Tuesday, March 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣυνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με αντιπροσωπεία φοιτητών του Ελληνοαμερικάνικου Ινστιτούτου AHIF

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με αντιπροσωπεία φοιτητών του Ελληνοαμερικάνικου Ινστιτούτου AHIF

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

O Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε, σήμερα, με αντιπροσωπεία φοιτητών του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ΑΗΙF, την οποια συνοδευε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Νίκος Λαριγκάκης στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης τους στην Κύπρο.
O κ. Φωτίου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την τραγωδία των αγνοουμένων και των συγγενών τους που, δυστυχώς, συνεχίζεται για σχεδόν μισό αιώνα και προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας, οι οποίες αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι το θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται σε στασιμότητα εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας να συνεργαστεί και να δώσει στοιχεία από τα τουρκικά αρχεία για τις μετακινήσεις των οστών και τους νέους τόπους ταφής. Είναι ευθύνη και υποχρέωση της Τουρκίας να συνεργαστεί σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2001 και 2014, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ακόμα ότι ουσιαστική και καθοριστική μπορεί να είναι η συνδρομή και βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της απαράδεκτης και απάνθρωπης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Επίτροπος Προεδρίας έκανελ, επίσης, εκτενή αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων Αμερικανών υπηκόων κυπριακής καταγωγής όπως και στον αμερικανικό νόμο που ψηφίστηκε το 1994 από το Κογκρέσο για τις υποθέσεις αυτές, ως αποτέλεσμα και των συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών της ομογένειας στις ΗΠΑ.  Ο νόμος αυτός, τόνισε, αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των ενεργειών της ομογένειας στις ΗΠΑ. Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περαιτέρω, όπως πολύ σωστά έπραξε για τον πόλεμο της Ουκρανίας και να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί για ένα καθ’ όλα ανθρωπιστικό θέμα.

Εξάλλου, ο Επίτροπος ζήτησε από τους φοιτητές της αντιπροσωπείας, όπως συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο και συντονισμένα να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν  τις Πανεπιστημιακές τους κοινότητες στις ΗΠΑ για την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος των αγνοουμένων μας.

Thanks for reading Hellenic News of America

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τα θέματα των εγκλωβισμένων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επίσης, αναφορά έγινε και για την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα μας μέρη από την κατοχική δύναμη, αλλά και τις συστηματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση και προστασία της.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στο ρόλο του Απόδημου Ελληνισμού που είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση και στήριξη των θέσεων και συμφερόντων μας. Οι Κύπριοι της Διασποράς μας ενδυναμώνουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και φέρνουν ακόμη πιο κοντά τους λαούς μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη νέα γενιά των αποδήμων μας, οι οποίοι είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας και έχουμε χρέος να τους κρατήσουμε κοντά στις ρίζες, τον πολιτισμό, καθώς και να τους παροτρύνουμε για την εμπλοκή τους στα παροικιακά δρώμενα στις χώρες που ζουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος ΑΗΙ διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του Ινστιτούτου και των φοιτητών, εκφράζοντας τη βούληση να προσφέρουν κάθε βοήθεια που δύναται για να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.
Τέλος, ο κ.Φωτίου συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κ. Λαριγκάκη και το AHI για το έργο που επιτελούν στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων στις ΗΠΑ.  Παράλληλα, συνεχάρη τους φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτό το εξαιρετικό πρόγραμμα και για το μεγάλο τους ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για την Κύπρο μας.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img