Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
τελετή για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης

τελετή για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ομιλία του Δρ. Αριστομένη Ι. Συγγελάκη, Καθηγητή – Συμβούλου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Συγγραμματέα της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στην τελετή για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης (Μητρόπολη Αθηνών, 26.11.2017).

 

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί πατέρες, κύριε Υπουργέ, κυρία εκπρόσωπε του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κύριοι βουλευτές, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, κυρία εκπρόσωπε της Περιφερειάρχη Αττικής, κύριε εκπρόσωπε του Δημάρχου Αθηναίων, Στρατηγέ και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, κυρίες και κύριοι, αλλά να μου επιτραπεί να πω, πρώτα απ’ όλα, τιμημένοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μέλη οικογενειών θυμάτων.

Είναι μεγάλη η τιμή να είμαι σήμερα ομιλητής στην τελετή εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναγωνιστές μου από το  Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ήρωα του Κυπριακού Αγώνα Αντιστράτηγο ε.α. Δημήτρη Αλευρομάγειρο και τον Αντιστασιακό και πρώην Βουλευτή Βασίλη Μπρακατσούλα, που με πρότειναν και, βεβαίως, την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου που αποδέχθηκαν την πρόταση αυτή.

Πριν 75 χρόνια, τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, η καρδιά της Ρούμελης πήρε φωτιά. Τα παλικάρια του Άρη και του Ζέρβα, επιχείρησαν, χωρίς φόβο, ένα εγχείρημα που δεν θα τολμούσαν ούτε πανίσχυροι στρατοί να διανοηθούν: την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Και στέφθηκαν με επιτυχία! Με μία μεθοδικά σχεδιασμένη επιχείρηση της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, με την καθοριστική συμβολή Άγγλων κομάντος, ειδικών στις ανατινάξεις, ανατινάχθηκε η μείζονος στρατηγικής σημασίας και άριστα φυλασσόμενη γέφυρα και η Ελλάδα κόπηκε στη μέση, οδικώς και, κυρίως, σιδηροδρομικώς.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Γοργοπόταμος αποτελεί μεγάλο ορόσημο, ίσως την κορυφαία πράξη της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης: πρώτον, διότι έπληξε καίρια τον Άξονα –  τόσο το γόητρό του όσο και την επιχειρησιακή του δυνατότητα στη Βόρεια Αφρική, σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου και έστειλε σε όλο τον κόσμο ισχυρό μήνυμα ότι ο Άξονας δεν είναι αήττητος, ότι η Αντίσταση των λαών και ο αγώνας των Συμμάχων θα συντρίψει τον φασισμό. Δεύτερον διότι έδειξε τι μπορεί να πετύχει ο ελληνισμός όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία. Τρίτον διότι σηματοδότησε «το ξύπνημα της ένοπλης Αντίστασης», γεμίζοντας με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση τους αντάρτες αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Με τον Γοργοπόταμο οι πάντες αφυπνίζονται και η υπόθεση της Αντίστασης λαμβάνει παλλαϊκό χαρακτήρα.

Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης με το νόμο 1285/1982 απέδωσε δικαιοσύνη σε όσους πολέμησαν τον Άξονα κι έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο του Εμφύλιου και του Εθνικού Διχασμού αλλά και το κεφάλαιο της λήθης και της παραχάραξης της Ιστορίας. Δικαίως, η επέτειος του Γοργοποτάμου καθιερώθηκε ως ημέρα της (Ενωμένης) Εθνικής Αντίστασης.

Ποιους τιμούμε σήμερα

Τιμούμε σήμερα τη γυναίκα της Πίνδου, που στήριξε αγόγγυστα και θαρραλέα τον ελληνικό στρατό στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας στο νικηφόρο έπος του 1940.

Τον ηρωικό αγώνα στα Οχυρά, που αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι εισβολείς.

Τον πάνδημο συναγερμό και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης, ενός από τα πιο φωτεινά ορόσημα στη διαχρονική πάλη του ανθρώπου ενάντια στον φασισμό, καταλύτη και εναρκτήριας πράξης της ευρωπαϊκής λαϊκής Αντίστασης, που μαζί με τον αγώνα των Συμμάχων συνέτριψαν τον Άξονα και απελευθέρωσαν την Ευρώπη και την ίδια τη Γερμανία, κάτι που η σύγχρονη Γερμανία δυστυχώς λησμονεί!

Τιμούμε την Εθνική Αντίσταση, την αυθόρμητη και την οργανωμένη, την ένοπλη και την άοπλη που πήρε καθολικές διαστάσεις, στον τόπο και τον χρόνο, ενώνοντας όλες τις τάξεις και τα στρώματα του ελληνικού λαού στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και τη συντριβή του φασισμού.

Και είναι πράγματι θαυμαστά τα επιτεύγματα της Εθνικής μας Αντίστασης:

Εδώ στον τόπο αυτό, στην πατρίδα μας, στις 14 Απριλίου 1942 έγινε η πρώτη μεγάλη απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη, οι Τριατατικοί αγωνίστηκαν οχτώ μέρες και οχτώ νύχτες για την επιβίωσή τους ενάντια στην πείνα, και πέτυχαν μια μεγάλη νίκη.

Μόνο η Ελλάδα δεν έστειλε εθελοντές να πολεμήσουν στο Ανατολικό Μέτωπο στο πλευρό της Βέρμαχτ χάρη στην παράτολμη, εξαιρετικά γενναία και ιστορικής σημασίας ανατίναξη, από την σπουδαία νεολαιίστικη οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων), των γραφείων της δωσιλογικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, δύο μήνες πριν τον Γοργοπόταμο.

Μόνο στην Ελλάδα ματαιώθηκε η πολιτική επιστράτευση με τη μεγαλειώδη διαδήλωση του λαού της Αθήνας της 5ης Μαρτίου 1943, κι έτσι σώθηκε ο ανθός της νεολαίας μας από τα κάτεργα του Χίτλερ, όταν εκατομμύρια νέων απ’ όλη την Ευρώπη είχαν οδηγηθεί στην καταναγκαστική εργασία του Γ’ Ράιχ.

Η Αντίσταση του λαού και της νεολαίας μας απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην κεντρική Μακεδονία με την μεγάλη κινητοποίηση της 22ας Ιουλίου 1943 στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, κινητοποιήσεις που βάφτηκαν στο αίμα.

Μόνο στη χώρα μας υπήρχε το φαινόμενο της Ελεύθερης Ελλάδας, της Ελλάδας του ΕΑΜ, σε μια έκταση αντίστοιχη με αυτή της σημερινής Ελβετίας και με πρωτοποριακούς θεσμούς λαϊκής εξουσίας, λαϊκής αυτοδιοίκησης, οικονομικής συνεταιριστικής οργάνωσης, λαϊκής δικαιοσύνης.

Είμαστε λοιπόν υπερήφανοι και τιμούμε σήμερα όλους όσους αγωνίστηκαν ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό. Όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Τιμούμε τους μικρούς και τους μεγάλους ήρωες με την απαράμιλλη γενναιότητα και την ανυπότακτη ψυχή.

Τον Μάθιο Πόταγα, τον αμούστακο μαθητή του Βαρβακείου, που δεν δίστασε να προτάξει τα στήθη του μπροστά στην επελαύνουσα τεθωρακισμένη μεραρχία «Αδόλφος Χίτλερ» και να θυσιάσει τη ζωή του στην πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Ελλάδα, πράξη μεγάλης γενναιότητας και υψηλού συμβολισμού.

Τον αείμνηστο Απόστολο Σάντα και τον αιώνιο έφηβο Μανώλη Γλέζο, που με ένα απαράμιλλου θάρρους εγχείρημα κατέβασαν τη σβάστικα από τον ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ταπείνωσαν το Γ’ Ράιχ, , ανυψώνοντας στα ουράνια το ηθικό των Ελλήνων και όλων των σκλαβωμένων λαών της Ευρώπης.

Τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των αδελφών Βερβελάκη, των μικρών παιδιών από το Κεφαλοβρύσι Βιάννου, που οι Γερμανοί βασάνισαν μέχρι θανάτου αλλά αυτά δεν υπέκυψαν και δεν αποκάλυψαν πού κρύβονταν ο πατέρας τους.

Τη γενναιότητα των ανυπότακτων γυναικών της Καλής Συκιάς, του Χορτιάτη και πολλών τόπων σε όλη την Ελλάδα, που οι Γερμανοί και οι θλιβεροί συνεργάτες τους έκαψαν ζωντανές αλλά αυτές παρέμειναν ανυπότακτες έως το τέλος.

Την Λέλα Καραγιάννη, την Μπουμπουλίνα της Εθνικής Αντίστασης και την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, την 17χρονη ατρόμητη μαθήτρια, που πολέμησαν με μοναδική γενναιότητα τους κατακτητές κι έγιναν σύμβολα ηρωισμού και αυταπάρνησης.

Τους ηρωικούς ανάπηρους του Αλβανικού Μετώπου, που οργανώθηκαν στην Αντίσταση και πρόσφεραν σπάνιες υπηρεσίες στην πατρίδα και το λαό, πέφτοντας θύματα της δολοφονικής μανίας των Γερμανών Ναζί και των θλιβερών συνεργατών τους.

Όμως πάνω απ’ όλα τιμούμε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ, το 542 και την ΕΚΚΑ, την ΠΕΑΝ, την Εθνική Αλληλεγγύη, που έσωσε το λαό από την πείνα, την ΕΠΟΝ, που συσπείρωσε στους κόλπους της όλη την ελληνική νεολαία με το σύνθημα «πολεμάμε και τραγουδάμε». Τις πολυάριθμες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, αντιστασιακές οργανώσεις και τους ανώνυμους αγωνιστές, που αψήφησαν τα πάντα και πολέμησαν τους κατακτητές από την πρώτη έως την τελευταία τους μέρα στη χώρα μας.

Αλλά τιμούμε και την Εκκλησία, που στήριξε τους αγώνες του λαού μας και αντιστάθηκε γενναία στους κατακτητές. Τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο που αρνήθηκε να κάνει δοξολογία για την είσοδο της Βέρμαχτ στην Αθήνα, που του ζητούσαν επίμονα οι Ναζί και αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, που οργάνωσε συσσίτια και προσπάθησε πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής του να σώσει πατριώτες από το εκτελεστικό απόσπασμα. Τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να σώσει τους αδελφούς μας, Έλληνες Εβραίους, από το Άουσβιτς και το θάνατο στέλνοντας  δύο ιστορικής σημασίας επιστολές στους Γερμανούς, με τις υπογραφές των εκπροσώπων των σημαντικότερων επιστημονικών, επαγγελματικών φορέων. Ιστορική θα μείνει η απάντησή του άλλωστε όταν ο Γερμανός Στρατηγός Στροπ τον απείλησε με τουφεκισμό όταν έλαβε την επιστολή: «Οι Ιεράρχες της Ελλάδος δεν τουφεκίζονται. Απαγχονίζονται. Σας παρακαλώ να σεβαστείτε την παράδοση».

Τιμούμε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο που μαζί με τον δήμαρχο Καρρέρ αντιμετώπισαν με ασύλληπτο θάρρος τους Ναζί και κατόρθωσαν να σώσουν όλους τους Εβραίους αδελφούς μας στη Ζάκυνθο.

Τους Μητροπολίτες του ΕΑΜ Ιωακείμ Κοζάνης, Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΕΑ και τον Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο. Τον τότε Αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιου Ψαλιδάκη και τον Επίσκοπο Πέτρας Διονύσιο Μαραγκουδάκη, που μεσολάβησαν μαζί με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και απελευθέρωσαν τους 300 ομήρους της Βιάννου, του τόπου μου, στις 25-9-1943 κι έτσι δεν θρηνήσαμε κι άλλα θύματα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των 401 συγγενών, συγχωριανών και συνεπαρχιωτών μας στο φοβερό Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας.

Τα χιλιάδες απλά μέλη της Εκκλησίας, κληρικούς και λαϊκούς, που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα για τη Λευτεριά. Τον παπα Ανυπόμονο, τον παππά στο Κομμένο που προέταξε τον σταυρό το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943 και οι Γερμανοί τον εκτέλεσαν. Τους ανώνυμους παππάδες στη Μουσιωτίτσα, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τον Χορτιάτη, τα Κερδύλλια, την Κλεισούρα, τα Ανώγεια, την Κάνδανο, σε όλη την Ελλάδα, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν μαζί με τον υπόλοιπο λαό για την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία.

Θυμόμαστε όμως σήμερα και τιμούμε και τους Γερμανούς δημοκράτες που αντιστάθηκαν στον ναζισμό και θυσιάστηκαν: τα αδέλφια Χανς και Σοφία Σολ και τους συναγωνιστές τους στην νεανική αντιφασιστική οργάνωση Λευκό Ρόδο, τους χιλιάδες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, που διώχθηκαν και εκτελέστηκαν από τον Χίτλερ.

 

Σεβασμιώτατε, σεβαστοί πατέρες, κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι

Ο ελληνικός λαός πολέμησε με πείσμα τους εισβολείς και αντιστάθηκε γενναία, όσο ελάχιστοι λαοί. Εδώ, στη χώρα μας, άναψε για πρώτη φορά η σπίθα της Αντίστασης και πήρε φωτιά όλη η Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι για την Εθνική μας Αντίσταση, το λαό και τη νεολαία μας. Τη νεολαία μας που μπήκε με πάθος στον αγώνα για τη λευτεριά και σήκωσε στους ώμους της την Αντίσταση.

Ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύτατο τίμημα για την Αντίστασή του:       είδε τα παιδιά του να πεθαίνουν από την πείνα, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις, είδε τα χωριά του και τα σπίτια του να καταστρέφονται, την περιουσία του να λεηλατείται. Στη χώρα μας καταστράφηκαν 1.770 χωριά και πάνω από 400.000 σπίτια, το 25% των κατοικιών, το 70% των λιμενικών εγκαταστάσεων, το 75% του εμπορικού μας στόλου, μεγάλο μέρος του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και το σύνολο των σιδηροδρομικών γεφυρών και τούνελ, ενώ παράλληλα δημεύτηκε το 80% των μέσων μεταφοράς και το 51% των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το 75% των παιδιών υπέφεραν από προβλήματα υγείας επί χρόνια μετά το τέλος της Κατοχής.

Γνωρίζουμε όλοι τον φοβερό Χειμώνα 1941-1942, την ώρα που οι κατακτητές και οι δωσίλογοι απολάμβαναν όλα τα αγαθά, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού λιμοκτονούσε, στερούμενη και των ελάχιστων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για την επιβίωσή της. Η εικόνα των σκελετωμένων ανθρώπων που πέθαιναν εν μέση οδώ, εξαντλημένοι από την ασιτία και τις ασθένειες, παραμένει βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό μας υποσυνείδητο. Στη χώρα της Αντιγόνης, που αποτελεί μέγιστη ύβρη να μην κηδέψεις το νεκρό, οι πολίτες αναγκάζονταν συχνά να αποκρύπτουν το θάνατο των οικείων τους προσώπων, προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα δελτία σίτισης και να σώσουν, έστω, τα παιδιά.

Η έκταση της ληστείας και λεηλασίας του ελληνικού λαού ήταν τόσο μεγάλη, όπως και ο ανταγωνισμός των τριών κατοχικών δυνάμεων ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από το αίμα του ελληνικού λαού που ο Μουσολίνι παραπονιόταν ότι «ο Χίτλερ πήρε από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».

Είναι χαρακτηριστικό το εξής: κάθε μέρα μεγάλος αριθμός γιγάντιων μεταγωγικών αεροπλάνων φορτώνονταν με τρόφιμα και νερό σε ατομικές μερίδες συσκευασμένα αεροστεγώς κι έφευγαν από το αεροδρόμιο Καστελλίου Πεδιάδας (αλλά και το Τυμπάκι) και πετούσαν προς τη Βόρειο Αφρική για να σιτίσουν το στρατό του Ρόμμελ. Και τι έκαναν οι γυναίκες από το Καστέλλι και τις γύρω περιοχές που υποβάλλονταν σε καταναγκαστική εργασία για να ετοιμάσουν τις τηγανητές πατάτες, που τόσο πολύ άρεσαν στους Γερμανούς; Κατά σύσταση της Αντίστασης και με κίνδυνο της ζωής τους έριχναν περισσότερο αλάτι, με αποτέλεσμα οι διψασμένοι Γερμανοί εν μέσω της ερήμου να φτάνουν μέσα στην απόγνωσή τους στο σημείο να πίνουν ακόμη και το νερό της μηχανής των αρμάτων και των αυτοκινήτων για να ξεδιψάσουν! Άλλο ένα αδιάσειστο στοιχείο, αποκαλυπτικό της λεηλασίας αλλά και της τόλμης και της ευφυΐας της Αντίστασης.

Στην Κατοχή οι ρίζες του σύγχρονου δράματος του λαού μας

Η πατρίδα μας κινδύνευσε να βγει από την Κατοχή όχι μόνο ολοσχερώς κατεστραμμένη αλλά και εθνικά ακρωτηριασμένη. Συνεπώς, αν κάποιος καλόπιστος σήμερα θέλει με αντικειμενικότητα να αναζητήσει τα αίτια της δραματικής κατάστασης της μνημονιακής Ελλάδας, οφείλει να αναγνωρίσει ότι το γεγονός πως δεν κατορθώσαμε να έχουμε παραγωγική αυτάρκεια, επιστημονική αυτοδυναμία και ανθηρή οικονομία, έχει σαφώς τις ρίζες του στην Κατοχή και τις συνέπειές της. Στην άποψη ότι η ρίζα των σύγχρονων δεινών της Ελλάδας εντοπίζεται στην Κατοχή φαίνεται ότι προσχωρεί και ο σημαντικός Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, ο οποίος τονίζει την επίδραση στη μοίρα της Ελλάδας που είχε η καθολική διάλυση του κράτους και της κοινωνίας από την βάρβαρη λεηλατική πολιτική του Γ’ Ράιχ. Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα δέχθηκε ένα συντριπτικό πλήγμα στην Κατοχή και τον Εμφύλιο και δεν μπόρεσε έκτοτε να ανακάμψει!

Η γερμανική ύβρις

Το Γ’ Ράιχ ισοπέδωσε την Ελλάδα, όμως δικαιοσύνη για τα φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε στην Ελλάδα δεν αποδόθηκε. Η μεταπολεμική Γερμανία αντί να προσπαθήσει να επανορθώσει, συμβάλλοντας στην τιμωρία των σφαγέων της Βέρμαχτ και των SS και την απόδοση των γερμανικών οφειλών ως ελάχιστη πράξη αποκατάστασης του δικαίου, συνέχισε υπό δημοκρατικό μανδύα την άδικη και προκλητική συμπεριφορά εις βάρος της χώρας μας. Από τη μία άσκησε συστηματικά αφόρητες πιέσεις και απροκάλυπτους εκβιασμούς στις αδύναμες ελληνικές κυβερνήσεις ώστε να αποφύγουν οι εγκληματίες πολέμου την προσαγωγή τους ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης ή ακόμα και να απελευθερωθούν πρόωρα παρά την καταδικαστική απόφαση. Και είναι απολύτως ενδεικτική των παραπάνω η ωμή παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση του υπεύθυνου για την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν, παρά την εικοσιπενταετή κάθειρξη που του είχε επιβληθεί.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) έως και σήμερα κωφεύει προκλητικά απέναντι στις δίκαιες, απαράγραπτες και νομικά και ιστορικά κατοχυρωμένες ελληνικές αξιώσεις: αρχικά, η κυβέρνηση της Ο.Δ.Γ. αξιοποίησε τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953, που ουσιαστικά παρέπεμπε την επίλυση του θέματος των αποζημιώσεων – επανορθώσεων στη χρονική στιγμή της επανένωσης της Γερμανίας, όταν ακόμα το ενδεχόμενο αυτό φάνταζε πολύ μακρινό ή και ουτοπικό. Από το 1990 και μετά, οπότε και επανενώθηκε η Γερμανία, η κυβέρνησή της στο νομικό – δικαστικό επίπεδο (αγωγές πολιτών – θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας) έχει οχυρωθεί πίσω από την αρχή της ετεροδικίας (ιδιότυπη κρατική ασυλία), ενώ στο πολιτικό επίπεδο ισχυρίζεται ανερυθρίαστα ότι ουσιαστικά το ζήτημα έχει κλείσει μετά από πενήντα χρόνια φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών. Δηλαδή, από το 1953 έως το 1990 η ΟΔΓ ισχυριζόταν ότι είναι πολύ νωρίς για να ρυθμιστεί το ζήτημα των επανορθώσεων (λόγω της Συνθήκης του Λονδίνου), ενώ από το 1990 (ενοποίηση της Γερμανίας) έως σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι πλέον πολύ αργά!

Επιπλέον η γερμανική κυβέρνηση διακινεί τεχνηέντως μία σειρά από μύθους ότι τάχα «το θέμα έχει κλείσει», ή ότι δήθεν «έχει απωλέσει τη νομιμοποιητική του βάση», ή ακόμη και ότι η Ελλάδα, άκουσον άκουσον, «έχει παραιτηθεί» ή ότι οι Έλληνες «έχουν αποζημιωθεί» χωρίς ποτέ να πρσοκομίζουν τα τεκμήρια αυτών των ανυπόστατων ισχυρισμών. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχει κατοχικό δάνειο!  Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει: οι ελληνικές αξιώσεις είναι απαράγραπτες και ισχυρά θεμελιωμένες και το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και συνεχίζει να σκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη.[1] Μπορεί η Ελλάδα να μην διεκδίκησε σθεναρά τις γερμανικές οφειλές αλλά ουδέποτε έχει παραιτηθεί. Σύμφωνα δε με την διατύπωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, οι ελληνικές αξιώσεις είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» και για τη διεκδίκησή τους θα αξιοποιηθεί κάθε νομική δυνατότητα.

Οι Γερμανοί δημοκράτες μετέχουν στον κοινό αγώνα για Δικαιοσύνη!

Η επί δεκαετίες αδιάλλακτη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και του βαθέως γερμανικού κράτους στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών αποτελεί ύβρη, τόσο απέναντι στην Ελλάδα και τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού όσο και απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό και έρχεται σε αντιδιαστολή με τη στάση κομμάτων («Die Linke» σήμερα,  παλιότερα «Πράσινοι»), οργανώσεων και κινήσεων (πιο χαρακτηριστική η ομάδα «ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο, που πρωτοστατεί στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων), συνδικαλιστών, πανεπιστημιακών (Martin Zeckendorf, Norman Pech, Christophe Schminck – Gustavus κ.α.) και άλλων πολιτών, που συμμετέχουν ενεργά στον κοινό μας αγώνα για «Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!». Αγωνίζονται μαζί μας διότι θέλουν να απαλλαγεί η χώρα τους από το άγος των στυγερών ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και για να σταλεί, παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα πρόληψης και αποτροπής στους όψιμους θιασώτες του ναζισμού και του φασισμού, που τόλμησαν να ξανασηκώσουν κεφάλι.

Στο στόχαστρο των αναθεωρητών η Αντίσταση και οι γερμανικές οφειλές

Οι μεταπολεμικές γερμανικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας (Εμφύλιος, Εθνικός Διχασμός, Χούντα των Συνταγματαρχών) και την ατολμία των κυβερνήσεών μας και απέφυγαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τηρώντας επί δεκαετίες μία προκλητικά αδιάλλακτη στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό. Επιπροσθέτως, η δημοκρατική Γερμανία επιχειρεί σήμερα, με επιθετικό και επονείδιστο τρόπο, να οικοδομήσει μία ψευδεπίγραφη «συμφιλίωση» με πρωτοβουλίες αναθεώρησης της ιστορίας και διχαστικές πρακτικές στους μαρτυρικούς τόπους (συνέδρια γερμανικής προπαγάνδας, ταξίδια στο εξωτερικό νέων, προσπάθεια προσεταιρισμού στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.).

Με τις ευλογίες και συχνά τη χρηματοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης ή του βαθέως γερμανικού κράτους αλλά και τη πολυποίκιλη στήριξη ενός πλήρως εξαρτημένου τμήματος της εγχώριας ελίτ, επιχειρείται μεθοδικά η αναθεώρηση και η αντιδραστική συγγραφή της Ιστορίας. Και είναι σήμερα μαζί μας ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, που πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στη βράβευση του Χάιντς Ρίχτερ, του θλιβερού υβριστή της Μάχης της Κρήτης και της Εθνικής μας Αντίστασης.

Σύμφωνα με την οπτική των αναθεωρητών, η Εθνική Αντίσταση ήταν αδύναμη και βυθισμένη σε εμφύλιες διαμάχες και δεν προκάλεσε ουσιαστικό πλήγμα στους κατακτητές. Για δε τα φοβερά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ δεν ευθύνονται τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και οι συνεργάτες τους αλλά οι αντάρτες και οι «παράλογες», «απερίσκεπτες», «αχρείαστες» και «μάταιες» ενέργειές τους! Ακολουθώντας λοιπόν την προσέγγιση αυτή, «μαθαίνουμε» ότι για το Ολοκαύτωμα στον Χορτιάτη υπεύθυνος είναι ο ΕΛΑΣ, για τη σφαγή στη Δαμάστα και το Μάραθος Ηρακλείου υπεύθυνοι είναι οι  αντάρτες που οργάνωσαν το σαμποτάζ στη Δαμάστα, για το Ολοκαύτωμα στο Αμάρι Ρεθύμνου υπεύθυνοι είναι οι Άγγλοι που οργάνωσαν την απαγωγή του Κράιπε, η Αντίσταση που τους υποστήριξε ενεργά και οι κάτοικοι που δεν κατέδωσαν στις γερμανικές αρχές τους υπεύθυνους! Με λίγα λόγια, όλοι φταίνε, εκτός από τη ναζιστική Γερμανία! Ντροπή!

Λες κι έπρεπε να υποδεχθούμε με ρόδα τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη τον Μάιο του 1941, ή να νιώθουμε υπερηφάνεια, που στην Ακρόπολη κυμάτιζε ο αγκυλωτός σταυρός – αισθανόμενοι, ίσως, οργανικό μέρος της ναζιστικής νέας τάξης που κυριαρχούσε τότε στην Ευρώπη. Ευτυχώς ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος είχαν διαφορετική άποψη… Ή λες κι έπρεπε να επιτρέψουμε να δουλέψουν ως σκλάβοι οι νέοι μας στα κάτεργα του Χίτλερ, να ανεχθούμε αδιαμαρτύρητα την πείνα, τα βασανιστήρια, τους καθημερινούς εξευτελισμούς του λαού μας από τους κτηνώδεις κατακτητές, να επιτρέψουμε τον αφελληνισμό και τον διαμελισμό της Ελλάδας. Να υπομείνουμε στωικά ή και να συνεργαστούμε με τον κατακτητή, για να έχουμε, δήθεν, μία καλύτερη μοίρα ως χώρα και λαός, όπως επιτακτικά μας καλούσαν ο Τσολάκογλου, ο Λογοθετόπουλος, ο Ράλλης, ο Πασσαδάκης και τα κάθε λογής «ιδιοτελή καθάρματα», κατά την έκφραση του ίδιου του Χίτλερ. Να συμπράξουμε δηλαδή, ενεργητικά ή, έστω, παθητικά, όχι μόνο στην επικράτηση της βαρβαρότητας και της κτηνωδίας σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στον απόλυτο εξευτελισμό της ένδοξης και μακραίωνης ιστορίας του έθνους μας.

Οι αναθεωρητές της Ιστορίας υπηρετούν ένα διπλό στόχο: να αναδειχθεί η αντίληψη ότι είναι μάταιο να αγωνίζεσαι και να αντιστέκεσαι ενάντια στην κάθε λογής βαρβαρότηταστη νέα τάξη τότε, στην Γερμανική Ευρώπη της ισόβιας λιτότητας σήμερα. Αλλά και να χτυπηθεί η ιστορική, ηθική, πολιτική και νομική βάση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Διότι αν επικρατήσει η αντίληψη ότι ο σφαγιασμός του ελληνικού λαού δεν ήταν παρά «αντίποινα» σε «απερίσκεπτες, μάταιες και καταδικαστέες πράξεις της Αντίστασης» η απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν συνιστά εύλογη και δίκαιη πράξη αλλά υπερβολική αξίωση των «κακομαθημένων Ελλήνων».

Ματαιοπονούν! Δεν θα επιτρέψουμε την παραχάραξη ή την αποσιώπηση της Ιστορίας μας. Μαζί με Γερμανούς δημοκράτες αγωνιζόμαστε για την οικοδόμηση μιας στέρεας και ειλικρινούς φιλίας των δύο λαών με θεμέλια την ισότητα και τη δικαιοσύνη! Ο αγώνας μας για τις γερμανικές οφειλές είναι συνέχεια του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, είναι αγώνας για μνήμη και δικαιοσύνη, για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία.

Το σύνθημα «οι παππούδες σας έκλεψαν το μέλλον των παιδιών μας» όπως και το σύνθημα Διεκδίκηση! Όχι εκδίκηση. Δικαιοσύνη και Αποζημίωση! συνεγείρουν του δημοκράτες όπου γης. Ο αγώνας διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων, αγώνας για δικαιοσύνη, δημοκρατία, αλλά και για την ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, κλιμακώνεται. Όλη η Ελλάδα παίρνει φωτιά! Όμως για τη δικαίωση του αγώνα μας απαιτείται η συστράτευση του λαού, της Εκκλησίας αλλά και της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Αποφασιστικότητα, ενότητα και εθνική στρατηγική το ζητούμενο!

Όπλα έχουμε πολλά, αρκεί να υπάρχει η βούληση: ρηματική διακοίνωση (22 χρόνια μετά τη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου στις 14.11.1995), εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης για τα θύματα του Διστόμου, του Αιγίου και της Κρήτης,  στο δρόμο που άνοιξε ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης, ο πρωτοπόρος της δικαστικής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων,  διεθνοποίηση του αγώνα, παράσταση στα κοινοβούλια των Συμμάχων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κινητοποίηση του όπου γης ελληνισμού.

Τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, έχουμε σήμερα ανάγκη από έναν νέο Γοργοπόταμο, έναν παλλαϊκό δημοκρατικό συναγερμό για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, Δικαιοσύνη και Επανόρθωση! Για την έμπρακτη αναγνώριση της Αντίστασης και της Θυσίας του μαρτυρικού και ηρωικού λαού μας.

 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

 

Σας ευχαριστώ!

[1] Συγγελάκης Α., Κείμενο βόμβα! Αυτή είναι η αλήθεια για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ιστοσελίδα tribune.gr  στις 12.2.2015 (http://www.tribune.gr/politics/news/article/114344/kimeno-vomva-afti-ine-alithia-gia-tis-germanikes-apozimiosis.html).

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img