία γενικότερα όσο και την μητρόπολη μας ειδικότερα. Είχα επίσης την χαρά να συνομιλήσω και με τον πρόεδρο των Καλαβρυτών Αμερικής κ. Κωνσταντίνο Βασιλόπουλο, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του εξέφρασε την στήριξη του στη Μητρόπολη μας.
 
 
 
 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img