Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣτην «Τεχνόπολη Αθηνών» πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για το Gala Όπερας ...

Στην «Τεχνόπολη Αθηνών» πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για το Gala Όπερας για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

 

Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κυρίου Γιώργου Καμίνη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου συνέντευξη τύπου για το Gala Όπερας για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014.

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Φέτος, συμπληρώνονται 37 χρόνια από το θάνατό της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ και η ΕΛΣ αποτείνει έναν λυρικό φόρο τιμής στη «φωνή του αιώνα», όπου διάσημες άριες -σημαδεμένες για πάντα από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της- θα κατακλύσουν τις κερκίδες του ρωμαϊκού ωδείου με τη συμμετοχή λαμπρών Ελλήνων και ξένων μονωδών που διαπρέπουν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Τα έσοδα της συγκεκριμένης εκδήλωσης θα δοθούν στην “Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»”, για την εκπόνηση μελέτης και τις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου της Πατησίων 61, όπου έζησε στα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας και το οποίο πρόκειται να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”.

Η μουσική διεύθυνση της εκδήλωσης είναι του Λουκά Καρυτινού. Τα οπερατικά διαμάντια θα ερμηνεύσουν οι διεθνούς φήμης μονωδοί (με αλφαβητική σειρά): Άρης Αργύρης, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Έλενα Ξανθουδάκη, Νίκολα Ουλιβιέρι και Φιορέντσα Τσεντολίνς.

 

Ανοίγοντας την συνέντευξη τύπου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σημείωσε σχετικά με τον σκοπό της Ίδρυσης της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρίας Κάλλας”: Η ΕΛΣ, ως ο κύριος φορέας που προάγει τη λυρική τέχνη στην Ελλάδα, αλλά και ο χώρος από τον οποίο η Μαρία Κάλλας ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία της, νιώθει το χρέος να συνδράμει στην εκπλήρωση του οράματος για τη λειτουργία μιας Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, η οποία θα αναβαθμίσει το ήδη υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Λυρικών καλλιτεχνών που αποτελούν πρέσβεις της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εξωτερικό, όπως ακριβώς και η Μαρία Κάλλας. Υποστηρίζουμε ένα όραμα «γένεσης» πολιτισμού και συνδράμουμε στις προσπάθειες της «Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας», προσδοκώντας πως η ενέργειά μας αυτή θα συμπαρασύρει την ουσιαστική στήριξη και από άλλους φορείς που -όλοι μαζί- θα ενεργοποιήσουν την πολιτεία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια κωλύματα και να ολοκληρωθεί όχι μόνο η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» και η διαβάθμισή της αλλά και στη συνέχεια μία Ανώτατη Μουσική Ακαδημία που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας”.

Η Πρόεδρος της “Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»” κυρία Βάσω Παπαντωνίου εξέφρασε τη συγκίνησή της για τις ενέργειες που γίνονται για την Ίδρυση της Ακαδημίας στο σπίτι όπου η διάσημη λυρική τραγουδίστρια έζησε και ξεκίνησε τις σπουδές της στο τραγούδι, ενώ μίλησε για την σημασία ενός τέτοιου εκπαιδευτικού φορέα, ευχαριστώντας στο τέλος τον Δήμαρχο Αθηναίων και την Εθνική Λυρική Σκηνή για τη στήριξη του οράματος.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Γιώργος Καμίνης συνόψισε τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να παραχωρηθεί το κτήριο της Πατησίων 61 για την στέγαση της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας“, και τόνισε: “Για την Αθήνα, η δημιουργία και λειτουργία Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη. Ένας θεσμός διεθνούς ακτινοβολίας για τη μεγάλη λυρική  τραγουδίστρια που σφράγισε τον χώρο και την ιστορία της όπερας. Στηρίζουμε με μεγάλη χαρά το όραμα της Βάσως Παπαντωνίου, υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τις διαδικασίες, ώστε να παραχωρηθεί στο Δήμο το ιστορικό σπίτι της οδού Πατησίων 61, εκεί όπου η Κάλλας έζησε τα νεανικά της χρόνια, προκειμένου να στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης. Η Ακαδημία θα λειτουργήσει σε μια δύσκολη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και θα αποτελέσει πηγή παιδείας και δημιουργίας όχι μόνον για τους δικούς μας νέους  αλλά και για ταλαντούχους ενδιαφερόμενους από όλον τον κόσμο. Η διοργάνωση του Γκαλά Όπερας την Κυριακή στο Ηρώδειο, μας υπόσχεται μια μοναδική βραδιά μουσικής απόλαυσης και αισθητικής, προσφέροντας μας συνάμα τη δυνατότητα να στηρίξουμε την σημαντική αυτή προσπάθεια“.

 

Το γκαλά πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την “Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»”.

Στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ κ. ΜΥΡΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Αθηναίων,

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε της Εταιρείας για την ανέγερση του Κτηρίου Όπερας και την ίδρυση της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

 

Νιώθω βαθιά ικανοποίηση για τη σπουδαία αφορμή της σημερινής συνάντησής μας που έχει έντονα συμβολικό χαρακτήρα και προάγει με τον πλέον εναργή τρόπο τον πολιτισμό. Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, στο Αμφιθέατρο του 9.84, για έναν πολύ ευγενικό σκοπό, αυτόν της ανάδειξης του κτηρίου επί της Πατησίων 61 και περαιτέρω της δημιουργίας της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας».

Η Εθνική Λυρική Σκηνή πραγματοποιεί μια συμβολική εκκίνηση πολιτισμού για τη δημιουργία μιας Ακαδημίας αφιερωμένης στη λυρική τέχνη που θα φέρει το όνομα της μεγάλης καλλιτέχνιδας και θα στεγάζεται στο σπίτι που γεννήθηκε -όχι πολύ μακριά από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

 

Η ΕΛΣ, ως ο κύριος φορέας που προάγει τη λυρική τέχνη στην Ελλάδα, αλλά και ο χώρος από τον οποίο η Μαρία Κάλλας ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία της, νιώθει το χρέος να συνδράμει στην εκπλήρωση του οράματος για τη λειτουργία μιας Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, η οποία θα αναβαθμίσει το ήδη υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Λυρικών καλλιτεχνών που αποτελούν πρέσβεις της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εξωτερικό, όπως ακριβώς και η Μαρία Κάλλας.

 

Υποστηρίζουμε ένα όραμα «γένεσης» πολιτισμού και συνδράμουμε στις προσπάθειες της «Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας», προσδοκώντας πως η ενέργειά μας αυτή θα συμπαρασύρει την ουσιαστική στήριξη και από άλλους φορείς που -όλοι μαζί- θα ενεργοποιήσουν την πολιτεία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια κωλύματα και να ολοκληρωθεί όχι μόνο η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» και η διαβάθμισή της αλλά και στη συνέχεια μία Ανώτατη Μουσική Ακαδημία που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

Επιπλέον, ένα τόσο σημαντικό όραμα, θα ήταν ευχής έργον να μπορέσει να λάβει την υποστήριξη και από ιδιώτες χορηγούς και επιφανείς Έλληνες γενικότερα.

Δυστυχώς, η ιστορία της γέννησης πολλών πολιτιστικών οργανισμών στην πατρίδα μας είναι γεμάτη από αρχικά μεμονωμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες στη συνέχεια ή εκ των υστέρων, υποστηρίχθηκαν από την πολιτεία…

Τέτοια ιδρύματα και φορείς πολιτισμού προσφέρουν στην κοινωνία, συμπληρώνοντας σημαντικά κενά στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας.

 

Το Gala Όπερας στις 21 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, σε μουσική διεύθυνση του εξαίρετου αρχιμουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κυρίου Λουκά Καρυτινού, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων μονωδών διεθνούς ακτινοβολίας που διαπρέπουν στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα -τους Άρη Αργύρη, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Έλενα Ξανθουδάκη, Νίκολα Ουλιβιέρι και Φιορέντσα Τσεντολίνς-είναι ένας φόρος τιμής στη μεγάλη λυρική τραγουδίστρια, που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από την Εθνική Λυρική Σκηνή, για να κατακτήσει την αιωνιότητα.

 

Ταυτόχρονα, καθώς όλα τα έσοδα της συγκεκριμένης εκδήλωσης θα δοθούν στην “Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»”, το συγκεκριμένο Γκαλά είναι η έμπρακτη υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως και όλων εσάς, σε έναν σπουδαίο σκοπό· αυτόν της δημιουργίας της πρώτης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης στην Ελλάδα που οφείλουμε -όλοι μαζί- να συντελέσουμε, ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Είναι αυτονόητο πως όποιο κι αν είναι το τελικό ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν θα επαρκεί για να αποκαταστήσει πλήρως το κτήριο. Πέρα από την ουσία όμως, ο συμβολισμός της κίνησής μας καταδεικνύει τη δύναμη που έχουν οι πολίτες στα χέρια τους -ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς- για την πλήρωση ενός ευγενικού σκοπού.

 

Σε αυτό το σημείο, θέλω να συγχαρώ την Πρόεδρο της «Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας», κυρία Βάσω Παπαντωνίου για τη μεγάλη της προσπάθεια και τον σταθερό οραματισμό της προς την επίτευξη του ευγενικού σκοπού.

Συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Γιώργο Καμίνη, ο οποίος εξαρχής, κατανοώντας άμεσα την τεράστια σημασία που έχει για την πόλη μας ένα κτήριο-αναφορά στην Μαρία Κάλλας έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίησή του προς όφελος όλων των πολιτών και κυρίως των νεώτερων γενεών.

 

Σας περιμένουμε την Κυριακή στο Ηρώδειο.

 

Σας ευχαριστώ!

 

Μύρων Μιχαηλίδης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img