Wednesday, April 17, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣτην ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού στοχεύει η περιφέρεια...

Στην ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού στοχεύει η περιφέρεια Κρήτης

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στην ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Study in Crete», στοχεύει η περιφέρεια Κρήτης μετά από σχετική πρωτοβουλία του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στόχος της πρωτοβουλίας «Study in Crete», είναι να καταστεί η Κρήτη εκπαιδευτικός και ερευνητικός προορισμός, μέσω της ανάπτυξης της συνεργασίας των τριών ΑΕΙ καθώς και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τα υπόλοιπα ιδρύματα του νησιού. Ο στόχος αυτός σύμφωνα με τον προέδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μπορεί να επιτευχθεί με την κοινή προώθηση (branding) εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αποδέκτες ξένους φοιτητές, προσφέροντας τόσο θερινά και μεταπτυχιακά προγράμματα, όσο πλέον και προπτυχιακά προγράμματα. Για την επίτευξη του στόχου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη στόχευση, μεταξύ άλλων κατατέθηκε πρόταση για την οργάνωση για τη συστηματική και ολιστική προώθηση της Κρήτης ως εκπαιδευτικού προορισμού, με τη δημιουργία Γραφείου για την προώθηση του «Study in Crete», στελεχωμένου από εξειδικευμένο προσωπικό στο μάρκετινγκ εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη σύσταση Συμβουλευτικής / Επιστημονικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ιδρυμάτων της Κρήτης.

Επίσης, η περιφέρεια και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης θα εξετάσουν προτάσεις αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό, που προβλέπουν τον καθορισμό στρατηγικών επιστημονικών περιοχών για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τη δραστηριότητα των ιδρυμάτων και τα πλεονεκτήματα της Κρήτης, τη διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, την αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης και την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου προώθησης και επικοι-νωνίας (communication plan).

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, η πειφέρεια επενδύει στις σχέσεις με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην πολύπλευρη αναβάθμισή τους, ενώ παράλληλα: «…δίνουμε έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, στοχεύουμε στη διασύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα. Με τη συγκεκριμένη πρόταση προωθούμε την εξωστρέφεια, στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάδειξη και ενίσχυση της Κρήτης ως αναγνωρίσιμου, εκπαιδευτικού και ερευνητικού κόμβου». Για το νησί της Κρήτης που αποτελεί νησί αριστείας, με μαζεμένα σε “μικρoχώρο” πολλά δυναμικά Ιδρύματα, αλλά και επιχειρηματικές δράσεις, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης τονίζοντας επίσης ότι ότι: «Η Κρήτη προωθεί επίσης λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα, θέματα πράσινης και μπλε ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας και τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με εφαρμογές σε αγροτική παραγωγή, υδατοκαλλιέργειες, έξυπνη διασύνδεση, έξυπνες πόλεις, ναυτιλία και εμπόριο».

Αυτή η θέση σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη διαφοροποιεί την Κρήτη από την υπόλοιπη Ελλάδα, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα “Study in Crete” και όπως υποστηίζει: «Η ανάπτυξη της συνεργασίας των ιδρυμάτων της Κρήτης θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, όσο και για την ίδια την Κρήτη, την τοπική κοινωνία, την παραγωγή και την οικονομία. Χρειάζεται όλοι, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, Επιμελητήρια, επιχειρήσεις, φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, Δήμοι, Περιφέρεια, να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, ώστε, με στοχευμένες ενέργειες, να γίνει πράξη το “Study in Crete”».

Thanks for reading Hellenic News of America

Στην προσπάθεια αυτή για την ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης στέκονται αρωγοί και όπως αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με τα άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού θα συμβάλλει θετικά στην προώθηση της ιδέας «Study in Crete» και θα συμμετάσχει στην προσπάθεια πραγμάτωσής της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img