Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceCultureΣε Μουσείο η αγροτική και αστική ζωή της Θεσσαλίας

Σε Μουσείο η αγροτική και αστική ζωή της Θεσσαλίας

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Σε Μουσείο η αγροτική και αστική ζωή της Θεσσαλίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ from Elliniki Gnomi, 02 Sep 2014

Το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Λάρισας εγκαινίασε την Κυριακή 31-8 ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας.
Το νέο κτίριο του Μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα της αγροτικής και αστικής ζωής της Θεσσαλίας, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, ιδιωτικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, υφαντικής, σταμπωτά, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εικαστικά έργα καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο. LARISA
Το Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 ως «Λαογραφική Εταιρεία» από μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη. Αρχικά στεγάζεται στο Δημαρχείο της πόλης (1974-1983) και μετέπειτα σε μισθωμένο χώρο στο κέντρο της Λάρισας (1983-2008 στην οδό Μανδηλαρά 74). Με έμφαση στη συγκέντρωση, τη μελέτη και την προβολή υλικών και άυλων τεκμηρίων του νεότερου πολιτισμού στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, σύντομα αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της ελληνικής περιφέρειας και της χώρας.
Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο, είναι έργο του Υπουργείου Πολιτισμού ενταγμένο στο Π.Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θεμελιώθηκε το 1992 και ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 2008.
Η επανέκθεση του υλικού αντανακλά τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και φέρει την υπογραφή της μουσειολόγου κ. Λ. Χρυσικοπούλου. Κύριος στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής (19ος – α’ μισό 20ού αιώνα) μέσα από μία νέα ανθρωποκεντρική ερμηνεία.
Προβάλλονται όψεις του αγροτικού και αστικού πολιτισμού στη Θεσσαλία, πριν και μετά την Προσάρτησή της στο νεοελληνικό κράτος (1881), με έμφαση στον άνθρωπο, τη λατρεία, την κατοικία και την εργασία, όπως αυτά αντανακλώνται μέσα από τις συλλογές του Μουσείου.
Το κτίριο και η έκθεση του Μουσείου είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και αναπηρικά αμαξίδια (ράμπα εισόδου, ανελκυστήρας, χώρος υγιεινής ΑμεΑ). Το Μουσείο λειτουργεί πλέον υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων. Από τον Οκτώβριο του 2013 ξανάρχισε τις εκπαιδευτικές και άλλες επιστημονικές του δραστηριότητες όντας και πάλι στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας, εξήρε τη συμβολή του αείμνηστου Γ. Γουργιώτη και της συζύγου του Λένας στη δημιουργία αυτής της συλλογής και τόνισε πως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αυτό το έργο αναδεικνύει στην καρδιά της Θεσσαλίας, την αξία του μεταβυζαντινού και νεοελληνικού πολιτισμού που οφείλουμε να την αντικρίζουμε ως μέρος αδιάσπαστο του συνολικού ελληνικού πολιτισμού.
Κατά την παραμονή του στη Λάρισα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό Κράτος (1881) και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο της Λάρισας και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img