Συγχαρητήρια και καλο ταξίδι στην ομάδα των μαθητών του Hellenic Classical Charter School από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης που θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό της Εθνικής Ημέρας Ιστορίας του 2019 (National History Day Fair). Οι πέντε μαθητές μας θα διαγωνιστούν στην κατηγορία Junior Group Performance στην οποία θα διαδραματίσουν το θέμα της έρευνας τους. Θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να διεξάγουν την έρευνα τους. Οι μαθητές έχουν ήδη αρχίσει εντατικά την έρευνά τους, και, βασισμένοι στο θέμα του φετινού διαγωνισμού «Τραγωδία και Θρίαμβος», έχουν αποφασίσει ότι η παρουσίασή τους θα είναι ένα αφιέρωμα στη μετανάστευση των Ελλήνων στις Η.Π.Α. από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα.

Συγκεκριμένα θα επικεντρωθούν στο πρόσωπο του Λούη Τίκα και στη Σφαγή του Λάντλοου. Το ερευνητικό τους έργο θα αναφέρεται στις ηρωικές προσπάθειες του Λούη Τίκα, ενός μετανάστη από την Κρήτη, ο οποίος παρότρυνε τους μετανάστες ανθρακωρύχους όλων των εθνοτήτων, να ενωθούν και να απεργήσουν εναντίον της εταιρείας καυσίμων και σιδήρου «Colorado Fuel and Iron». Η εταιρεία, που ανήκε στην πανίσχυρη οικογένεια Rockefeller, εκμεταλλευόταν τους ανθρακωρύχους εξαναγκάζοντας τους να εργάζονται βάρδιες των 16 ωρών, σε επικίνδυνα και θανάσιμα ανθρακωρυχεία έναντι μιας εξευτελιστικά χαμηλής αμοιβής. Μετά το θάνατο εκατοντάδων ανθρακωρύχων εν ώρα εργασίας, ο Λούης Τίκας συγκάλεσε τους συμπατριώτες του να συμμετέχουν στην Ένωση Ανθρακωρύχων Αμερικής (United Mine Workers of America), και να πρωτοστατήσουν σε οργανωμένη απεργία γνωστή ως Μεγάλη Απεργία του 1913 (Great Strike of 1913). Η απεργία κατέληξε σε βιoπραγίες, όταν οι εταιρείες εξόρυξης άνθρακα έστειλαν ιδιωτική εθνοφρουρά εναντίον των απεργών. Τη Δευτέρα του Ελληνικού Πάσχα του 1914, η εθνοφρουρά άρχισε να πυροβολεί και έβαλε φωτιά στις σκηνές του καταυλισμού των απεργών σκοτώνοντας άντρες, γυναίκες και παιδιά. Επιτέθηκαν στον Λούη Τίκα χτυπώντας τον στο κεφάλι με ένα τουφέκι και τον πυροβόλησαν τρεις φορές πισώπλατα. Οι ανθρακωρύχοι ξεσηκώθηκαν σε ανταρτοπόλεμο. Η δεκαήμερη εξέγερση, που ονομάστηκε «Πόλεμος του Άνθρακα στο Κολοράντο» (Colorado Coalfield War), ήταν η εργατική κινητοποίηση με τα περισσότερα θύματα στην αμερικανική ιστορία. Το επακόλουθο της οποίας ήταν να ψηφιστεί ο νόμος Wagner, που έθεσε τις βάσεις του νομοθετικού πλαισίου του σύγχρονου συνδικαλισμού.

Κατα την εβδομαδιαία διαμονή και έρευνα τους στην Ελλάδα, οι μαθητές θα επισκεφτούν τη Λούτρα Ρεθύμνου Κρήτης, την ιδιαίτερη πατρίδα του Λούη Τίκα. Θα επισκεφτούν, επίσης, την ιστορική μονή του Αρκαδίου της Κρήτης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κρητική εξέγερση ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1866. Η θυσία των Κρητών στο Αρκάδι αποτέλεσε θρίαμβο της Κρητικής Επανάστασης και εμπνέει έως σήμερα όλους τους Έλληνες.

Καλή Επιτυχία στην ομάδα της Εθνικής Ημέρας Ιστορίας του Hellenic Classical Charter School! Εμπρός, λοιπόν, HCCS!