Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΠουλάω Το Σπίτι Μου Στην Ελλάδα  

Πουλάω Το Σπίτι Μου Στην Ελλάδα  

Christos Iliopoulos
Christos Iliopoulos
Contributing Editor The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Latest articles

Πολλοί είναι ο Έλληνες ομογενείς, κάτοικοι εξωτερικού, που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, διότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές τους έχουν μειωθεί. Αρκετοί είναι όμως και εκείνοι που πουλάνε ακίνητα που έχουν στην Πατρίδα, είτε διότι θέλουν να αγοράσουν κάτι άλλο στην Ελλάδα, είτε διότι θέλουν να αποκτήσουν μετρητά για επένδυση σε άλλη χώρα

Ο ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα που θέλει να το πουλήσει πρέπει να έχει, έστω και σε φωτοτυπία, τους τίτλους του ακινήτου, δηλαδή τουλάχιστον αντίγραφο του συμβολαίου με το οποίο το είχε αποκτήσει, αν όχι και τα προηγούμενα συμβόλαια. Αν το είχε αγοράσει, ή του είχε γίνει γονική παροχή από γονέα του, ή του είχε δωρηθεί από κάποιον, ή το είχε κληρονομήσει, πρέπει να έχει το συμβόλαιο, μαζί με το πιστοποιητικό ότι αυτό το συμβόλαιο είχε μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο, ή το φύλλο και απόσπασμα από το Κτηματολογικό Γραφείο, αν στην περιοχή του ακινήτου λειτουργούσε ήδη κτηματολόγιο. Εάν, ωστόσο, δεν έχει αυτά τα συμβόλαια, ούτε το πιστοποιητικό μεταγραφής τους, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πωλήσει. Απλώς πρέπει να ζητήσει από έναν δικηγόρο στην Ελλάδα να κάνει έλεγχο τίτλων στο όνομα του πωλητή για να βρει τα συμβόλαια και να αποκτήσει επικυρωμένα αντίγραφα.

Ο πωλητής του ακινήτου πρέπει να λάβει φορολογική ενημερότητα από την εφορία στην Ελλάδα, ότι δεν οφείλει στην εφορία και ασφαλιστική ενημερότητα, που συνήθως οι ομογενείς δεν έχουν πρόβλημα να λάβουν. Επίσης, πρέπει να λάβει πιστοποιητικό ΤΑΠ από τον Δήμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο, για το οποίο θα χρειασθεί, εφόσον πρόκειται για διαμέρισμα ή μονοκατοικία, τον τελευταίο λογαριασμό ρεύματος με απόδειξη ότι έχει πληρωθεί.

Εάν εκείνος που τώρα πουλάει έχει αποκτήσει το ακίνητο από κληρονομιά η δωρεά, απαιταίτει να λάβει πιστοποιητικό από την εφορία ότι δεν οφείλει φόρο κληρονομίας ή δωρεάς. Για την πώληση χρειάζεται επίσης βεβαίωση πολιτικού μηχανικού ότι το διαμέρισμα ή η μονοκατοικία δεν έχει πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά και πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, ενώ αν πρόκειται για οικόπεδο, η βεβαίωση θα γράφει ότι δεν υπάρχει κτίσμα εντός αυτού. Αν το ακίνητο είναι σε περιοχή όπου λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, χρειάζεται φύλλο και απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου. Το αντίγραφο της αδείας οικοδομής είναι ένα έγγραφο που θα βοηθήσει πολύ για την ολοκλήρωση της πωλήσεως.

Για την πώληση απαιτείται επίσης πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, από το οποίο να προκύπτει ότι το ακίνητο δηλώνεται με ακριβή περιγραφή του στο Ε9 της εφορίας και ότι πληρώνεται κάθε χρόνο ο ΕΝΦΙΑ. Ο πωλητής πρέπει να έχει πληρώσει το ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον τα τελευταία πέντε έτη και να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση στον φορολογικό του φάκελλο με username και password. Αν το πωλούμενο είναι οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, απαιτείται σύγχρονο, δηλαδή όχι παλαιό, τοπογραφικό, με πλήρη απεικόνιση των ορίων και των λοιπών χαρακτηριστικών του ακινήτου, ώστε ο αγοραστής να δύναται να γνωρίζει αν το οικόπεδο ή το αγροτεμάχιο μπορεί να οικοδομηθεί, πόσα τετραγωνικό χτίζονται και τους λοιπούς οικοδομικούς όρους, διότι η αξία του είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με το “αν χτίζει” και πόσο. Αναλόγως της ιδιαιτερότητας του ακινήτου και της υποθέσεως, μπορεί να χρειάζονται και άλλα πιστοποιητικά και έγγραφα, όπως επί παραδείγματι εάν στο ακίνητο φαίνονται κατασχέσεις ή άλλα βάρη προς τράπεζες ή τρίτους, τα οποία πρέπει πρώτα να πληρωθούν και μετά να γίνει η πώληση, εκτός αν ο αγοραστής αναλάβει να τα πληρώσει αυτός, μειώνοντας το τίμημα που θα πληρώσει στον πωλητή.

Thanks for reading Hellenic News of America

Για να μπορεί να πωλήσει κάποιος κάτοικος εξωτερικού πρέπει είτε να έλθει ο ίδιος στην Ελλάδα και να μεριμνήσει για όλα τα παραπάνω έγγραφα και διαδικασίες, που στην καλύτερη περίπτωση απαιτούν ολίγες εβδομάδες, είτε να υπογράψει πληρεξούσιο στην χώρα κατοικίας του στο εξωτερικό, προς δικηγόρο ή άλλο έμπιστο πρόσωπο στην Ελλάδα, όχι μόνο για να συγκεντρώσει τα ανωτέρω έγγραφα, αλλά και για να τον συμβουλεύσει με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίσει ότι θα λάβει τα χρήματά του από την πώληση του ακινήτου του. Το πληρεξούσιο πρέπει να συνταχθεί από συμβολαιογράφο ή δικηγόρο Ελλάδος και να υπογραφεί είτε στο Προξενείο, είτε σε συμβολαιογράφο της χώρας του εξωτερικού, με Αποστίλλη ή επικύρωση από το Προξενείο, αναλόγως της χώρας.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img