Στο Clearwater της Φλόριδας συνεδρίασε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (HANC), παρουσία του προέδρου κ. Μιχάλη Αλεξάνδρου και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, που εκπροσωπούσε ως δευτεροβάθμιο σωματείο τους τοπικούς συλλόγους Ομογενών. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κ Θεόδωρου Τσαφατίνου, που διετέλεσε στο παρελθόν και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας.  Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βασίλης Ματαράγκας, που ταξίδεψε από το Σικάγο για την συνεδρίαση, με αφορμή και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Φλόριδα, ο πρώην πρόεδρος Παύλος Κοτρότσιος  και λοιπά μέλη καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και ανέφεραν λεπτομερώς όλες τις δράσεις του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου από τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και εκλέχθηκε το νέο προεδρείο. Κύριο μέλημα η ανάδειξη της συμβολής των Ελλήνων τα τελευταία 200 χρόνια στο αμερικανικό κράτος. Παρών στην συνεδρίαση και ο state senator of Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής, Λεωνίδας Ραπτάκης, στο συνέδριο του HANC στη Φλόριδα.

Έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Ματαράγκα για όλα τα πεπραγμένα των τελευταίων δύο ετών πού ήταν και πολλά αλλά και σημαντικά και αποφασίστηκε από κοινού η καθολική στήριξη σε όλες τις Επιτροπές του ΕΣΕ. Έγινε δε ανοικτός διάλογος και κάλεσμα σε όποιον μπορεί και θέλει να πλαισιώσει όποια επιτροπή της αρεσκείας του και να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής και το προεδρείο του ΕΣΕ. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τηλεφωνήσουν στον πρόεδρο 708-908-0092:

  • Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων
  • Επιτροπή εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
  • Επιτροπή Παιδείας
  • Επιτροπή Εθνικών θεμάτων που ανέλαβε συντονιστής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας Μιχάλης Αλεξάνδρου, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Τάσο Μπογδάνο και το μέλος, Γιώτα Αργυροπούλου Φραγκέδη.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ο Βασίλης Ματαράγκασ, πρόεδρος του ΗΑΝC (Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο) και η Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά ο κ. Ματαράγκας ανέφερε τις δράσεις:

  • Πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Αυγουστίνο εκδήλωση για τον Έλληνα Ιωάννη Γιαννόπουλο που έχτισε σχολείο και τοποθετήθηκε ειδική πλακέτα μνείας σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Θα δοθεί χρηματοδότηση 5.000 $κατόπιν αιτήματος της κ. Κοκόλη για την ανέγερση προτομής του Γιαννόπουλου.
  • Εκδήλωση- μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στην Βοστώνη για να τιμηθεί ο φιλέλληνας Λαφαγιέτ, που πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, παρουσία κα ι των απογόνων του.
  • Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Greece, έξω από το Rochester New York, που το 1822 άλλαξε το όνομα της, από γερμανική αποικία που ήταν.
  • Προτομή άγαλμα τοποθετήθηκε στο Μουσείο Βανκούβερ Καναδά, για να τιμηθεί ο Χουάν Ντε Φούκα, που δεν ήταν άλλος από τον Έλληνα Ιωάννη Φωκά από την Κεφαλονιά, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλονιτών και Ιθακιωτών.
  • Δημιουργήθηκε ο σύλλογος Amckaff, που στηρίζει τα παιδιά των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία και μαζεύει χρήματα για να στηρίζει τα σχολεία, ενώ παρέχει και σισίτια.
  • Το Εθνικό Συμβούλιο συνεργάζεται με το American Hellenic Institute και το Manatos and Manatos, δύο ελληνικά lobby στην Ουάσιγκτον, για όλα τα ελληνικά θέματα.
  • Χρηματοδότησε δύο Ελληνόπουλα από τα Τρίκαλα που κέρδισαν στον διεθνή διαγωνισμό cheerleader, προκειμένου να μεταβούν στο Ορλάντο, όπου και κατέλαβαν την 9η θέση.
  • Το Εθνικό Συμβούλιο χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα, από το 2017 για το Μακεδονικό ζήτημα, σε συνεργασία με τις Παμακεδονικές Οργανώσεις Υφηλίου
  • Προωθούνται χρηματοδοτήσεις σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια, για να πραγματοποιούνται ομιλίες και να προωθούνται τα εθνικά θέματα της Ελλάδας.
  • Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συνάντησαν πέρυσι το πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και υπουργούς, με θέμα την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς.
  • Θα συσταθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν επιφανή άτομα, ακόμα και movie stars, για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με στόχο να διοργανωθούν εκδηλώσεις σε όλα τα αμερικανικά states τον Μάρτιο του 2021, αφιερωμένες στην Ελλάδα. Αποκορύφωμα μια μεγάλη εκδήλωση στην Ουάσιγκτον με μέλη του Κογκρέσου.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνεται στην Ομογένεια.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, ανέφερε τον προγραμματισμό για την τοποθέτηση αγάλματος στον Έλληνα Ιωάννη Γιαννόπουλο από την Αρκαδία, που το 1776 κατασκεύασε σχολείο στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.   Το Εθνικό Συμβούλιο θα χορηγήσει 5.000 δολάρια για την τοποθέτηση αγάλματος προς τιμήν του.

Ο κ. Τσαφατίνος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και υπενθύμισε το ρόλο που έπαιξε το ΕΣΕ στην διάδοση των Charter Schools. Παρούσα στην συνάντηση ήταν και η εκπρόσωπος των Plato Schools, Τζένη Τσαντίλας.

Την Δευτέρα το πρωί, ανήμερα τα Θεοφάνια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας είχε οργανώσει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία συμμετείχαν όλα τα στελέχη και ετέθησαν από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φλόριδας και τον πρόεδρο του ΕΣΕ όλα τα κοινά θέματα του Ελληνισμού. Στην συνέχεια μετέβησαν στον Άγιο Νικόλαο στο Tarpon Springs,  για την Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Το προηγούμενο βράδυ είχαν συμμετάσχει στο επίσημο δείπνο της τοπικής ΑΧΕΠΑ, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο είναι ο Τριτοβάθμιος Ενωτικός Οργανισμός των Ομογενών της Αμερικής και συνεργάζεται με τις τοπικές Ομοσπονδίες μέλη του ΕΣΕ. 

Main photo caption:  Μιχάλης Αλεξάνδρου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριδας, Λούης Κοκκινάκος, Κατερίνα Τσαφατίνου, Δρ. Αλεξ Αλέμης, Χρυσούλα Ζηκο- πούλου, Πολ Κοτρώτσιος, Βασίλης Ματαράγκας, πρόεδρος HANC, Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, Θεόδωρος Τσαφατίνος και Δημήτρης Χίος.