Tuesday, April 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceΣτο επίκεντρο οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Στο επίκεντρο οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Δημήτρης Αβαρλής , Correspondent in Athens, Greece

 

Βαρύ είναι το κλίμα στις ένοπλες δυνάμεις από τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μαλταδώρου, μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους Mirage, σε θαλάσσια περιοχή 9 μίλια βόρεια της Σκύρου. Ο άτυχος σμηναγός επέστρεφε από επιχείρηση αναχαίτησης τουρκικών αεροσκαφών, μαζί με ένα άλλο αεροσκάφος. Όμως, δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο. Οι πρώτες πληροφορίες αποδίδουν την πτώση, στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το διάστημα εκείνο στην περιοχή, όπως το αυξημένο νέφος. Ωστόσο, απαντήσεις στα ερωτήματα θα δώσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Το συγκεκριμένο συμβάν γίνεται σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο να έχουν αυξηθεί και με την ένταση στην ευρύτερη περιοχή να είναι ολοένα και αυξανόμενη. Από την μια πλευρά, η επιδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει ολοένα και περισσότερο παρεμβατικό ρόλο στην περιοχή τον έχει οδηγήσει στην έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων στην βορειανατολική Συρία. Από την άλλη πλευρά, η έναρξη γεωτρήσεων στην Κύπρο, από ξένους κολοσσούς, για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και το εκδηλωμένο ενδιαφέρον για έρευνες στο Αιγαίο, δεν αποτελεί και την καλύτερη εξέλιξη για την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετά βήματα στο τομέα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, κυρίως στο Ιόνιο πέλαγος. Επομένως, η Τουρκία θέλει να αποφύγει το σενάριο η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή. Όλα αυτά, βέβαια εκτυλίσσονται σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt να γράφει πως ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να χειραγωγήσει την τουρκική κεντρική τράπεζα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει, βέβαια να αντιμετωπίσει και το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να δεσμεύεται στον Έλληνα ομόλογό του, σε πρόσφατη επικοινωνία τους, πως θα τον κρατά ενήμερο. Τέλος, η εξέλιξη της συζήτησης για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμπληρώνει την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής. Η Αθήνα μπορεί να θέλει μια συνολική λύση για το όνομα, ωστόσο η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας φαίνεται να αποκλείει το αίτημα της Ελλάδας για αλλαγή του συντάγματος, όπου και αναγράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά διατηρεί την αισιοδοξία της για μια θετική εξέλιξη τον επόμενο μήνα, στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, στη Σόφια. Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν πως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι στο κόκκινο.

Thanks for reading Hellenic News of America

 

Photo: Η φωτογραφία του νεκρού σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου που έδωσε το ΓΕΑ στη δημοσιότητα (iefimerida.gr)

 

 

Δημήτρης Αβαρλής:  Είμαι απόφοιτος του τμήματος της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, της σχολής Πολιτικών Επιστημών, του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα και εργάζομαι ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο «ΣτοΚόκκινο», καλύπτοντας θέματα που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον και την οικονομία.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img