Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Community«ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» ΠΡΑΚΤΙΚΑ...

«ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Ακαδημίας Αθηνών

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

«ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

                              ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Ακαδημίας Αθηνών

Την 30ην Μαϊου 2014 έλαβε χώραν στην Ακαδημία Αθηνών η συνδιοργανωθείσα ημερίδα θέματος από το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ..ΜΕ.). Η ημερίδα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, τόσο λόγω των τεκμηριωμένων εισηγήσεων όσο και της μεγάλης συμμετοχής ακροατών. Τονίζεται ιδιαίτερα η παρουσία στην εκδήλωση του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, ανωτάτων εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ακαδημαϊκών, Πρέσβεων ε.τ .και στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών, πανεπιστημιακών καθηγητών, εκπροσώπων Ενώσεων Αποστράτων και ΣΕΕΘΑ, αναλυτών-διεθνολόγων, οικονομολόγων, δημοσιογράφων κ.ά. Επισημαίνεται η απουσία του συνόλου των πολιτικών προσώπων που είχαν προσκληθεί στη Ημερίδα. Όπως προαναφέρθηκε η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το αρμόδιο τμήμα της Ακαδημίας Αθηνών και το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., των οποίων η Γενική Αποστολή είναι η εξής

  • Το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών έχει ως Γενική Αποστολή                                                                                 – την παρακολούθηση και μελέτη των στρατιωτικών θεμάτων (Θεωρία Πολέμου, Στρατηγική, Τακτική, Δόγματα, Πολεμική Τεχνολογία κ.λ.π.) για την αξιοποίηση νέων ιδεών και απόψεων αλλά και την διατύπωση τοιούτων και                                                                                                                     – την ανάπτυξη επιστημονικής δραστηριότητας προς το σκοπό της συμβολής εις την καθόλου αμυντική προσπάθεια της χώρας.
  • Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο 2012 αποτελώντας συνέχεια της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ).

Αποστολή του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. είναι η αδέσμευτη και αξιόπιστη άρθρωση δημοσίου λόγου επί θεμάτων γεωπολιτικής (γεωστρατηγική, γεωοικονομία), επί εξωτερικών και εσωτερικών θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς και επί διεθνών θεμάτων, με έμφαση σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με σκοπό την συμβουλευτική συνδρομή στην εκπλήρωση των εκάστοτε εθνικών συμφερόντων.

Thanks for reading Hellenic News of America

Το αντικείμενο της ημερίδας συνδέεται με τους σκοπούς και το έργο του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. καθόσον εντάσσεται στα Εθνικά Συμφέροντα της χώρας και συγκεκριμένα στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, της προάσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, της οικονομίας και του πολιτισμού της.

 

 

 

Σύντομη περιγραφή των εισηγήσεων

Ο Στρατηγός ε.α. και Ακαδημαϊκός κ. Δημήτριος Σκαρβέλης εκπροσωπώντας το Γραφείον Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε το ΕΛ.Ι.Σ. ΜΕ. για την συνεργασία και τους εισηγητές διότι εδέχθησαν να μεταφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους γύρω από το θέμα της Θράκης.                                                                                                                                   Ο ομιλητής εστίασε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής Θράκης τονίζοντας την πτυχή που αφορά την Αμυνα και την Ασφάλεια της, τη γεωγραφική της θέση , την πληθυσμιακή της σύνθεση, τις κρατούσες διεθνείς τάσεις για αποσχίσεις και αυτονομήσεις, αλλά και την οικονομική διάσταση της περιοχής.                                             Ο Στρατηγός κ. Δημ. Σκαρβέλης προέβαλε την παρακαταθήκη του Κεμάλ που θέλει τη Θράκη σε τουρκικά χέρια να φθάνει μέχρι το Νέστο και αναφέρθηκε στα λεχθέντα πρόσφατα από τον σημερινό πρωθυπουργό της Τουρκίας (Σημ. Συντ.: και τώρα πρόεδρο)του οποίου η επεκτατική φρασεολογία καλύπτει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μέχρι τα Σκόπια. Ο ομιλητής υπογράμμισε τέλος την αδράνεια της ελληνικής σημερινής πολιτικής ηγεσίας, τόνισε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τα διάφορα αποσχιστικά-αυτονομιστικά κινήματα από την Σκωτία μέχρι τη Συρία και από την Καταλωνία μέχρι τη Φλάνδρα που χαρακτηρίζουν τις κρατούσες διεθνείς σχέσεις.

α.   Ο Στρατηγός ε.α. κ. Φρ Φράγκος παρουσίασε το θέμα « Γεωπολιτική αξία Θράκης και διεθνές περιβάλλον. Προκλήσεις και απειλές άμυνας και ασφάλειας της περιοχής».                                                                                                                                                     Ο Στρατηγός αναφέρθηκε καταρχήν στα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, κατα τις οποίες το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας πρώτευσε στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, καθώς και στην ανεξέλεγκτη ανάμιξη και δράση τόσο στις εκλογές αυτές όσο και ευρύτερα στην περιοχή, του Τουρκικού Γενικού Προξενείου Κομοτηνής.                                                                                                                                       Με την βοήθεια καταλλήλων προβολών ο εισηγητής ανέλυσε την γεωστρατηγική και γεωοικονομική αξία της ελληνικής Θράκης, προς κάθε γεωγραφική κατεύθυνσση της ευρύτερης περιοχής. Επεσήμανε το γεγονός, ότι με την αναίρεση της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη η Θράκη δεν ενισχύεται γεωστρατηγικά.                                                                                                                                        Στη συνέχεια ο εισηγητής προέβαλε με περισσότερες λεπτομέρειες σειρά οκονομικών και ενεργειακών χαρακτηριστικών στρατηγικού χαρακτήρα της ελληνικής Θράκης, όπως π.χ. ύπαρξη ορυκτού πλούτου τόσο στην ηπειρωτική ζώνη όσο και στην υφαλοκρηπίδα του βορείου Αιγαίου. Υπογράμμισε την ύπαρξη σπανίων γαιών, για τις οποίες γίνονται εκτεταμένες έρευνες και εξετίμησε ότι τα κοιτάσματα αυτά αναμένεται να αλλάξουν άρδην τη γεωπολιτική σημασία της Θράκης. Στη συνέχεια ο εισηγητής έθιξε το δημογραφικό πρόβλημα στη Θράκη, ο συνολικός πληθυσμός της οποίας κατα την απογραφή του 2001 ήταν 355.000 κάτοικοι (241.000 ορθόδοξοι και 114.000 μουσουλμάνοι εκ των οποίων τουρκοφανείς 54.000, Πομάκοι 36.000 και Ρομά 24.000). Εγινε αναφορά στις τουρκικές φιλοδοξίες και μεθοδεύσεις, καθώς και στην επιλεκτική ευαισθησία οργάνων της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή.                                                                                                                                                                     Tέλος ο Στρατηγός Φράγκος υπέδειξε σειρά αποτρεπτικών προτάσεων, την μεταδημότευση πολιτών, αλλά και μία επιθετική διπλωματία και πολιτική, ως την μόνη ενδεδειγμένη και απαρίθμησε τις προϋποθέσεις εφαρμογής αυτής με έμφαση την απαίτηση υπάρξεως ισχυρής οικονομίας και Ενόπλων Δυνάμεων.

β.   Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας κ. Σεμπαϊδήν Καραχότζα παρουσίασε το θέμα «Ιστορικά δεδομένα, Συνθήκη Λωζάννης και μουσουλμανική μειονότητα Δυτ. Θράκης. Παρόν και μέλλον της μειονότητας».                                                                                 Ο εισηγητής ανέφερε, ότι η σημερινή «μουσουλμανική μειονότητα» της Θράκης περιλαμβάνει ουσιαστικά τρείς διακριτές μειονότητες, τους τουρκογενείς, τους Πομάκους και τους Ρομά, καθώς και ότι η Τουρκία καταφέρνει να οικειοποιείται σχεδόν το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας λόγω υπάρξεως οργανωμένων μηχανισμών. Σημαντικό ρόλο στους μηχανισμούς αυτούς διαδραματίζουν το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, οι μουφτήδες και οι ιμάμηδες στα τζαμιά, όπως και δεκάδες εφημερίδες και ραδιοφωνικοί σταθμοί.                                                                                                 Ως βασικότερη μέθοδο εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της Θράκης ανέφερε τη θρησκεία μέσα από την οποία ψευτομουφτήδες και ιμάμηδες ασκούν εθνικό και πολιτισμικό προσηλυτισμό. Η κοινή θρησκεία Πομάκων, Ρομά και τουρκογενών αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Τουρκία διότι επικρατούν έτσι απλουστευτικές εξισώσεις του τύπου οι Ελληνες είναι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι είναι Τούρκοι. Το μήνυμα αυτό πείθει με άνεση και ευκολία διότι η μεγίστη πλειονότητα των μουσουλμάνων είναι αγράμματοι και δέχονται εύκολα την προπαγάνδα.                                                                                                                                    Ένα άλλο επίσης αποτελεσματικό μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται ο εκτουρκισμός των μουσουλμάνων της Θράκης, ισχυρίσθηκε ο εισηγητής, είναι το χρήμα. Συγκεκριμένα ο ομιλητής ανέφερε, ότι το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής έχει μερικές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, έμμισθους συνεργάτες ανθρώπους δηλαδή που τους πληρώνει για να επηρεάζουν τους συντοπίτες τους και να τους πείθουν πως είναι Τούρκοι και όχι Ελληνες.                                                                                                                             Για τους ελάχιστους που δεν πείθονται υπάρχει και η μέθοδος της τρομοκρατίας, την οποία υπέστη προσωπικά ο ομιλητής, ο οποίος το 2007 δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα επειδή ζητούσε ελληνικά σχολεία για τα παιδιά του και επειδή μιλούσε ανοιχτά για Έλληνες Πομάκους στη Θράκη. Από πλευράς ελληνικής έννομης τάξης , επεσήμανε ο ομιλητής,η κατάσταση έχει αφεθεί στην τύχη της. Οι Πομάκοι αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία προστασία.                                                                                                                           Το κλειδί, κατά τον εισηγητή, στην όλη υπόθεση είναι η παιδεία. Μόνο ένας μορφωμένος άνθρωπος, υπογράμμισε, μπορεί να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να μη επιτρέπει να παίζονται τέτοια παιχνίδια στην πλάτη του και τόνισε πως μια μορφωμένη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν θα μπορεί να ελέγχεται και να καθοδηγείται από προπαγανδιστές. Σήμερα τα παιδιά των μουσουλμάνων στα μειονοτικά σχολεία μαθαίνουν τουρκικά και μέσω της γλώσσας μετατρέπονται αργότερα σε πειθήνια όργανα της τουρκικής προπαγάνδας. Την κατάστση, επεσήμανε ο εισηγητής, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η μη αναγνώριση της πομακικής γλώσσας με συνέπεια τη φθορά της πολιτισμικής κληρονομιάς των Πομάκων με κίνδυνο να χαθεί κάποα στιγμή τόσο η γλώσσα τους όσο και τα ήθη κι έθιμά τους καθώς ευρύτερα η πολιτιστική τους ταυτότητα, διευκολύνοντας έτσι την αφομοίωσή τους στο τουρκικό χωνευτήρι.

 

   γ. Ο Αντιναύαρχος ε.α. και Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., κ. Βασίλειος Μαρτζούκος παρουσίασε το θέμα «Διαχρονική ελληνική πολιτική και τουρκική διείσδυση στην Δυτ. Θράκη».                                                                                                                                         Ο ομιλητής επεσήμανε, ότι η νεο-οθωμανική, αναθεωρητική Τουρκία, με περιφερειακές φιλοδοξίες , αποτελεί αδιαμφισβήτητη απειλή, ενώ οι συμμαχίες δεν εγγυώνται την ακεραιότητα της χώρας μας. Οι πολιτικές μας ηγεσίες ουδέποτε διετύπωσαν και εφήρμοσαν διακομματική Εθνική Στρατηγική, με αποτέλεσμα μία διαχρονική σειρά ανακόλουθων πρακτικών και αλληλοαναιρουμένων ενεργειών της ελληνικής Πολιτείας στην περιοχή. Ενδεχόμενη απόκτηση ευρωπαϊκών εκτάσεων θα προσέδιδε στην Τουρκία ευρωπαϊκά ερείσματα και ειδικότερα η Θράκη θα της προσέφερε συγκυριαρχία και ενεργειακή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Η επιλεγείσα τουρκική στρατηγική είναι ο πειθαναγκασμός, μέσω διαρκών διεκδικήσεων. Ειδικότερα στην Θράκη η Τουρκία επενδύει στον συνδυασμό «τουρκική εκπαίδευση, μουσουλμανική θρησκεία, πολιτική και οικονομική εξάρτηση».Επιπλέον αναλύθηκε λεπτομερώς η τουρκική μεθόδευση απομονώσεως και χειραγωγήσεως της μουσουλμανικής μειονότητος της Δ. Θράκης.     Από ελληνικής πλευράς, ανέφερε ο ομιλητής, φαίνεται να υπάρχει πολιτικό φοβικό σύνδρομο ή πολιτική ανεπάρκεια ή ενδεχόμενη αλληλεξάρτηση συμφερόντων μεταξύ μερίδος πολιτικών παραγόντων και της ελίτ του μουσουλμανικού πληθυσμού. Τις εντυπώσεις αυτές ενισχύουν μεταξύ άλλων, η κατάφωρη καταπάτηση πολιτισμικών δικαιωμάτων των Πομάκων και των Ρομά, η ανεμπόδιστη ίδρυση παρανόμωμ νηπιαγωγείων και φροντιστηρίων, η παραβίαση του συντάγματος σε θέματα ισονομίας και ισοπολιτείας, νόμοι σαν το «Σχέδιο Καλλικράτης», που δεν λαμβάνουν υπόψη τις υφιστάμενες ιδιαιτερότητες και η ανοχή των δραστηριοτήτων του Γεν. Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, που επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδος.     Στο πλαίσιο της αναγκαίας αντιμετώπισης της κατάστασης, ο ομιλητής πρότεινε, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση συνολικής Διακομματικής Εθνικής Στρατηγικής η οποία θα διασφαλίζει μία ευημερούσα μειονότητα ισότιμα ενταγμένη στην ελληνική κοινωνία μέσω αντιμετωπίσεως ορισμένων Συνταγματικών ελλειμμάτων σε εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς και πολιτισμικούς τομείς, καθώς και της συνεπούς εφαρμογής του νόμου. Ο εισηγητής πρότεινε την διατήρηση αποτρεπτικών Ε.Δ., την εφαρμογή του νόμου σε κάθε παράνομη δραστηριοποίηση και τέλος επεσήμανε τόσο την απαίτηση συγκρατήσεως του πλειονοτικού στοιχείου της Θράκης, μέσω της αναπτύξεως και των θέσεων εργασίας, των φόρων, της γης, του τουρισμού, της μεταφοράς κρατικών υπηρεσιών στην περιοχή, καθώς και της προσελκύσεως ξένων επενδύσεων με κριτήρια εμπορικά, αλλά συγχρόνως και ασφαλείας και άμυνας.

δ. Η κ. Χαρά Νικοπούλου (Σημ. Συντ.: Εκπαιδευτικός, με δόκιμη διδακτική εμπειρία στη Δυτ.Θράκη) παρουσίασε το θέμα « Τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης – Διαπιστώσεις και προτάσεις βελτιώσεως αυτής».                                                                                                                                                  Η ομιλήτρια ανέφερε, ότι με βάση την απογραφή του 2001 οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης έχουν αυξηθεί σε140, 000 και ότι πάνω από 200 μειονοτικά σχολείαλειτουργούν εκεί ακολουθώνταςδίγλωσσο πρόγραμμα εκπαίδευσης, τουρκόγλσσο και ελληνόγλωσσοκαι ταυτοχρόνως διδασκαλία του Κορανίουστα Αραβικά τηρώντας τις επίσημες αργίες του Ισλάμ. Ως γνωρίζουσα πολύ καλά την εκπαιδευτική πραγματικότητατης μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης πρότεινε, εφ’όσον οι μουσουλμάνοι επιλέγουν ελεύθερα να ζουν στην Ελλάδακαι για να είναι, όπως επιβάλλει η «Συνθήκη της Λωζάννης», μόνο θρησκευτική μειονότητα και όχι κοινωνικά περιθωριοποιημένη ομάδα, οι μουσουλμανόπαιδες να διδάσκονται όλα τα μαθήματα μόνο στα ελληνικά και να μπορούν να επιλέξουν ως δεύτερη γλώσσα την τουρκική ή την πομακική ή την ρομανί. Αυτό πρέπει να γίνει μόνο με την ίδρυση δημοσίων ελληνόγλωσσων σχολείων και στα ορεινά πομακοχώρια της Θράκης, όπου διαμένει η πλειοψηφία των μουσουλμάνων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας αρνείται την ίδρυση δημοσίων σχολείων, φοβούμενο τις αντιδράσεις του τουρκικού Προξενείου και αγνοώντας μεγάλη μερίδα της μειονότητας, η οποία επιλέγει πλέον, με οιονδήποτε κόστος, να στείλει τα παιδιά της στα αμιγώς ελληνόγλωσσα σχολεία. Για όσο χρονικό διάστημα το ελληνικό κράτος εφαρμόζει μόνο το μοντέλο της δίγλωσσης μειονοτικής εκπαίδευσης, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, μεταξύ άλλων, με τα ακόλουθα

Επιστημονική καταγραφή της γλώσσας των Πομάκων και των Ρομά, με βάση το ελληνικό αλφάβητο, καθώς αυτό αποτελεί την βάση των αλφαβήτων όλων των γλωσσών. Κατά συνέπεια να αναγνωρισθούν αυτές οι δύο γλώσσες ως διδακτέες μειονοτικές γλώσσες μέσα στα σχολεία.

Διορισμός δασκάλων στα μειονοτικά σχολεία με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία.

Συγγραφή δίγλωσσων ελληνοπομακικών, ελληνοτουρκικών και ελληνορομανί βιβλίων, που να χρησιμοποιούνται ενιαία και από τον ελληνόφωνο και από τον ετερόγλωσσο κύκλο μαθημάτων.

Συγγραφή ελληνόγλωσσου βιβλίου θρησκευτικών, έτσι ώστε να μη συνδέει ο μαθητής τον μουσουλμανισμό με την τουρκική γλώσσα.

Δημιουργία δίγλωσσου πενταταξίου δημοτικού σχολείου και καθιέρωση μίας προπαρασκευαστικής τάξεως (πρώην ΣΤ’ Τάξη), όπου όλα τα μαθήματα θα γίνονται στα ελληνικά, ώστε οι μαθητές να έχουν ομαλή μετάβαση στο ελληνόφωνο γυμνάσιο.

Επιλογή ειδικών σχολικών συμβούλων που θα καθοδηγούν παράλληλα τους δασκάλους και των δύο προγραμμάτων.

Καθιέρωση εκπαιδευτικών εκδρομών σε πόλεις της Ελλάδος και αδελφοποιήσεως των μειονοτικών σχολείων με τα αντ΄στοιχα της υπόλοιπης ελληνικής επικρατείας.

Καθιέρωση της παρελάσεως σε εθνικές επετείους, γιατί κυρίως ο δάσκαλος είναι φορέας διαμορφώσεως εθνικής συνειδήσεως (Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Συντάγματος των Ελλήνων).

Υποχρεωτική φοίτηση των μειονοτικών δασκάλων στα Π.Τ.Δ.Ε. της χώρας, όπου θα μπορούν να επιλέγουν στο τρίτο και τέτερτο έτος φοιτήσεως μαθήματα διδακτικής των μειονοτικών σχολών.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img