Wednesday, April 24, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ ΔΙΕΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ...

ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ ΔΙΕΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Σχεδόν στάσιμες οι εξαγωγές στην Αμερική

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Του Θανάση Μπολέτη

Για τη Hellenic News Of America

Μεγάλες αλλαγές  έχουν επέλθει στον εξαγωγικό χάρτη της Ελλάδος, καθώς διαπιστώνεται ότι τα `Ελληνικά προϊόντα άρχισαν να μπαίνουν με μεγαλύτερο δυναμισμό σε πολλές αγορές της Ασίας και της Αφρικής. Εκτός των παραδοσιακών αγορών της Ευρώπης, και της Αμερικής φαίνεται να επεκτείνονται οι εξαγωγικοί προσανατολισμοί της Ελλάδος με απόλυτα επιτυχή αποτελέσματα.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της Ελλάδος. Πρόκειται για στοιχεία του Ιανουαρίου-Μαϊου 2017 από τα οποία διαπιστώνεται ότι οι Ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.

Thanks for reading Hellenic News of America

Σε απόλυτο μέγεθος αυξήθηκαν σε 12,4 δις, δολάρια από 10,8 που ήταν πέρσι. Εκεί που διαπιστώνεται μία στασιμότητα των εξαγωγών είναι στην Αμερική. Εμφανίζεται μία αύξηση της τάξης του 1,1% .Ασφαλώς το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο. Αυτό όμως πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι φορείς.

Γιατί σε μία μεγάλη χώρα όπως είναι η Αμερική, που υπάρχει και η καταναλωτική δύναμη της Ομογένειας, οι εξαγωγές παραμένουν στάσιμες ; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Κατά τα άλλα, τα στοιχεία δείχνουν, ότι αύξηση Ελληνικών εξαγωγών διαπιστώνεται στις Αραβικές χώρες, στην Κίνα στην Ινδία την Σιγκαπούρη, την Αίγυπτο, Γεωργία, Λίβανο κ.λπ.

Σημαντική αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών σημειώνεται στην γειτονική μας Τουρκία, η οποία φαίνεται να εξελίσσεται σε σημαντικό οικονομικό εταίρο. Σημαντική επίσης αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών υπήρξε το προαναφερόμενο διάστημα και στο Ισραήλ (102%). Σημαντικοί επίσης προορισμοί Ελληνικών Προϊόντων είναι η Πολωνία, Βουλγαρία, Αλβανία, Μάλτα και φυσικά η Κύπρος.

Από την επεξεργασία των συγκεκριμένων στοιχείων προκύπτει ότι τα Ελληνικά προϊόντα μπορούν να μπουν σε οποιαδήποτε αγορά. Είναι καιρός οι αρμόδιοι φορείς να αφυπνιστούν και να δώσουν ισχυρά κίνητρα στους εν δυνάμει εξαγωγείς να μπουν σε ξένες αγορές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι Ελληνικά προϊόντα εξάγονται ακόμη σ το Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Βιετνάμ, Ταιβάν Χογκ-Κογκ, Νιγηρία, Φιλιππίνες και σε πολλές άλλες χώρες. Μπορεί σε αρκετές χώρες οι εξαγωγές να μην είναι ακόμη μεγάλες, ωστόσο μετράει η Ελληνική παρουσία.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img