Wednesday, April 24, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΠρώτος Ή Δεύτερος Γάμος Για Τον Έλληνα Γονέα;

Πρώτος Ή Δεύτερος Γάμος Για Τον Έλληνα Γονέα;

Christos Iliopoulos
Christos Iliopoulos
Contributing Editor The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Latest articles

Οι ομογενείς συχνά επικοινωνούν ή συναντώνται με δικηγόρο στην Ελλάδα για να λάβουν συμβουλή για διάφορα νομικά ζητήματα που τους απασχολούν. Εάν η υπόθεση αφορά στην αποδοχή κληρονομίας με ακίνητα ή κινητά στην Ελλάδα, ή κτήση ελληνικής ιθαγενείας, μία συχνή ερώτηση από τον δικηγόρο είναι το εάν ο γάμος των γονέων τους ήταν πρώτος για τον Έλληνα γονέα τους, ή αν είχε κάποιο προηγούμενο γάμο και διαζύγιο. Ο ομογενής μπορεί να έχει έναν ή δύο γονείς Έλληνες. Το αν ο γάμος τους ήταν πρώτος ή δεύτερος (ή και τρίτος) έχει σημασία για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ελλάδα για την πρόοδο της υπόθεσης και την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της κτήσεως ελληνικής ιθαγενείας. Εάν ο ομογενής που θέλει την ιθαγένεια έχει έναν μόνο Έλληνα γονέα, πρέπει να γνωρίζουμε εάν ο γάμος του ή της με τον αλλοδαπό σύζυγο ήταν πρώτος για τον Έλληνα γονέα. Εάν ήταν πρώτος, τότε η υπόθεση μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα. Θα χρειασθούμε το πιστοποιητικό γεννήσεως του Έλληνα γονέα από την Ελλάδα, τον γάμο του με τον αλλοδαπό σύζυγο (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, που ήταν πρώτος για τον Έλληνα γονέα) και την γέννηση του παιδιού από το εξωτερικό. Εάν όμως ο γάμος για τον Έλληνα ήταν δεύτερος, τότε θα χρειασθούμε τον πρώτο γάμο του, για να τον εγγράψουμε στο Ειδικό Ληξιαρχείο στην Ελλάδα. Μετά, απαιτείται η δικαστική απόφαση διαζυγίου, η οποία εάν είναι από το εξωτερικό, πρέπει να έχει Αποστίλλη ή επικύρωση από το Προξενείο της Ελλάδος, εάν στην χώρα του εξωτερικού δεν υπάρχει η Αποστίλλη. Ακολούθως, το ελληνικό δικαστήριο χρειάζεται και πιστοποιητικό από το εξωτερικό, ότι η δικαστική απόφαση που έλυσε τον γάμο (απόφαση διαζυγίου) είναι αμετάκλητη, δηλαδή ότι δεν έχει προσβληθεί με έφεση ή ότι τώρα δεν μπορεί να προσβληθεί με κάποιο ένδικο μέσο.

Αυτό που γίνεται τότε είναι ένα δικαστήριο χωρίς αντιδικία (εκούσια δικαιοδοσία) στην Ελλάδα, συνήθως στην Αθήνα, με το οποίο θα αναγνωρισθεί η ισχύς της αλλοδαπής απόφασης διαζυγίου στην Ελλάδα. Μόλις το δικαστήριο στην Ελλάδα εκδώσει την απόφασή του αναγνωρίζοντας την ισχύ της ξένης απόφασης, θα εγγραφεί το διαζύγιο στο Ειδικό Ληξιαρχείο στην Αθήνα και μετά θα εγγραφεί ο δεύτερος γάμος του Έλληνα γονέα που έχει τελεσθεί στο εξωτερικό.

Όταν γίνουν αυτά, θα ανοίξει ο δρόμος για την ελληνική ιθαγένεια του αιτούντος, οπότε θα μπορεί να εγγραφεί και η γέννησή του, αλλά αργότερα και ο δικός του γάμος και η γέννηση των δικών του παιδιών, αν έχει.

Η ίδια διαδικασία για την αναγνώριση του αλλοδαπού διαζυγίου ακολουθείται και στην περίπτωση που γίνεται αποδοχή κληρονομίας για κάποιον κληρονομούμενο που ζούσε εκτός Ελλάδος και άφησε περιουσία στην Ελλάδα. Εάν έχει παιδιά από δεύτερο γάμο ή από πρώτο και από δεύτερο, εάν δεν έχουν καταχωρηθεί στην Ελλάδα οι γάμοι του και το διαζύγιό του, δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πράγμα που εμποδίζει την κατάθεση Δήλωσης Φόρου Κληρονομίας και ενδεχομένως την Πράξης Αποδοχής Κληρονομίας σε συμβολαιογράφο, εάν δεν υπάρχει διαθήκη.

Thanks for reading Hellenic News of America

Είναι αυτονόητο ότι το να ζητάει ο δικηγόρος από τους εντολείς του να βρουν στην χώρα του εξωτερικού τον πρώτο γάμο του γονέα τους και το διαζύγιό του, δεν είναι ούτε το πιο εύκολο πράγμα, ούτε το πιο ευχάριστο. Ωστόσο, εάν ο γονέας είχε πρώτο γάμο, διαζύγιο και δεύτερο ή και τρίτον γάμο στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών στην Ελλάδα να εγγραφούν όλοι οι γάμοι του εξωτερικού και το διαζύγιο, ώστε η οικογενειακή μερίδα του γονέα να τακτοποιηθεί για να προχωρήσουν μετά ζητήματα όπως η ιθαγένεια και η αποδοχή κληρονομίας.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img