Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΠότε είναι έγκυρη η ιδιόγραφη διαθήκη

Πότε είναι έγκυρη η ιδιόγραφη διαθήκη

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

22 Μαρτίου 2016

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις τύποι διαθήκης, οι οποίοι έχουν την ίδια νομική ισχύ, η ιδιόγραφη, η μυστική και η δημόσια διαθήκη. Ακόμα και αν με την ιδιόγραφη διαθήκη ο διαθέτης αφήνει περιουσία σε εξωτικό, δηλαδή σε μη συγγενικό του πρόσωπο, ενώ ο διαθέτης δεν έχει εξ αδιαθέτου κληρονόμους, η ιδιόγραφη διαθήκη ισχύει κανονικά, αφού ο νόμος του 2013 που όριζε διαφορετικά έχει πλέον καταργηθεί και έχουμε επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς που ισχύει σταθερά επί δεκαετίες, ότι δηλ. όλοι οι τύποι διαθηκών έχουν την ίδια νομική αξία.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η ιδιόγραφη διαθήκη για να είναι έγκυρη πρέπει να έχει γραφεί εξ ολοκλήρου με το χέρι του διαθέτη. Αν είναι, έστω και κατά ένα μέρος της, γραμμένη από άλλον ή αν είναι δακτυλογραφημένη ή τυπωμένη από υπολογιστή, ακόμα και με ιδιόχειρη υπογραφή του διαθέτη, η διαθήκη δεν ισχύει. Πρέπει επίσης να έχει σαφή χρονολογία, γραμμένη πάντα από το χέρι του διαθέτη, είτε ρητώς, π.χ. 22 Μαρτίου 2016, ή 22-3-2016, είτε εμμέσως, π.χ. Πάσχα 2016 (που αποδεικνύεται ότι είναι στις 2 Μαϊου 2016), ή Τσικνοπέμπτη 2016, (που προκύπτει ότι είναι στις 3 Μαρτίου 2016). Η ιδιόγραφη διαθήκη γράφεται σε ένα οιοδήποτε χαρτί ολόκληρη από τον διαθέτη και πρέπει να περιλαμβάνει καθαρά το όνομα και το επώνυμο αυτού και στο τέλος του κειμένου να υπάρχει η υπογραφή του.

Την  ιδιόγραφη διαθήκη μπορούν να προσβάλλουν ως πλαστή ή ως συνταχθείσα από πρόσωπο που δεν είχε σώας τα φρένας ή την χρήση του λογικού όταν την έγραφε, μόνο όσοι έχουν έννομο συμφέρον, δηλαδή εκείνοι που κληρονομούν εάν ακυρωθεί η διαθήκη ή οι τετιμημένοι με προγενέστερη διαθήκη, η οποία θα ισχύσει εάν ακυρωθεί η μεταγενέστερη ιδιόγραφη.

Στην υπ’ αριθ. 708/2015 ο Άρειος Πάγος έκρινε υπόθεση στην οποία συγγενείς της θανούσης προσέβαλαν την ιδιόγραφη διαθήκη της που είχε συντάξει το 2002, ως πλαστή. Η διαθέτις ήταν Ελληνίδα, ζούσε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και το 2001 είχε επιστρέψει μονίμως στην Ελλάδα. Το 1996 είχε συντάξει δημόσια διαθήκη, αλλά το 2002, λίγο πριν αποβιώσει, συνέταξε ιδιόγραφη διαθήκη, την οποία παρέδωσε σε δικηγόρο στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, με την οποία όριζε κληρονόμο της πρόσωπο συγγενικό αλλά διαφορετικό από εκείνα που όριζε στην αρχική δημόσια διαθήκη  της.

Το πρόσωπο το οποίο όριζε κληρονόμο με την  ιδιόγραφη διαθήκη είχε πολύ καλές σχέσεις μαζί της και την φρόντιζε επιμελούμενος αρκετές από τις υποθέσεις της αλλά και τις καθημερινές ανάγκες της. Οι άλλοι συγγενείς, μετά τον θάνατο της διαθέτιδος το 2002, προσέβαλαν την διαθήκη ως πλαστή και υπέβαλαν και έγκληση για πλαστογραφία. Η Εισαγγελία όρισε πραγματογνώμονα που διενήργησε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη και απεφάνθη ότι η διαθήκη ήταν γνήσια.

Γραφολόγοι από κάθε πλευρά συνέταξαν εκθέσεις φθάνοντας σε αντιφατικά συμπεράσματα, οι μεν των εναγόντων ότι η διαθήκη ήταν πλαστή, οι δε του εναγομένου, ότι ήταν γνήσια. Έτερος γραφολόγος που διόρισε το Πρωτοδικείο απεφάνθη ότι ήταν πλαστή και στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο γραφολόγος που όρισε το Εφετείο. Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι η αγωγή ήταν βάσιμη και η διαθήκη πλαστή, συνεπώς άκυρη. Το Εφετείο όμως έκρινε διαφορετικά και απέδωσε μεγαλύτερη αξιοπιστία στους μάρτυρες που κατέθεσαν ότι η διαθέτις είχε σώας τα φρένας κατά τον χρόνο που συνέτασσε την διαθήκη της, αλλά και ότι ο γραφικός χαρακτήρας στο κείμενο της διαθήκης είναι της διαθέτιδος, τον οποίον γνώριζαν επειδή είχαν πολύ στενή σχέση μαζί της αλλά και ελάμβαναν κατά καιρούς επιστολές και κάρτες της. Επίσης, το νοσοκομείο είχε χορηγήσει λίγες μέρες πριν η διαθέτις αποβιώσει ιατρική βεβαίωση ότι παρά τις παθήσεις της, η διαθέτις είχε γενικώς καλή αντίληψη και δικαιοπρακτική ικανότητα.

Επομένως, το Εφετείο κρίνοντας ως περισσότερο αξιόπιστους τους μάρτυρες του κληρονόμου της ιδιογράφου διαθήκης, παρακάμπτοντας την πραγματογνωμοσύνη δύο γραφολόγων διορισμένων από τα δικαστήρια και δίδοντας βάση στην πραγματογνωμοσύνη του γραφολόγου που διόρισε η Εισαγγελία, έκρινε την ιδιόγραφη διαθήκη γνήσια και έγκυρη. Ο Άρειος Πάγος, στον οποίο προσέφυγαν με αναίρεση οι κληρονόμοι της προγενέστερης διαθήκης, έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου ήταν πλήρως αιτιολογημένη και δεν έπασχε από κάποια νομική πλημμέλεια και κατ’ αυτόν τον τρόπο επεκύρωσε την γνησιότητα της ιδιογράφου διαθήκης.

*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος

 είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, 

Master of Laws.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

2 COMMENTS

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img