Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Greek CommunityEventsΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ «ΡΟΔΟΣ, ΤΟ  ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ...

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ «ΡΟΔΟΣ, ΤΟ  ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΛΙΔΙ»

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Special to the Hellenic News of America

Αν άνοιγες σήμερα το παράθυρο και στις «θάλασσές» σου έβλεπες να ταξιδεύουν γλάροι με ανοιγμένα φτερά. Αν ταξίδευες με βαρκούλα τα όνειρά σου. Αν έβρισκες την άγκυρα στη ρίζα της ζωής σου. Τότε, τούτη η μέρα θα ήταν η υπέροχη μέρα  του κόσμου που μας δόθηκε για να τον ζήσουμε ταξιδεύοντας τον κύμα το κύμα, στεριά τη στεριά του….

 

Σήμερα φίλοι αναγνώστες ελάτε μέσα από τα δικά μου μάτια να γνωρίσετε τη Ρόδο μας και να ντύσετε κάθε σας στιγμή με τις ομορφιές της.

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το μεσαιωνικό νησί στολίδι, τη Ρόδο μας κι όλα τα αξιοθέατά της, πόσο δε περισσότερο τη παλιά της πόλη. Κάθε μου επίσκεψη είναι και μια νέα εμπειρία, γιατί ανακαλύπτω όλο και περισσότερα σ’ αυτό το ζωντανό νησί, σ’ αυτό το κατοικημένο μνημείο.

Για να γίνει η Ρόδος αυτό που λέμε σήμερα «ζωντανό μνημείο» συνέβαλαν σημαντικά  οι Ιταλοί, στη διατήρηση όμως και στην ανακατασκευή πολλών κτισμάτων του που είχαν καταστραφεί στο παρελθόν συνέβαλε ο Δήμος.

Σεργιανώντας στη παλιά πόλη της Ρόδου αξίζει να βγάλετε ενιαίο εισιτήριο και να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο (Νοσοκομείο των Ιπποτών), για να «συναντήσετε» τον Αρχαίο πολιτισμό του Μεσαίωνα και της Οθωμανικής κατοχής, που όλα μαζί στους χώρους του είναι πλεγμένα.

Το κτήριο είναι πανέμορφο κι εσύ σ’ αυτή τη ξενάγηση αισθάνεσαι ότι ταξιδεύεις στο χρόνο.

Όταν το επισκέφτηκα δεν περίμενα ότι θα είχε τόσα πολλά εκθέματα! Εντυπωσιακό για μένα ήταν ότι η συλλογή τους περιλάμβανε ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή! Εντυπωσιακός ήταν κι ο χώρος που στεγάζεται το μουσείο αλλά και ο εσωτερικός κήπος του.

Είναι πράγματι από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία: λόγω του κτιρίου που στεγάζεται, της αρχιτεκτονικής του με την επιβλητική είσοδο και την εξωτερική αυλή, αλλά και των υπόλοιπων αιθουσών.

Αξίζει επίσης να γνωρίσετε την Παναγιά του κάστρου, τη συλλογή με τα κεραμικά, και οπωσδήποτε στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου το οποίο  χτίστηκε τον 14ο αιώνα.

Το παλάτι διακοσμήθηκε από τους Ιταλούς. Στο εσωτερικό του η ατμόσφαιρα εποχής δεσπόζει. Το σπουδαιότερο έκθεμα του είναι τα ελληνιστικά ψηφιδωτά δάπεδα που έφεραν οι Ιταλοί από την Κω.

Κατηφορίζοντας την Ορφέως, βγαίνετε από το Κολλάκιο και μπαίνετε στην περιοχή του Μπούργκου, όπου ζούσαν οι Έλληνες και επί τουρκοκρατίας οι μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι. Μπροστά σας θα δείτε να υψώνεται ο Πύργος του Ρολογιού, αξίζει να ανεβείτε στη κορυφή του να θαυμάσετε τη θέα της πόλης. Δίπλα στο ρολόι βρίσκεται ο μιναρές του τζαμιού του Σουλεϊμάν και απέναντι η μουσουλμανική βιβλιοθήκη με τα σπάνια χειρόγραφα.

Η αρχαιολογική έκθεση εκτείνεται σε όλους αυτούς τους χώρους και χρειάζεται αρκετός χρόνος. Πρέπει οπωσδήποτε να περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια της πόλης, για να διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μοναδικό μνημείο . Η οδός Ιπποτών είναι ο πιο επίσημος δρόμος, αυτός που συνδέει το θρησκευτικό με το πολιτικό κέντρο του κάστρου, δηλαδή τη μητρόπολη των Λατίνων (Παναγία του Κάστρου) με το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Κατά μήκος του είναι χτισμένα τα σημαντικότερα δημόσια αλλά και ιδιωτικά ιπποτικά κτίρια. Η οδός είναι ανηφορική και κατά περίεργο τρόπο για μεσαιωνική πόλη, ευθύγραμμη. Αυτό είναι μια από τις ενδείξεις ότι πρωτοχαράχτηκε στα αρχαία χρόνια. Σε αυτό τον ρομαντικό περίπατο, σ’ αυτήν την μαγευτική διαδρομή στην μεσαιωνική ιστορία αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι στον μεσαίωνα, η δε  περιδιάβασή της μοιάζει με ιεροτελεστία. Η παλιά πόλη είναι ένα μοναδικό στολίδι. Σε κάποια στενά νομίζεις ότι θα εμφανιστούν ιππότες. Είναι καθαρή περιποιημένη με υπέροχα κτίρια, όμορφα πλατείες, γραφικά καταστήματα. Όλα εκεί μοιάζουν με σκηνικό ταινίας.

Αξίζει επίσης να πάτε  στην άκρη του μόλου του λιμανιού του Μανδρακίου βρίσκεται το μικρό φρούριο του Αγίου Νικολάου. Στον ίδιο μόλο υπάρχουν οι τρεις ανεμόμυλοι που βρίσκονται εκεί από τον 15ο αιώνα. Όπως περπατάς στο Μανδράκι υπάρχουν πολλά να δείτε. Επίσης αξίζει να γνωρίστε και τη Νέα Αγορά με την υπέροχη είσοδο τα  ταβερνάκια και τις καφετέριες .

Η Θαλασσινή Πύλη είναι η πιο δημοφιλής, ωστόσο η πρώτη που συναντάς ερχόμενος από το Μανδράκι είναι η Πύλη Ελευθερίας. Και είναι αυτή που μαρτυρά ευθύς εξαρχής την πολυπολιτισμικότητα της πόλης

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Λίνδος

Με το αυτοκίνητο που μου παραχώρησε ο Νίκος Παυλίδης ιδιοκτήτης του Ruote Car Rental , σε μια 1 ώρα διαδρομή βρέθηκα στη γοητευτική Λίνδο με τα γαϊδουράκια της και τα κάτασπρα σπιτάκια της. Γύρισα το παραδοσιακό χωριό, την Ακρόπολη της Λίνδου με την απίστευτη θέα στο Αιγαίο αλλά και τα μνημεία. Η πρόσβαση στην ακρόπολη γίνεται είτε με τα πόδια, είτε ως αναβάτης πάνω στα γαϊδουράκια, που αγόγγυστα και σε μεταφέρουν κατά την ανάβαση και τη κάθοδό σου , θαυμάζοντας τις στήλες και τους ναούς, το κάλος της φύσης, τις πανέμορφες παραλίες και τις κρυστάλλινης καθαρότητας θάλασσες! Η Λίνδος σου θυμίζει ότι βρίσκεσαι στις Κυκλάδες.  Είναι μία από τις τρεις μεγάλες πόλεις της αρχαιότητας στη Ρόδο.

Αρχαία Κάμιρος – Η Πομπηία της Ρόδου

Η Κάμιρος ήταν μια από τις τρεις μεγάλες πόλεις της αρχαίας Ρόδου. Ήταν χτισμένη αμφιθεατρικά και σε ύψωμα με θέα προς τη θάλασσα. Αποτελούσε τον πυρήνα της αγροτικής ζωής. Από τα ερείπια δεν θα δείτε πολλά , παρά μόνον έναν Δωρικό ναό και αρκετές αψίδες και μερικά ακόμη ερείπια . Τα ευρήματα από την περιοχή έχουν μεταφερθεί στο Λούβρο, στο Βρετανικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου. Αξίζει η επίσκεψη.

Μοναστήρι Φιλέρημος

 

Πρόκειται για ένα δείγμα ιπποτικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Αν είστε φυσιολάτρες είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς που πρέπει να επισπευτείτε στην Ρόδο… Στη βάση του βρίσκεται ο δρόμος του Γολγοθά: το μονοπάτι με τα 14 γλυπτά προσκυνητάρια που οδηγεί σε έναν τεράστιο σταυρό. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του η θέα είναι μοναδική.

Ο λόφος της Φιλέρημου βρίσκεται στην Ιαλυσό και προσφέρεται για περίπατο, και επίσκεψη στο εξαίρετης ομορφιάς  μοναστήρι που βρίσκεται ανάμεσα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον! Πρόκειται για ένα μοναστήρι παλιάς εποχής με εικόνες της Παναγίας, της Ζωοδόχου Πηγής και του Χριστού οι οποίες βρίσκονται στο ναό που στεγάζεται στον προαύλιο χώρο. Η Φιλέρημος είναι η «οικεία» των παγωνιών και η απόσταση της από την Ιαλυσό είναι 20 λεπτά.

Κοσκινού

Παραδοσιακό χωριό με παραδοσιακά σπίτια και μικρά μουσεία που διαφυλάσσουν την παράδοση.

Αρχαία Κάμιρος

Η Αρχαία Κάμιρος ανήκει στην ελληνιστική εποχή και είναι  ο καλύτερα διατηρημένος χώρος. Αξίζει την επίσκεψή σας.
Μουσείο Μέλισσας

Το Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας είναι το πρώτο μουσείο για τη μέλισσα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Αφάντου

Το ψάρι στα ταβερνάκια της και το μπάνιο στη παραλία της είναι κάτι που δε πρέπει να χάσετε.

Έλαφος

Η διαδρομή από την καταπράσινη Ελεούσα προς τον Προφήτη Ηλία, ‘έχει μια μαγική θέα . Φτάνοντας θα θαυμάστε το εντυπωσιακό οίκημα που έφτιαξαν οι Ιταλοί το 1929 και στο οποίο φιλοξενούσαν τους Ιταλούς αξιωματικούς το οποίο σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο-καφέ. Στην αυλή του θα απολαύσετε τον πιο ήσυχο καφέ στο νησί. Γύρω του ξεδιπλώνεται ένα δίκτυο μονοπατιών που αξίζει να περπατήσετε.

Λαχανιά

Η Λαχανιά είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού. Τα χαμηλά σπίτια στο κέντρο του σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στη Ρόδο, ενώ η πλατεία του χρησίμευσε πολλές φορές ως σκηνικό σε ταινίες. Η δε παραλία της υπέροχη καθώς και τα ταβερνάκια με τα γευστικά φαγητά τους.

Πρασονήσι

Το Πρασονήσι είναι μία από τις διασημότερες του κόσμου .Απέχει 100 χλμ. από την πόλη της Ρόδο.

Πεταλούδες

Το περπάτημα στην κοιλάδα του Πελεκάνου είναι απολαυστικό. Τα ξύλινα παγκάκια και περάσματα, τα νερά,  το πράσινο τοπίο και οι πολύχρωμες πεταλούδες μοιάζουν σκηνικό από ταινία παιδικών έργων.

Επτά Πηγές

Τα νερά που αναβλύζουν εκμεταλλεύτηκαν οι Ιταλοί τη δεκαετία του 1930 για να υδροδοτήσουν τα Κολύμπια (τότε San Benedetto).Από τον χώρο αναψυχής θα φτάσετε σε ένα τούνελ 150 μ., διασχίστε το (εναλλακτικά υπάρχει και μονοπάτι) και περπατήστε έως το μικρό φράγμα που σχηματίζει καταρράκτη και λίμνη.

Λουτρά Καλλιθέας

Βρίσκονται σε κοντά στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και ανάμεσα σε πολύχρωμες από λουλούδια  πέργκολες, βοτσαλωτά δρομάκια, κήπους, στοές με κρήνες και ροτόντες. Είναι το κέντρο υδροθεραπείας που έφτιαξαν οι Ιταλοί το 1929 εκμεταλλευόμενοι την ιαματική πηγή Τσιλόνερο . Εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική του .

 Παναγία Τσαμπίκα .  Παραλία Τσαμπίκα

Μοναδικό ηλιοβασίλεμα  από τη Παναγία Τσαμπίκα στην οποία οδηγούν 300 σκαλοπάτια.

Η Παραλία Τσαμπίκα είναι η αγαπημένη παραλία όλων των τουριστών.

Η συνέντευξη του Νίνου Παυλίδη στην Άννα Μπιθικώτση

Ο Νίκος Παυλίδης ιδιοκτήτης του Ruote Car Rental όταν τον ρώτησα για το νησί το μου είπε:

«Ο πατέρας που ίδρυσε την επιχείρηση αυτή το 1972  υπήρξε από το 1975 φίλος με τον δικό σου πατέρα Γρηγόρη Μπιθικώτση. Τώρα βρίσκονται και οι δυο στη Γειτονιά των Αγγέλων και εμείς εδώ στη Ρόδο να μιλάμε για τους γονείς μας και τη Ρόδο που αγαπήσανε και αγαπάμε. Εγώ συνεχίζω στην επιχείρηση που κληρονόμησα και που από παιδί λάτρεψα και εξυπηρετώ τους τουρίστες μέσω της ενοικίασης αυτοκίνητων, έκδοσης εισιτηρίων για διάφορους προορισμούς εντός και εκτός νησιού. Η Ρόδος είναι το νησί που τα συνδυάζει όλα, ιστορία, φύση , χωριουδάκια όπως ο Έμπωνας από το οποίο εξάγονται πολλά προϊόντα όπως οπωρικά, κρέας, κρασί, μπύρα. Το χωριό βρίσκεται 60 χιλ. από το κέντρο της Ρόδου. Ο δρόμος είναι βατός και από τις δυο πλευρές του νησιού (από Λίνδο και από το αεροδρόμιο). Επίσης ένα άλλο ορεινό χωριό που αξίζει να δει κάποιος είναι η Κρητηνία, εκεί που η ομορφιά συναντά την παράδοση. Βρίσκεται 52 χλμ μακριά από το λιμάνι της Ρόδου. Πρόκειται για έναν ορεινό οικισμό, που στολίζει το νησί, και ξεπροβάλει στην άγρια φύση. Χτισμένο πάνω σε ύψωμα, έχει πανοραμική θέα  την καταγάλανη θάλασσα που περιτριγυρίζει το νησί και φόντο πράσινο, τα παρθένα δάση που το περιβάλλουν. Φτάνοντας στο χωριό της Κρητηνίας, δε θα συναντήσεις τίποτα που να θυμίζει την κοσμοπολίτικη Ρόδο. Θα μείνει έκπληκτος από τη γραφικότητα του μικρού οικισμού, τα σοκάκια και τις στενές ανηφοριές που ενώνουν όλα τα μικρά σπιτάκια μεταξύ τους. Το παραδοσιακό χωριό της Κρητηνίας έχει ιστορία 4.000 ετών, που μαρτυρούν οι θρύλοι και τα μνημεία. Ευελπιστώ στο επόμενο ταξίδι σου να έχεις το χρόνο να τα γνωρίσεις και τα δυο αυτά παραδοσιακά χωριά μας».

Αφού υποσχέθηκα ότι στο επόμενο μου ταξίδι στη Ρόδο μας θα επισκεφτώ και τα χωριουδάκια του ευχαρίστησα τον νέο μου φίλο Νίκο Παυλίδη, που συνέβαλλε ώστε να δω με άλλη ματιά αυτή τη φορά το  μεσαιωνικό νησί στολίδι , το νησί των Αρχαίων Ελλήνων, των, Βυζαντινών,  του Τάγματος των Ιωαννιτών, των μουσουλμάνων, των Εβραίων και των Ιταλών. Το νησί της απαράμιλλης  αρχιτεκτονικής και της μεγάλης ιστορίας. Το νησί μνημείο  της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, το ενταγμένο νησί στον Οργανισμό Παγκόσμιας Κληρονομιάς Πόλεων ως μια από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου. Όποιος δεν την έχει επισκεφτεί ακόμα , εύχομαι να αξιωθεί για να νοιώσει ιππότης στο νησί των ιπποτών!

Το επόμενο ραντεβού μας φίλοι αναγνώστες στη Σύρο την αρχόντισσα του Αιγαίου!  Ως τότε φτιάξτε ταξίδια στο νου και στη κάρδια γιατί η ζωή είναι ταξίδι!

Κείμενο- φωτογραφικό υλικό: Άννα Μπιθικώτση

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

1 COMMENT

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img