Thursday, April 18, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek"Σκοπός να πρωταγωνιστεί η Ελλάδα σε μια ακόμη προσπάθεια που ενώνει όλες...

“Σκοπός να πρωταγωνιστεί η Ελλάδα σε μια ακόμη προσπάθεια που ενώνει όλες τις μεγάλες Δημοκρατίες του πλανήτη”

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Τη σημασία ανάληψης της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, αναδεικνύει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην (IHRA) πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Παράλληλα, με την ιδιότητα επίσης του Ειδικού Απεσταλμένου του υπουργού Εξωτερικών για τη Λιβύη, ο Χριστόδουλος Λάζαρης αποτυπώνει την κατάσταση στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής στον δρόμο προς τις εκλογές.

Μιλώντας ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), ο κ. Λάζαρης τονίζει πως η χώρα μας, αναλαμβάνοντας την Προεδρία της IHRA, θέλησε να δώσει ένα δυνατό παρών στον αγώνα των δημοκρατικών κοινωνιών και κρατών, ανά τον κόσμο, που αντιτάσσονται, όπως και αυτή, στην επάνοδο στο προσκήνιο ακραίων ιδεολογιών και προσπαθούν να περιστείλουν δραστικά την επιρροή τους, ιδίως μεταξύ των νέων γενεών. Επιπροσθέτως, ο κ. Λάζαρης επισημαίνει πως τείνουμε χείρα φιλίας προς τον ισραηλιτικό κόσμο, στο Ισραήλ και στην εβραϊκή Διασπορά, με τον οποίο τόσα κοινά μας συνδέουν, ήδη από την απώτερη αρχαιότητα.

Αποκρυσταλλώνοντας τον σκοπό της ελληνικής προεδρίας, προσδιόρισε πως «σκοπός μας είναι να αποτελέσουμε, όχι απλά μέρος, αλλά πρωταγωνιστή, σε μια ακόμη προσπάθεια, που ενώνει όλες τις μεγάλες Δημοκρατίες του πλανήτη» και σκαγραφεί τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν αναλαφθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της θητείας και αυτές που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.

Κατά τον πρέσβη, η μετάδοση της μνήμης των γεγονότων του 1933- 1945 συνιστά ζωτικό μέσο, για την κατανόηση της σημασίας των δημοκρατικών αξιών, από τις νεώτερες γενεές, που θα κληθούν, με τη σειρά τους, να τις προασπισθούν και να τις διαιωνίσουν, όταν αναλάβουν αυτές, τον πυρσό της Δημοκρατίας, από τα χέρια της δικής μας γενεάς. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί το εναργέστερο παράδειγμα, του τι μπορεί να συμβεί αν αμελήσουμε το καθήκον αυτό, σημειώνει.

Εν συνεχεία, ο Ειδικός Απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών για τη Λιβύη χαρακτηρίζει ανενεργά τα τουρκο- λιβυκά μνημόνια. «Η λιβυκή Βουλή ουδέποτε κύρωσε τα δύο τουρκο- λιβυκά μνημόνια, άρα, κατά το λιβυκό Σύνταγμα, αυτά είναι ανενεργά, ως προς τη Λιβύη- και εκείνο για τις Θαλάσσιες Ζώνες και το άλλο, για την Ασφάλεια, βάσει της οποίας η Τουρκία έστειλε τα στρατεύματά της στη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει πως όταν η Άγκυρα επικαλείται το Μνημόνιο για τις Θαλάσσιες Ζώνες, επικαλείται ένα, ούτως ή άλλως, παράνομο κείμενο, που για τους υποτιθέμενους συμβαλλόμενούς της δεν υπάρχει καν, ως νόμος του κράτους. Χρησιμοποιείται μόνο ως πρόφαση, από την ίδια την Τουρκία, για να δικαιολογήσει τις κινήσεις της, συμπληρώνει.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, δήλωσε ότι είχαν ορισθεί για τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά η Βουλή ήδη ψήφισε τη μετακύλισή τους κατά τριάντα ημέρες. Επίσης, εκτίμησε ότι κάποια καθυστέρηση δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές και τις ελληνολιβυκές σχέσεις, αναφέρει ότι θα αποκτήσουν περαιτέρω δυναμική, καθώς, πέρα από τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, που συνδέουν τους δύο λαούς μας, η χώρα μας έχει ήδη ένα ευρύ ανθρωπιστικό αποτύπωμα στη Λιβύη, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επανέρχονται.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην επόμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Σημειώνει πως η πρόσκλησή μας αποτελεί σημαντικό βήμα, για την ενίσχυση της παρουσίας μας στη Λιβύη, στην οποία όμως έχουμε ήδη αποκτήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img