Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣΣ

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣΣ

Athanasios Boletis
Athanasios Boletis
Contributing Editor, Athens, Greece

Latest articles

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣΣ

 Η υπογεννητικότητα ακολουθεί “εφιαλτική” πορεία.

Ο πληθυσμός γηράσκει…!!

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, και ήδη τα σημάδια από αυτή την εξέλιξη, καθίστανται εφιαλτικά. 

Η υπογεννητικότητα που παρατηρείται στην Ελληνική κοινωνία, γίνεται καθημερινά όλο και περισσότερο εμφανής, και αυτό διαφαίνεται, από τις παρατηρούμενες τάσεις μείωσης του πληθυσμού. Οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ομιλούν ότι σε μερικές δεκάδες χρόνια, ο Ελληνικός Πληθυσμός θα έχει μειωθεί σημαντικά, και το 2050 θα βρεθεί ίσως κάτω των 8 εκατομμυρίων έναντι 11 εκατ,περίπου που είναι σήμερα.Ασφαλώς αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο έχουν επεξεργασθεί Ελληνικές υπηρεσίες και Ινστιτούτα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ως αιτία αυτής της εξέλιξης καταγράφεται η εξαιρετικά χαμηλή γεννητικότητα η οποία σε σχέση με τους θανάτους είναι δυσανάλογη. Στα αίτια πρέπει ακόμη να προστεθούν, και οι οικονομικές συνθηκές, οι οποίες αποθαρρύνουν νέα ζευγάρια, να κάνουν περισότερα του ενός ή δυο παιδιών, καθώς το οικονομικό κόστος διαβιώσης μίας οικογένειας είναι διβάσταχτο. 

Ετσι λοιπόν οι απανωτές οικονομικές κρίσεις, που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, συνέβαλαν καθοριστικά στην μεγάλη μείωση των γεννήσεων. Πάραλληλα η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα πρωτοφανές κύμα φυγής στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων, νέων ανθρώπων, κυρίως επιστημόνων, οι οποίοι είναι άγνωστο αν επιστρέψουν και πότε στην Ελλάδα.

Θα ήταν παραλείψη να μη υπογραμμίσουμε ότι η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με την ανεπαρκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων οι οποίες ουδέποτε ενέσκυψαν στο πρόβλημα, όταν άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες έδιναν ισχυρά κίνητρα σε οικογένειες για την αύξηση των γεννήσεων. Μάλιστα  και σε θεσμικό επίπεδο, οι χώρες αυτές, έχουν πάρει πρωτοβουλίες  συστήνοντας ακόμη και σχετικό υπουργείο δημογραφικών εξελίξεων.

Βεβαίως τα πιό πάνω στοιχεία έχουν τη δική τους βαρύτητα, και ούτως ή άλλως δημιουργούν ανησυχία γιατί συνδέονται με την πορεία τουν Ελληνισμού. Ομως τις τελευταίες ημέρες προστέθηκε μία ακόμη έρευνα Αμερικανικού Πανεπιστημίου που καταγράφει με “μελανά” χρώματα, τις δημογραφικές ανατροπές που θα σημειωθούν τα επόμενα 80 χρόνια.

Μάλιστα για την Ελλάδα η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lanset ομιλεί ότι το 2100 ο πληθυσμός της Ελλάδος, από 10,4 εκατομμύρια που ήταν το 2017, θα περισορισθεί στο μισό. Δηλαδή σε 5,4 εκατομμύρια. Η έρευνα εξετάζει ακόμη και ένα χειρότερο σενάριο  για 4,7 εκατομμύρια. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θα υποστεί αυτή τη μείωση πληθυσμού. Η Ερευνα ομιλεί ακόμη και για άλλε 23 χώρες που θα έχουν μείωση πληθυσμού ανάμεσα στις οποίες είναι η Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα κλπ΄. Αύξηση πληθυσμού-και μάλιστα μεγάλη- η έρευνα εκτιμά μόνο στις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής.

 

Editor’s Note ΠΚ: Ας γίνει πράξη επιτέλους μια γενναία επιχορήγηση στα νέα ζευγάρια και επιπλέον κίνητρα για μετεγκατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές, ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά και όχι σπασμωδικά.  Έτσι και τα σχολεία δεν θα ερημώσουν, αλλά και η ύπαιθρος θα αρχίσει να ζωντανεύει. Αυτή η κίνηση από πλευράς κυβέρνησης θα δημιουργήσει έναν πολλαπλασιαστή πολύ πολλαπλάσιο της ζωτικής επένδυσης. ΑΝ ακούει κανείς;  

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img