Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΤουρκία: Φτώχεια & τρέλα του μεγαλείου

Τουρκία: Φτώχεια & τρέλα του μεγαλείου

Leonidas Koumakis
Leonidas Koumakis
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA). The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η σημερινή Τουρκία βαδίζει χέρι-χέρι με μια μεγάλη φτώχεια που πλήττει ευρύτατα λαϊκά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας, μαζί με την τρέλα του μεγαλείου από την οποία εμπνέεται η ισλαμική και φασιστή εξουσία της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί στις μέρες μας μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου αλλά και μια πραγματική απειλή για την ίδια την Τουρκία. 

Αν και γεννημένος – μεγαλωμένος στις φτωχογειτονιές του Κασίμ Πασά της Πόλης, ζει σε ένα παλάτι χιλίων δωματίων και ετοιμάζει ένα ακόμα, θερινό αυτή τη φορά, τριακοσίων δωματίων στον κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας. Βουτηγμένος στην διαφθορά μέχρι τον λαιμό, μαζί με ολόκληρη την οικογένεια του, χρησιμοποιεί την έννοια της «Δημοκρατίας» τόσο, όσο την χρειάζεται ώστε να την επικαλείται όποτε θέλει.

Η μεγάλη δύναμη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  φρικιαστικού ψυχοπαθή  κατά τον διάσημο Τούρκο μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ (5/11/2020), βρίσκεται στον σχεδόν καθημερινό, πληθωρικό του λόγο. Παθιάζει και μαγνητίζει πλήθη φτωχών, αμόρφωτων αλλά πιστών μουσουλμάνων ανακατεύοντας επιδέξια λόγια και παραβολές από το κοράνι, λόγια του δρόμου, παραμύθια οθωμανικής ιστορίας και τακτικές κατάρες εναντίον εσωτερικών και εξωτερικών «εχθρών» που δημιουργεί συνεχώς. Οι διάφοροι εσωτερικοί «εχθροί» χαρακτηρίζονται αορίστως σαν «τρομοκράτες» ή «Γκιουλενιστές» για να συμπεριλάβουν τόσο τους Κουρδικούς πληθυσμούς που απειλούν την εξουσία του, όσο και το πολύ σημαντικό, δυτικοποιημένο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας που ζει κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στα παράλια της Τουρκίας προς το Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Η σημερινή Τουρκία διανύει την χειρότερη περίοδο εδώ και ολόκληρες δεκαετίες, με την φτώχεια να απλώνεται σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του τουρκικού πληθυσμού: 

Thanks for reading Hellenic News of America

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, το έτος 2019 δέκα επτά εκατομμύρια τούρκοι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στο έτος κορονοιού (2020), η αύξηση όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν δραματική. Η ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας το 2020, σε συνδυασμό με την φυγή ξένων επενδυτών από την χώρα αλλά και τον καρκίνο της πανδημίας (3 περίπου εκατομμύρια επίσημα κρούσματα με 30.000 νεκρούς), παρέλυσε την οικονομία και οδήγησε στην εκτόξευση της ανεργίας, στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 57%, στην ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών από κατάθλιψη ή άγχος και στον υψηλότερο δείκτη ανισότητας στο εισόδημα των τούρκων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της «Συνομοσπονδίας Τουρκικών Προοδευτικών Συνδικάτων» σχετικά με την «ανισότητα του εισοδήματος και τη φτώχεια στην Τουρκία», μόνο μέσα σε ένα χρόνο το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε στην Τουρκία κατά 1.500 Δολάρια (συνολικά, επέστρεψε κάπου 22 χρόνια πίσω), ένα στα δύο παιδιά που γεννιούνται κινδυνεύει με φτώχεια και επτά στους δέκα τούρκους πολίτες είναι χρεωμένοι σε τράπεζα.

Μπροστά στην σκληρή αυτή πραγματικότητα, το καθεστώς των ισλαμιστών και των φασιστών που ελέγχει την τουρκική εξουσία, παίρνει τα κατάλληλα μέτρα: Όσοι τολμούν να αναφέρονται στους λόγους της δραματικής ανόδου των αυτοκτονιών κατηγορούνται αμέσως ως «τρομοκράτες» ή «προδότες». Όσοι τολμούν να κάνουν αρνητικές προβλέψεις για την τουρκική οικονομία, το ίδιο. Δεκάδες τούρκοι οδηγούνται στα δικαστήρια γιατί έκαναν το «έγκλημα» να αναρτήσουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέκδοτο ή σχόλιο που σχετίζεται με την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας – ανάμεσα τους και δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Bloomberg.

Εκκαθαρίζονται όσοι θεωρούνται σαν πιθανή απειλή στην απόλυτη εξουσία ισλαμιστών & φασιστών – μεταξύ τους πρώην πολιτικοί τους σύντροφοι, πολιτικοί αντίπαλοι, στρατιωτικοί κάθε βαθμού που δεν διακρίνονται για πολύ πρόθυμη υπακοή, σημαντικοί επιστήμονες, ικανότατοι και μορφωμένοι δικαστικοί, πεπειραμένα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας κάθε βαθμού, διπλωμάτες με πολυετή εμπειρία, σύσσωμος ο τομέας των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ καθώς και κάθε μεμονωμένο στέλεχος του «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» (ΗDP) το οποίο αποτελεί επίσημο στόχο ενταφιασμού σαν μια σοβαρή απειλή στην παντοδυναμία Ερντογάν – Μπαχτσελή. 

Ο τελικός στόχος είναι να παραμείνουν σε όλες τις δημόσιες θέσεις εξουσίας αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα με τυφλή υπακοή στους ισλαμιστές και στους φασίστες, ώστε να κυβερνούν απρόσκοπτα τρομοκρατημένους τούρκους πολίτες.

Η παράλληλη πορεία της ολοένα και μεγαλύτερης φτώχειας και της ολοένα και μεγαλύτερης τρέλας του μεγαλείου που χαρακτηρίζει το καθεστώς των ισλαμιστών και των φασιστών της Τουρκίας, στην προσπάθεια του να «υλοποιήσει» τις φαντασιώσεις νεκρανάστασης οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα στον εικοστό πρώτο αιώνα, προκύπτει ανάγλυφα από την απλή ανάγνωση μερικών μόνο ειδήσεων από την καθημερινή ειδησεογραφία του 2021: 

4 Ιανουαρίου 2021: Ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden (ορκίστηκε επίσημα στις 21 Ιανουαρίου 2021) σε απαντητικό του μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καταλήγει με ιδιόχειρο υστερόγραφο, ως εξής: «Να είστε καλά. Χρειαζόμαστε την ηγεσία σας». Ο μεγαλομανής Ερντογάν περιμένει ακόμα απάντηση (Μάρτιος 2021) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του…

5 Ιανουαρίου 2021: Ο αυθαίρετος διορισμός, για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, κυβερνητικού πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, σήμανε την έναρξη φοιτητικών διαμαρτυριών οι οποίες συνεχίζονται και αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του τουρκικού καθεστώτος. Από πολύ νωρίς (9/1/2021), ο Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε συλλήβδην σαν «τρομοκράτες», τους συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. 

8 Ιανουαρίου 2021: Έγινε γνωστό ότι η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε την ετήσια απόφαση για τους ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας με συντριπτική πλειοψηφία (152 χώρες υπέρ, τέσσερις αποχές). Η Τουρκία ήταν η μία και μοναδική χώρα που καταψήφισε  την απόφαση, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την πλήρη απομόνωση της στην άρνηση αποδοχής της οικουμενικότητας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κανένα κράτος στον κόσμο δεν μπορεί να καταλάβει όσα απαιτεί θρασύτατα ο τουρκικός επεκτατισμός…

12 Ιανουαρίου 2021: Καθυβρίζοντας χυδαία τον αρχηγό της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης  (άτομο καρικατούρα, χρειάζεται ψυχολογική ανάλυση), ο Ρ. Τ. Ερντογάν κατέθεσε εναντίον του αγωγή ζητώντας «αποζημίωση» ενός εκατομμυρίου τουρκικών λιρών. Αργότερα, (22/2/2021) σε ομιλία του καυχήθηκε πως  «Κερδίζει κάθε μήνυση που υποβάλλει», χωρίς βέβαια να αναρωτηθεί τι περιμένει τους δικαστές αν δεν τις κερδίζει…

15 Ιανουαρίου 2021: Έγινε γνωστό ότι το έτος 2020 περισσότεροι από χίλιοι τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Κούρδους, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των νεκρών σε όλα τα μέτωπα στα οποία επιχειρείται ανασύσταση της πεθαμένης οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η τρέλα του μεγαλείου των ανθρώπων που ελέγχουν την τουρκική εξουσία δεν υπολογίζει καθόλου, μα καθόλου την ανθρώπινη ζωή- αρκεί βέβαια να μην είναι η δική τους ή της αυλής των «ημετέρων».

19 Ιανουαρίου 2021: Λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση της ολομέλειας της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε πως «Η απόφαση της Ελλάδος (αφορούσε το Ιόνιο) να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια είναι απόλυτα νόμιμη και απορρέει από την Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας» δημιουργώντας ένα ακόμα σκηνικό τραγωδίας στην καρικατούρα της σουλτανικής αυλής… 

30 Ιανουαρίου 2021: Οι άνεμοι τρέλας του μεγαλείου στο κομματικό συνέδριο του ΑΚΡ οδήγησαν τον Ρ. Τ. Ερντογάν σε νέες διακηρύξεις μεγαλομανίας: «Η Τουρκία καθορίζει πλέον τις ισορροπίες στον κόσμο» αποφάνθηκε μπροστά σε πλήθος παραληρούντων συνέδρων. Αλήθεια, τι να πει κανείς; Μήπως… σιγά τα ωά;

3 Φεβρουαρίου 2021: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν άρχισε την προετοιμασία που θα οδηγήσει στην απαγόρευση του φιλοκουρδικού «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» (ΗDΡ)  με αφορμή την δεύτερη αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος. Όπως είναι γνωστό, για τις ανάγκες τοποθέτησης ενός Δημοκρατικού φερετζέ στο ισλαμο-φασιστικό καθεστώς, το τουρκικό σύνταγμα θα πρέπει να μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη μέχρι το 2023 προκειμένου να προσαρμοστεί στις τρέχουσες, μειωμένες εκλογικές «επιδόσεις» ισλαμιστών και φασιστών που ελέγχουν την τουρκική εξουσία. 

8 Φεβρουαρίου 2021: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μέσα στην τρέλα του μεγαλείου του θυμήθηκε την γλώσσα των αχθοφόρων του Κασίμ Πασά, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας: «Η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη μετά από πρόσκληση της Λιβύης και ο Μακρόν να μην ανακατεύεται, δεν έχει μάθει ακόμα τη δουλειά». Βέβαια, ούτε ο πρόεδρος της (εκλεγμένης και όχι διορισμένης) Λιβυκής Βουλής ο οποίος κατήγγειλε στον ΟΗΕ πως η «συμφωνία» με την Τουρκία είναι άκυρη (9 Δεκεμβρίου 2019), ούτε το λιβυκό δικαστήριο που έκρινε άκυρο το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», ούτε ο Μακρόν, ούτε οποιοσδήποτε άλλος «έμαθαν την δουλειά»– όπως την γνωρίζει μόνο ο Ρ. Τ. Ερντογάν αυτοπροσώπως!

10 Φεβρουαρίου 2021: Νέα κρίση τρέλας μεγαλείου από τον Ρ. Τ. Ερντογάν με υβριστικό παραλήρημα εναντίον της Ελλάδος και του Έλληνα πρωθυπουργού σε αργκό υπόκοσμου: «Ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο είναι μόνιμος, δεν πρόκειται να αποσυρθεί… Θα δείτε την τρέλα των Τούρκων… Δεν συζητάμε μαζί σας γιατί μας προκαλείτε». Λίγο αργότερα βέβαια ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα συμμετέχει στην 62η παράσταση των «Διερευνητικών συνομιλιών» (Αθήνα, 16/3/2021). Μήπως  έλαβε σοβαρά υπ΄ όψη και την τρέλα των Ελλήνων;

15 Φεβρουαρίου 2020: Μεγάλο επικοινωνιακό κάζο των ισλαμιστών με τον εντοπισμό των πτωμάτων 13 Τούρκων στρατιωτικών που απήχθησαν από το ΡΚΚ. Η «προεξοφλημένη» απελευθέρωση τους από τον «ανίκητο» τουρκικό στρατό που εισέβαλε στο Ιράκ, κατέληξε σε επικοινωνιακό μπούμερανγκ το οποίο αντιμετωπίστηκε εσπευσμένα με το ξεσκόνισμα ενός χάρτη του Stratfor ο οποίος δημοσιεύτηκε πριν από δέκα χρόνια και δείχνει την (πιθανή) «επιρροή» της Τουρκίας το έτος 2050 να καλύπτει πλήρως τα «σύνορα της καρδιάς» (και της μεγαλομανίας) του Ρ. Τ. Ερντογάν. Επιπρόσθετα, τα μεγάλα και άκρως δαπανηρά  διαστημικά σχέδια του Ρ. Τ. Ερντογάν για την σελήνη, επανήλθαν ξαφνικά στην δημοσιότητα των ελεγχόμενων ΜΜΕ για τον αναγκαίο αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης. Εδώ να φάμε δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη… 

1 Μαρτίου 2021: Αναλυτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν», αναφέρεται στο τεράστιο σκάνδαλο της τουρκικής τράπεζας Halkbank,  το οποίο θα επανέλθει στις δικαστικές αίθουσες των ΗΠΑ από τις 21 Μαρτίου 2021. Είναι πολλοί πάντως αυτοί που τρέμουν σοβαρές αποκαλύψεις…

3 Μαρτίου 2021 : Η «προετοιμασία» των τούρκων ψηφοφόρων για την φίμωση του «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» (ΗDΡ) συνεχίστηκε από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ με την ξεδιάντροπη επίκληση ακόμα και του Θεού: «Θα κλείσει το HDP, πρώτα ο Θεός». Ταυτόχρονα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι προωθεί «μεταρρυθμίσεις» και «άνοιγμα στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» – δηλαδή λέει με λόγια και επικοινωνιακές παραστάσεις τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που κάνει στην πράξη – φυλακίσεις δημοσιογράφων, συγγραφέων, ακτιβιστών, φοιτητών, πολιτικών, δημάρχων, στρατιωτικών κ.ο.κ. Τώρα αν νομίζει πως γίνεται και πιστευτός, αυτό είναι ένα άλλο θέμα…

4 Μαρτίου 2021 : Η τρέλα του μεγαλείου χτύπησε και τον σύμβουλο του Ρ.Τ.Ερντογάν, Χακί Καζίν («Ούτε οι ΗΠΑ ούτε άλλα κράτη μπορούν να σώσουν την Ελλάδα από την οργή της Τουρκίας»), ενώ στην κατεχόμενη Κύπρο πραγματοποιήθηκε (με το σύνθημα «Η ελευθερία έκφρασης είναι τιμή μας») μια πολύ «ενοχλητική» πορεία διαμαρτυρίας Κύπριων μουσουλμάνων δημοσιογράφων. Παραλύουν από τον φόβο τους, σε Ελλάδα και Κύπρο, εθνομηδενιστές και προσκυνημένοι… 

5 Μαρτίου 2021 : Ένα νέο επικοινωνιακό κάζο των ισλαμιστών και του «ανίκητου» τουρκικού στρατού προστέθηκε στον σχετικό κατάλογο, όταν ένδεκα τούρκοι στρατιωτικοί (ανάμεσα τους και ο αντιστράτηγος Οσμάν Ερμπάς του 8ου Σώματος Στρατού της Τουρκίας) βρήκαν τραγικό θάνατο από την πτώση ενός ελικοπτέρου στην περιοχή Μπιτλίς. Ταυτόχρονα, από απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποίησε η Nordic Monitor προκύπτει ότι η MIT του Φιντάν Χακάν (ο οποίος ήταν «εξαφανισμένος» κατά την διάρκεια του «πραξικοπήματος» του 2016), κατεύθυνε πολεμικά αεροπλάνα σε επιλεγμένους βομβαρδισμούς στην Άγκυρα, ώστε να πιστέψει ο κόσμος πως επρόκειτο για μια πραγματική απόπειρα πραξικοπήματος. Και εμείς νομίζαμε πως το «πραξικόπημα» ήταν πραγματικό…

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α: Καθημερινά ενισχύεται η εντύπωση πως η κάθοδος της Τουρκίας προς την συντριβή συνεχίζεται κανονικά. Η ισοτιμία ενός ευρώ βρίσκεται και πάλι γύρω στις 9 τουρκικές λίρες, παρά τα τεράστια ποσά που διατίθενται καθημερινά για την υποστήριξη του τουρκικού νομίσματος και παρά την «θυσία» του γαμπρού (και οικονομικού διαχειριστή) της «Φαμίλιας Ερντογάν» από κυβερνητικές θέσεις, πριν από πέντε μήνες.  

Γαλάζιες πατρίδες, σύνορα της καρδιάς νέο-οθωμανικών μεγαλείων και άλλα πράσινα άλογα, δέχονται ισχυρά πλήγματα σε οικονομικό, στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό πεδίο.  

Η πεισματική όμως εμμονή σε εξωπραγματικούς στόχους και η τρέλα του μεγαλείου που χαρακτηρίζει την ισλαμο – φασιστική εξουσία της Τουρκίας (τελευταίο κρούσμα η απόφαση ανέγερσης μεγαλοπρεπούς προεδρικού μεγάρου στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας),  την ώρα που ο τουρκικός λαός γονατίζει κυριολεκτικά κάτω από την αφόρητη πίεση της πανδημίας και μια πρωτοφανή οικονομική και πολιτική ασφυξία, οδηγούν την Τουρκία, αργά αλλά σταθερά, στην συντριβή. 

Ας ευχηθούμε να μην γίνει αυτή σε βράχια Ελληνικά…  

Πηγή

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img