Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣύννεφα πάνω από την Ελλάδα…

Σύννεφα πάνω από την Ελλάδα…

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ρίζου Βίκυ, Ιστορικός – αρθρογράφος

Special to the Hellenic News of America

27 Ιουνίου 2015. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο  Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων  για μια βιώσιμη συμφωνία κηρύσσει δημοψήφισμα  το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός  στο διάγγελμά του τόνισε ότι όλο αυτό το διάστημα ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μνημονιακές συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μέσα σε λίγες ώρες τα ATM των τραπεζών αδειάζουν. Ένα σύννεφο φόβου απλώνεται  πάνω από την Ελλάδα. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν το δημοψήφισμα  θέτει και θέμα εξόδου από το ευρώ. Άλλωστε, οι Θεσμοί έχουν κατά καιρούς διαμηνύσει ότι οι Έλληνες μπορούν να κάνουν δημοψήφισμα αλλά το δίλημμα που θα τεθεί είναι αν η χώρα θέλει να μείνει στην ΕΕ ή θέλει να φύγει.

Η επόμενη μέρα, βρίσκει τους Έλληνες στα ΑΤΜ να προσπαθούν να τραβήξουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Τα ράφια στα super markets αρχίζουν να αδειάζουν. Ακόμη όμως υπάρχει επάρκεια τροφίμων. Τα καφενεία γεμάτα. Και οι καφετέριες. Και οι παραλίες…Μόνο οι δρόμοι της αγοράς είναι άδειοι. Η  ζωή συνεχίζεται… στο μεταξύ επιβάλλονται τα capital controls…λέξεις που δεν είχαμε ακούσει ποτέ, γίνονται μέρος του εφιάλτη…capital controls λοιπόν, περιορισμός δηλαδή στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζα. Πλέον, κάθε Έλληνας μπορεί να κάνει ανάληψη μόνο 60 ευρώ κάθε μέρα. Ανακοινώνεται ότι τουλάχιστον μέχρι και την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές. Ο φόβος έγινε τρόμος . Ήδη η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με μια βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνης της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.  Για να φτάσουμε όμως στα capita controls σημαίνει ότι προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA.  Τι είναι ο ELA; Είναι η παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (Emergency Liquidity Assistance).

Και ξημερώνει η 1η Ιουλίου. Το CNN τα μεσάνυχτα μετρά αντίστροφα την χρεοκοπία της Ελλάδας. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε το δάνειο της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πλέον φιγουράρει πλάι σε χώρες όπως το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε που επίσης δεν πλήρωσαν τα δάνειά τους.

Thanks for reading Hellenic News of America

Και κάπου εκεί οι Έλληνες χωρίζονται στα δυο. Σε αυτούς που στο δημοψήφισμα θα ψηφίσουν «ΝΑΙ» στην συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτούς που θα ψηφίσουν «ΟΧΙ» . Χωρίστηκαν οι Έλληνες. Τα γεγονότα είναι νωπά. Ο φόβος τεράστιος. Οι υπέρμαχοι του «ΝΑΙ» φοβούνται την επόμενη μέρα εκτός Ευρώπης. Στηρίζουν την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Οι υπέρμαχοι του «ΟΧΙ» αγαναχτισμένοι με την πολιτική λιτότητας των Ευρωπαίων και των προηγούμενων ελληνικων κυβερνήσεων επιθυμούν τη ρήξη, έστω και αν αυτό μεταφράζεται με έξοδο από την Ευρώπη. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παίρνει θέση υπέρ του «ΟΧΙ». Η οικονομία βυθίζεται. Κανείς δεν μπορεί  να προβλέψει τι σημαίνει το «ΝΑΙ» και τι σημαίνει το «ΟΧΙ». Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble άλλωστε, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε ότι ακόμη και αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά, αυτόματη έξοδο της χώρας από το ευρώ γεγονός που επιβεβαιώθηκε και επίσημα σήμερα από τους θεσμούς. Τις προηγούμενες όμως ημέρες οι πιστωτές εξώθησαν τα πράγματα στα άκρα. Μια χώρα στην απομόνωση και οι Έλληνες διαιρεμένοι σε δυο στρατόπεδα. Μήπως τελικά αυτό επιδίωκαν; Την Ελλάδα μας για μια ακόμα φορά κομματιασμένη; Οι υπέρμαχοι του ΝΑΙ με την υποστήριξη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γέμισαν την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου. Οι υπέρμαχοι του ΟΧΙ, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, γέμισαν την προηγούμενη μέρα την ίδια πλατεία. Η Ελλάδα στα δυο. Ναι ή Όχι; Οι τηλεοράσεις δείχνουν διαρκώς τις ουρές στις τράπεζες και κάνουν σκοτεινές προβλέψεις για την επόμενη μέρα. Σύσσωμα τα τηλεοπτικά κανάλια υπέρ του «ΝΑΙ». Άλλωστε η  κυβέρνηση Τσίπρα, λίγο καιρό νωρίτερα, τους ενημέρωσε ότι πρέπει να πληρώσουν όσα οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο, διαφορετικά θα σταματήσουν να εκπέμπουν. «Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής» τους ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και από τότε ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον του. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εκεί οι  υπέρμαχοι του «ΟΧΙ» έχουν τη δική τους φωνή. Πιο ελεύθερη, πιο απλή και αυθόρμητη.

….Ναί στην Ελλάδα θα πώ εγώ, Ναι στην ελπίδα, Ναι στην επόμενη γενιά, Ναι στη δημοκρατία, Ναι στην χαμένη μας ζωή. Ναι στον τερματισμό της λιτότητας. Και ένα βροντερό ΟΧΙ. Στον εχθρό. Είτε αυτός είναι εντός, είτε εκτός των συνόρων…

Και απεριόριστος σεβασμός. Πρώτα στην Ελλάδα μας και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και έπειτα σε οποιονδήποτε άλλο. Είτε «Ναι» είτε «ΟΧΙ», η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη και πρέπει να μας βρει ενωμένους και δυνατούς  γιατί για όλους κοινός στόχος είναι η Ελλάδα.

 

Vicky RIzou, HNA Reporter in Greece

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img