Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Συνεργασία ελαιόκαρπου Πανεπιστημίου πατρών Δύο διακρίσεις για το ελαιόλαδο kleolia του...

Συνεργασία ελαιόκαρπου Πανεπιστημίου πατρών Δύο διακρίσεις για το ελαιόλαδο kleolia του κ. Μικέλη Μαρκίδη

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Συνεργασία ελαιόκαρπου Πανεπιστημίου πατρών Δύο διακρίσεις για το ελαιόλαδο kleolia του κ. Μικέλη Μαρκίδη στον ATHENA International Olive Oil Competition 2016   Xάλκινο και Ειδικό βραβείο ποιότητας στο

Διεθνή διαγωνισμό

ATHENA International Olive Oil Competition 2016

 

Πάνω στην ακτογραμμή της Αυλίδας στην Εύβοια δεσπόζει ο   ελαιώνας εξήντα τριών στρεμμάτων ιδιοκτησίας κ. Μικέλη και Τέτυς Μαρκίδη. Η καλλιέργεια ελιάς γίνεται με βάσει το πρότυπο της «αγροβιοδυναμικής διαχείρισης» που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών σε ποικιλία ελιάς ” Μεγαρίτικη ” και πιστοποιείται από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης “ΔΗΩ”. Για χιλιετίες, το δέντρο της ελιάς έχει καλλιεργηθεί για τον ειδικό και μοναδικό σε γεύση καρπό του: την ελιά. Η ιδιαίτερη γεύση, το άρωμα του ελαιολάδου που παράγουν αυτές οι ελιές είναι πράγματι πολύ ειδική και μοναδική. Η συγκομιδή των ελιών στο αγρόκτημα αρχίζει αρχές Νοέμβρη. Με σκληρή εργασία, οι πολύτιμοι καρποί μαζεύονται με πολύ σεβασμό .Οι καρποί μεταφέρονται για ψυχρή έκθλιψη σε ελαιοτριβείο στην Αυλίδα . Η διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης αυτού του ελαιώνα, που στοχεύει στην καλή διατήρηση της γονιμότητας και της φυσικής κατάστασης του εδάφους του ελαιώνα. Η δομή του εδάφους και η υφή του έχουν άμεση επίδραση στην συγκράτηση του νερού, στον αερισμό του και επιδρούν στην ανάπτυξη των ριζών καθώς και  στην ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών. Όλα αυτά τα χρόνια, η οικογένεια καλλιεργούσε τις ελιές της (την ποικιλία Μεγαρίτικη) αποκλειστικά με παραδοσιακές μεθόδους παράγοντας ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Για τη λίπανση χρησιμοποιούνται χλωρές λιπάνσεις με ψυχανθή , οργανικά υλικά (ζωικές και φυτικές κοπριές (κομπόστες) καθώς και μικροοργανισμοί, ενώ  περιοδικά γίνεται προσθήκη ποσοτήτων οργανικών λιπασμάτων super eco vas σε μορφές που επιτρέπονται από τον κανονισμό 2092/91.

 

Ανεβάζοντας τον πήχη πιο ψηλά, προχώρησε σε συνεργασία με τους ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκεκριμένα τον τ. αναπληρωτή καθηγητή- ερευνητή κ. Αγγελόπουλο επιστημονικό υπεύθυνο και με την ερευνήτρια κ. Αθηνά Θεοδωρακοπούλου Αποτέλεσμα της τριετούς  συνεργασίας μας είναι οι δύο διακρίσεις του ελαιολάδου στον διεθνή διαγωνισμό  του κ. Μικέλη Μαρκίδη ο οποίος είναι ελαιοπαραγωγός στο ερευνητικό πρόγραμμα <Ανάπτυξη του βιολογικού τρόπoυ καλλιέργειας φυτικών προιόντων>

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img