Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Προκλητικός ο δανεισμός αγάλματος από το Βρετανικό Μουσείο

Προκλητικός ο δανεισμός αγάλματος από το Βρετανικό Μουσείο

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Για προκλητική ενέργεια έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, με αφορμή τον δανεισμό από το Βρετανικό Μουσείο του ακέφαλου αγάλματος του ποτάμιου θεού Ιλισσού, που ανήκει στα Γλυπτά του Παρθενώνα, για έκθεση στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

«Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου είναι προκλητική διότι αντιμετωπίζει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αντικείμενα μεμονωμένου δανεισμού. Ωστόσο, μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει. Εκείνη του ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ», σημείωσε ο υπουργός, για να συμπληρώσει:

«Η χώρα μας έχει καλέσει τη Μ. Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών. Τελικός προορισμός γι’ αυτήν την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης».

Υπενθυμίζεται πως το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στη Ρωσία το άγαλμα του θεού Ιλισσού, το οποίο θα εκτίθεται για περισσότερο από ένα μήνα στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Είναι η πρώτη φορά που ένα από τα αποκαλούμενα «Μάρμαρα του Παρθενώνα», τα οποία εκλάπησαν από τον Βρετανό Λόρδο Έλγιν το 1803 από τον Βράχο της Ακρόπολης, θα εκτεθεί εκτός Βρετανικού Μουσείου.

Thanks for reading Hellenic News of America

Το άγαλμα του Έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο από το Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για να εορτασθούν τα 250 χρόνια του.

«Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους», δήλωσε ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ και πρόσθεσε πως «οι διαχειριστές είναι ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι οι Ρώσοι πολίτες θα απολαύσουν σύντομα αυτό το ωραίο αντικείμενο».

efsyn.gr

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img