Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΠαρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Βαλτιμόρη

Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Βαλτιμόρη

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ρεπορταζ της Τζοάννα Τρίκουλη

Φωτογραφείες του Κωνσταντίνου Φράγκου

 

Κάτω από έναν ουρανού ντυμένο στις τέλειες αποχρώσεις του γαλανόλευκου την Κυριακή, 2 Απριλίου 2017 στην φιλοξενήθηκε στο δικό της Greektown η Παρέλαση της 25ης Μαρτίου του Μέριλαντ γιορτάζοντας την Ημέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Όλα ξεκίνησαν με την ευλαβική Δοξολογία στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Βαλτιμόρης με την παρουσία των Ευζώνων,, επίτιμων καλεσμένων και αξιωματούχων, τόσο της Πρεσβείας της Ελλάδος αλλά και της Πρεσβείας της Κύπρου, μαζί με τους τοπικούς και δημοτικούς πολιτικούς. Μετά ακολούθησε μια όμορφη δεξίωση που παρέθεσε ο κύριος Ξενοφών Κόχειλας στο εστιατόριο Ikaros Restaurant.

 

Εν τω μεταξύ, περήφανοι Ομογενείς  και οι θεατές από όλη την πολιτεία του Μέριλαντ, της Ουάσιγκτον, της Βιρτζίνια και ακόμη πιο νότια, απο την Βόρεια Καρολίνα συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Greektown της Βαλτιμόρη για να τιμήσουν τις θυσίες των προγόνων μας και την διατήρηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

 

Η τελετή ξεκίνησε με προσευχή από τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κότρο, και ακολούθησαν ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος και ο Εθνικός Ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τον Στέφανο Νύκτα και την Μαρία Πιρς, αντίστοιχα. Οι δρόμοι στη συνέχεια πλημμύρισαν με τον όμορφο ήχο της Ελληνικής Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Σβολάκου και η παρέλαση ξεκίνησε με τον Τελετάρχη τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο της Βαλτιμόρης και Γερουσιαστή του Μέριλαντ, Περη Σφήκα.

 

Ομάδες από ελληνικά σχολεία, χορευτικούς συλλόγους και των μελών των ενορίων των Ελλήνων Ορθοδόξων Εκκλησιών του Μέριλαντ, Ουάσιγκτον και Βιρτζίνια παρέλασαν ντυμένοι με Ελληνικές στολές ή στα πολυπόθητα χρώματα, του γαλανόλευκου, κουνώντας τις ελληνικές σημαίες τους. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της “ΑΧΕΠΑ” και των “Θυγατέρων της Πηνελόπης” και διάφοροι σύλλογοι των περιοχών και νησιών τις Ελλάδας δείχνοντάς την περιφάνεια τους για την κληρονομιά τους.

 

Ιδιαίτερα όμορφα ήταν τα άρματα του «ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ» αποτίοντας φόρο τιμής στα απόκρυφα σχολεία όπου τα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα μάθαιναν την Ελληνική γλώσσα απ τους καλόγερους, καθώς και το άρμα, «ΚΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ» τιμώντας τα στρατιωτικά τμήματα που προετοιμάζονταν για την επανάσταση και την απελευθέρωση. Ακολούθησε ο Γιώργος Λαγκαδινος, αντιπροσωπεύοντας την ηρωική μορφή του 1821 του Γέρου του Μωρια, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άφησε όλους να προσβλέπουν με δέος όταν ο ίδιος γύρισε να χαιρετήσει τους επίσημους, αλλά και με έκπληξη γύρισε και χαιρέτησε και το λευκό άλογο που οδηγούσε.

 

Επίσης παρέλασαν οι ομάδες των «Μυρμιδόνων» από την Πενσιλβανία που αντιπροσώπευαν τους ισχυρούς πολεμιστές του Αχιλλέα, καθώς και η «Eπιλεκτοι Οπλίτες» που παρουσίαζαν αναπαραστάσεις με ιστορική ευλάβεια και ακρίβεια στην ενδυμασία, το εξοπλισμό και τις μαχητικές ικανότητες των αρχαίων Ελλήνων Οπλιτών.

 

Ο επίλογος της παρέλασης ήταν η ευπρεπής πορεία μιας ομάδας νεαρών ανδρών από το Μέριλαντ, οι οποίοι εκπαιδεύονταν για πολλούς μήνες, υπό την επίβλεψη του Σταύρου Κάτσα ο ίδιος ένας λοχίας της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, που προσέφερε στους θεατές μια αναπαράσταση των τελετών που εκτελούνται από τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων μπροστά στο αντιπροσωπευτικό μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την Χριστίνα Βασιλάτου, Πρώτη Γραμματέας της Πρεσβείας της Ελλάδος, τον Κωνσταντίνο Πολυκάρπου, Πρόξενο της Πρεσβείας της Κύπρου, καθώς και από τον Πλοίαρχο Παναγιώτη Παπανικολάου, Ναυτικό Ακόλουθο, τον Αντισυνταγματάρχη Δημοσθένη Γιαννίκο, Στρατιωτικό Ακόλουθο, τον Ταγματάρχη Στέφανο Σορμα, τον Αντισμήναρχο Στέφανο Αμπουλέρη, Ακόλουθο Αεροπορίας και τον Επισμηναγό Απόστολο Δοντάκη της Πρεσβείας της Ελλάδος, την Δήμαρχο της Βαλτιμόρης, Catherine E. Pugh, καθώς και από τα μέλη της επιτροπής της παρέλασης.

 

Λίγο πριν ευχαριστήσει ο εκφωνητής της παρέλασης, Γεώργιος Στακιάς, όλους τους συμμετέχοντες κάλεσε τον πρώην Γερουσιαστή Παύλο Σαρμπάνη και τον γιο του, Μέλος του Κογκρέσου, Ιωάννη Σαρμπάνη να παρουσιάσουν το βραβείο για την ακούραστη υπηρεσία της στην παρέλαση στην Παναγιώτα “Πίτσα” Μπάλωμα, η οποία το παρέλαβε βαθιά συγκινημένη και ταπεινά αναγνώρισε ότι η επιτυχία της παρέλασης είναι ομαδική προσπάθεια, όχι μόνο από τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση του συνόλου της επιτροπής, αλλά και με τη συμμετοχή όλων και τους προσκάλεσε να είναι παρόντες και του χρόνου.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img