Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΟ Μύρτος το στολίδι της Κρήτης «Γαλάζια Ακτή» το κόσμημα της Άρβης

Ο Μύρτος το στολίδι της Κρήτης «Γαλάζια Ακτή» το κόσμημα της Άρβης

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Μέσα από τα μάτια της Άννας Μπιθικώτση

Πρόλογος

Ταξιδεύω γιατί τα ταξίδια με κάνουν να χαμογελώ πιο συχνά, να γνωρίζω ομορφιές που αγνοούσα, να γίνομαι πιο κοινωνική. Γιατί μιλώ, συζητώ, ρωτώ, αγκαλιάζω.
Στο ταξίδι μου στον παραδοσιακό οικισμό Μύρτο στην Κρήτη, με μια στάση μου για μια ακόμα φορά στην παραμυθένια Άρβη, με έκανε πιο πλούσια σε εμπειρίες και γνωριμίες με νέους φίλους.

Μύρτος, το «κόσμημα» της Κρήτης

Ο Μύρτος, αυτό το κόσμημα της Κρήτης, είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, (13 χλμ δυτικά της Ιεράπετρας) έχει πληθυσμό περίπου 500 κατοίκους . Οι περισσότεροι κάτοικοι εδώ ασχολούνται με τη γεωργία, κάτι που φαίνεται εύκολα από τα πολλά θερμοκήπια στην περιοχή. Μπορείτε να πάτε είτε με το αυτοκίνητο σας μέσω Ιεράπετρας, αλλά εγώ θα σας πρότεινα να πάτε μέσω Άρβης που είναι το παραθαλάσσιο χωριό του δήμου Βιάννου Ηρακλείου και που βρίσκεται μέσα σε μία κατάφυτη κοιλάδα από μπανάνες στην πλευρά του Λιβυκού Πελάγους).

Thanks for reading Hellenic News of America

Το ταξίδι σας μέσω Άρβης σας κάνει πιο ευτυχισμένους για χώρια από τις φυσικές ομορφιές της, θαυμάζετε τις αμμώδεις ακρογιαλιές της περιοχής, το επιβλητικό φαράγγι της και φυσικά τρώτε οπωσδήποτε στη ταβέρνα «Γαλάζια Ακτή – Galazia Akti» που βρίσκεται μπρος στη θάλασσα και που το φαγητό του είναι σπιτικό και μοναδικό καθώς και οι ξυλοκατασκευές που τη διακοσμούν ( σπιτάκι πάνω σε κορμό δέντρου, καράβι με πανιά επάνω σε κλαρί , και άλλα αριστουργήματα τέχνης), κι όλα αυτά δια χειρός του υπέροχου Γιώργου Μπαρμπαγιαδάκη σας κάνουν να νοιώσετε ότι βρίσκεστε μέσα σε παραμύθι.

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Ο φίλος μου- τώρα πια Γιώργος- μου μίλησε με περίσσια αγάπη για την υπέροχη οικογενειακή τους ταβέρνα και τις δραστηριότητες του.

Δυο λόγια από τον Γιώργο Μπαρμπαγαδάκη.

«Άννα μου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Άρβη (Βιάννου) σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα προικισμένο τόπο, με το σπάνιο συνδυασμό δροσιάς και πρασινάδας που οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που είναι ζεστό το κλίμα της. Στον τόπο μου οι άνεμοι είναι ανύπαρκτοι ενώ τα πηγαία νερά ρέουν χειμώνα καλοκαίρι.
Ζούσα στη Αθήνα για 37 χρόνια. Θέλοντας να επιστρέψω στη «ρίζα» μου που λέγεται «γαλήνη», ασχολήθηκα με τα κοινά. Μαζί με τα παιδιά του τοπου που με κάλεσαν, και τα μέλη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Άρβης» – όπου ήμουν πρόεδρος- διοργανώσαμε τη γιορτή της μπανάνας.

Παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητες μου προσφέρω στην οικογενειακή μας ταβέρνα που υπάρχει εδώ και 42 χρόνια. Να σημειώσω ότι ήταν η παλαιότερη ταβέρνα αλλά σήμερα λειτουργεί με διαφορετική μορφή λόγω της προσωπικής μου διακόσμησης παρότι η δουλειά μου είναι γιατρός και έχω ασχοληθεί και με επιχειρήσεις.

Τώρα δουλεύουμε όλοι μαζί στην «Γαλάζια Ακτή», ο πατέρας μου Σταύρος, η μητέρα μου Μαρία και ο αδελφός μου ο Κώστας.

Φυσικά η μαμά Μαρία είναι η μόνη μαγείρισσα. Μαγειρεύει τα δικά μας κατά αποκλειστικότητα προϊόντα, κοτόπουλο, κατσίκι, κόκορα, ενώ φτιάχνει η ίδια τυριά και οτιδήποτε γαλακτοκομικό, επίσης καλλιεργεί όλων των ειδών τα κηπευτικά.

Εδώ τα πιάτα μας είναι παραδοσιακά , σπεσιαλιτέ μας οι μελιτζάνες με τυρί και φρέσκιες ντομάτες με τα μυρωδικά του ( ψευτομουσακάς σε πήλινο στο φούρνο), μπάμιες με φρέσκο κρεμμύδι κα μαϊντανέ , ντολμαδάκια από ανθούς και αμπελόφυλλα δικά μας , κοχλιούς με πατάτες και κολοκυθάκια, σαλιγκάρια που μαζεύουμε το χειμώνα από τις μπανανιές κ.α . Τα ψάρια μας είναι φρεσκότατα από τοπικούς ψαράδες, ειδικά η γόπα και η σαρδέλα που υπάρχουν σχεδόν κάθε μέρα. Σερβίρουμε λευκό κρασί που παράγει ειδικά για εμάς ο Νίκος ο συμμαθητής μου ο όποιος έχει μια σπουδαία ποικιλία, καθώς και τσικουδιά που είναι από καζάνι φίλου από της Αρχάνες. Η μαμά Μαρία δέχεται παραγγελίες για κακαβιά και κόκορα κοκκινιστό με μακαρονάδα και δική της μυτζήθρα. Για εμάς το κέρδος είναι οι φιλικές σχέσεις που κάθε χρόνο μεγαλώνουν κι ολοένα γινόμαστε όλοι μαζί μια μεγάλη οικογένεια».

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Γαλάζια Ακτή – Galazia Akti (Τηλέφωνο: 2895 071344)
https://www.google.gr/maps/uv?pb=!1s0x149a906c57489ba1%3A0x9b28527f305e69a7!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipOERjbYOh51-ZSZQ_vE3Z_976wqMtHC4Yf39YHe%3Dw120-h160-k-no!5zzpPOsc67zqzOts65zrEgzpHOus-Ezq4gLSBHYWxhemlhIEFrdGkgzrHPgc6yzrcgLSDOkc69zrHOts6uz4TOt8-DzrcgR29vZ2xl!15sCgIgAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipOERjbYOh51-ZSZQ_vE3Z_976wqMtHC4Yf39YHe&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwicw47o94H4AhXQu6QKHRaGApAQoip6BAhREAM

Μύρτος

Αφού φάτε στη «Γαλάζια Ακτή – Galazia Akti¨, συνεχίζεται για Μύρτο.
Μία επίσκεψη στον Μύρτο μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο.

Μπαίνοντας στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι θα σας μαγέψουν εικόνες που δείτε. Σας συνιστώ όταν βρεθείτε εκεί να κάνετε μια βόλτα στα στενά δρομάκια, στις γειτονιές με τα παραδοσικά σπίτια, να μπείτε στο καφενείο για να δοκιμάστε ελληνικό καφέ ψημένο με τέχνη, να επισκεφτείτε το αναπαλαιωμένο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου , το Μουσείο του Μύρτου με ευρήματα από τα μινωικά χρόνια και άλλα αντικείμενα λαογραφικής αξίας. Επίσης θα σας αρέσει όταν βρεθείτε εκεί, ο μινωικός οικισμός Πύργος. Ο Μύρτος έχει ιστορία χιλιάδων ετών, που ξεκινά από την μινωική Κρήτη.

Στον υπέροχο αυτό οικισμό θα νιώσετε την απόλυτη ηρεμία και θα κολυμπήσετε στις δαντελωτές παραλίες του, με το ψιλό σταχτί βοτσαλάκι που δεν κολλάει στα πόδια.

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Η κεντρική παραλία βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τις ταβέρνες και τα καφέ , και επεκτείνεται προς τα δυτικά, όπου το πλάτος της είναι μεγαλύτερο. Η παραλία που βρίσκεται μπροστά από τον μαγικό αυτό οικισμό απλώνεται σε μεγάλη έκταση και είναι ονειρική. Η περιοχή δεν έχει δυνατούς βοριάδες γιατί πολύ απλά είναι ο τόπος όπου δεν φυσάει ποτέ.
Στο Μύρτο υπάρχει σχολή ιστιοπλοΐας, υποδομές για θαλάσσια αθλήματα και beach volley.

Ο Μύρτος κρατεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και την ιδιαίτερη ομορφιά του. Το καλοκαίρι σφύζει από ζωή με τη θάλασσα και τους τουρίστες να πρωταγωνιστούν.
Θα γεμίσετε τα απογεύματα και το βράδια σας πηγαίνοντας τα όμορφα μπαράκια, στις πρωτότυπες καφετέριες, και στις εξαιρετικές ταβέρνες.

Σε λίγα μέρη στην Κρήτη θα δείτε τόσα πολλά χρώματα: το μπλέ στις πόρτες και τα παράθυρα, το λευκό στους τοίχους των σπιτιών, το έντονο κόκκινο από τις ντομάτες που κρέμονται στα δέντρα και διατηρούνται έτσι μέχρι να φαγωθούν (μια ιδιομορφία που μόνο στο Μύρτο θα συναντήσετε), το πράσινο από τις μουριές στους δρόμους και τα κάθε λογής φυτά και λουλούδια στις αυλές.

Μπορείτε να μείνετε ή στο Ξενοδοχείο «Εσπερίδες» ή σε μικρά ξενοδοχεία.

Esperides Hotel

Το ξενοδοχείο απέχει 3 λεπτά με τα πόδια από την παραλία. Το Esperides Hotel βρίσκεται στο Μύρτο, στα περίχωρα της Ιεράπετρας, μόλις 200μ. από την παραλία. Προσφέρει φωτεινά δωμάτια με Wi-Fi, παραδοσιακή κρητική ταβέρνα, 2 μπαρ και πισίνα.Σε ένα ήσυχο περιβάλλον, περιτριγυρισμένο από ανθόκηπους, το Esperides Hotel προσφέρει φιλοξενία όλο το χρόνο. Τα δωμάτια είναι κλιματιζόμενα και διαθέτουν τηλεόραση και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα ή το βουνό.
Ιδιοκτητης : Αλεξανδρος Παντελάκης (Πρόεδρος του Μύρτου)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2842051207
https://www.esperides-hotel.gr/index.php/el/

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

Ψαροταβέρνα «ΒΟΤΣΑΛΟ»

Φαγητό θα απολαύσετε στην ψαροταβέρνα «ΒΟΤΣΑΛΟ» με την εξαιρετική ποιότητα, την άριστη κουζίνα, τα χαμογελαστά πρόσωπα, τη γρήγορη εξυπηρέτηση, την καθαριότητα, την προθυμία και την ευγένεια! Πρόκειται για έναν προσεγμένο χώρο ιδανικό για οικογένεια. Ό,τι και να φας στο «ΒΟΤΣΑΛΟ», είναι τόσο εξαιρετικά μαγειρεμένο που σε κάνει να θέλεις να πάρεις και φαγητό για το σπίτι ώστε να μη χάσεις καθόλου την επαφή με τις απίστευτες γεύσεις των πιάτων του.. Πιάτα πολύ προσεγμένα και ιδιαίτερα που δεν τα βρίσκεις αλλού τόσο καλομαγειρεμένα, σπιτικά, παραδοσιακά, πεντανόστιμα. θα σας μείνει αξέχαστο. Έχει φιλοξενήσει χιλιάδες επισκέπτες και έγινε γνωστό και αναζητήσιμο από στόμα σε στόμα, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας επί σειρά ετών, σταθερής παρουσίας, επίμονης δουλειάς και φιλικής σχέσης με τον επισκέπτη. α φρέσκα θαλασσινά και ψάρια μαγειρεμένα με κάθε τρόπο, ανταποκρίνονται και στα πιο αυστηρά γούστα. (Ο ιδιοκτήτης Μιχάλης είναι η ήρεμη δύναμη).
ΒΟΤΣΑΛΟ – Εστιατόριο – Ταβέρνα, – Διεύθυνση: Παραλια Μυρτους Παραλια Μύρτου – Τηλέφωνο: 2842 051457
https://www.google.gr/maps/place/%CE%92%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF/@35.0035247,25.5847434,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xb67251e31cc94a94!8m2!3d35.0035302!4d25.5847896

Επίλογος

« Μόνο όταν ταξιδεύω νιώθω πραγματική ελευθερία. Είμαι σε ένα μέρος που δε γνωρίζω και δε με γνωρίζει κανείς και μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Απαλλαγμένη από τα πρέπει και τα άγχη της καθημερινότητας».

ΦΩΤΟ: Α. Μπιθικώτση

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img