Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΠραγματική Επίδοση Στο Εξωτερικό Για Δίκη Στην Ελλάδα

Πραγματική Επίδοση Στο Εξωτερικό Για Δίκη Στην Ελλάδα

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

 

Οι ομογενείς κάτοικοι εξωτερικού που έχουν δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα, πρέπει να ενημερώνονται αναλυτικώς για τις λεπτομέρειες της δίκης και να λαμβάνουν νομικές συμβουλές για το πώς θα προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μάθουν ότι έχουν δικαστήριο στην Ελλάδα, την ημερομηνία της δίκης και τις προθεσμίες εντός των οποίων δικαιούνται να υποβάλλουν φάκελλο, προτάσεις καθώς και όλα τα έγγραφα και άλλα αποδεικτικά μέσα, που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.

Όταν ζεις στο εξωτερικό και κάποιος στην Ελλάδα σου κάνει δικαστήριο, δηλαδή ασκεί αγωγή εναντίον σου, ο νόμος προβλέπει ότι η αγωγή πρέπει να σου κοινοποιηθεί στην κατοικία σου στο εξωτερικό εντός 60 ημερών από την ημέρα που κατατέθηκε στο δικαστήριο στην Ελλάδα. Η προθεσμία των 60 ημερών είναι συνήθως μικρή για τον ενάγοντα, ο οποίος πρέπει να μεταφράσει το δικόγραφο στην γλώσσα της χώρας στην οποία κατοικεί ο ομογενής και να μεριμνήσει για την νομότυπη επίδοσή της στο εξωτερικό, είτε σύμφωνα με την νομοθεσία του κράτους στο οποίο γίνεται η επίδοση, είτε σύμφωνα με τον τύπο ή την διαδικασία που επιθυμεί ο επισπεύδων αρκεί να μην αντιβαίνει στην νομοθεσία του κράτους στο οποίο γίνεται η επίδοση. Απαιτείται επίσης βεβαίωση από αρμόδια αρχή του ξένου κράτους, για τον τύπο, την ημερομηνία της επιδόσεως και το πρόσωπο που παρέλαβε την αγωγή ή το δικαστικό έγγραφο γενικώς.

Thanks for reading Hellenic News of America

Αλλά και για τον ομογενή που μένει μονίμως εκτός Ελλάδος, ο χρόνος που του παρέχεται για να απαντήσει στην αγωγή που γίνεται εναντίον του είναι πολύ μικρός. Με την νέα δικονομία, έχει μόνο 70 ημέρες για να προλάβει να διαβάσει την αγωγή που θα του κοινοποιήσει ένας δικαστικός επιμελητής στην χώρα όπου μένει ή το Προξενείο, ενώ μετά πρέπει να βρει δικηγόρο στην Ελλάδα, να του εξηγήσει την υπόθεση, να οργανώσουν μαζί την στρατηγική τους για αντίκρουση της αγωγής, να βρει έγγραφα και άλλες πληροφορίες για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να μπορέσει ο δικηγόρος τους στην Ελλάδα να συντάξει προτάσεις και να ενσωματώσει στον φάκελλο της υποθέσεως όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις απόψεις του πελάτη του που ζει στο εξωτερικό.

Εάν η αγωγή δεν κοινοποιηθεί και δεν φθάσει πραγματικά στα χέρια του ομογενούς που μένει στο εξωτερικό εντός 60 ημερών από την κατάθεσή της, η αγωγή θεωρείται ότι δεν έχει ασκηθεί, με αποτέλεσμα η αγωγή να πετάγεται στο καλάθι των αχρήστων. Σημειώνεται ότι δεν αρκεί η επίδοση στον Εισαγγελέα στο δικαστήριο στην Ελλάδα, ενώπιον το οποίου εκκρεμεί η αγωγή, αλλά κατά την Σύμβαση της Χάγης, απαιτείται πραγματική επίδοση στην κατοικία του εναγομένου στην αλλοδαπή.

Στην υπ’ αριθ. 2433/2018 απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δίκασε αγωγή μίας κατοίκου Αθηνών κατά τεσσάρων ομογενών, κατοίκων Οντάριο Καναδά. Η αγωγή όμως στην μεν πρώτη εναγομένη κάτοικο Οντάριο δεν επιδόθηκε ποτέ, ενώ στους άλλους τρεις εναγόμενους επιδόθηκε εκπροθέσμως, δηλαδή μετά την πάροδο της προθεσμίας των 60 ημερών. Για τον λόγο αυτό, το Δικαστήριο στην Αθήνα θεώρησε την αγωγή κατά των ομογενών ως μη ασκηθείσα, δηλαδή η ενάγουσα κάτοικος Ελλάδος έχασε το δικαστήριο επειδή δεν έγινε σωστή και έγκαιρη επίδοση της αγωγής στον Καναδά, στην κατοικία των εναγομένων.

Ο Χρήστος Ηλιόπουλος, είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Master of Laws. www.greekadvocate.eu, [email protected]

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img