Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΤο Μάτι της Ελλάδας στην Εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Το Μάτι της Ελλάδας στην Εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Joanne Trikoulis
Joanne Trikoulis
Joanne Trikoulis is a contributing editor and is based in Athens, Greece. She is the CEO & Founder of Axion-Ellas. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Είναι γεγονός ότι όλοι στην Ελλάδα, μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη περίμενε με αγωνία στις 3 Νοεμβρίου τα exit polls στις ποιο κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με την υψηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων από το 1900. Σε ένα έτος που στιγματίζεται από μια συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία και κοινωνική αναταραχή, όλα τα μάτια είχαν στραφεί στις ΗΠΑ και τις προεδρικές εκλογές για μήνες.  Η Ελλάδα παρακολουθούσε στενά, καθώς οι αναταραχές στη Μεσόγειο που επιδεινώθηκαν την άνοιξη με τις εντάσεις στο ανατολικό Αιγαίο και στον Έβρο, και που έκτοτε κλιμακωθήκαν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις συνεχές παρατακτικές στρατιωτικές ασκήσεις της δημιούργησαν μεγάλες ανησυχίες.

Όλοι την προεκλογική περίοδο αλλά και μετέπειτα όταν όλος ο κόσμος περίμενε με κομμένη την ανάσα, να ολοκληρωθεί η ισχυρή αναμέτρηση στις ανατρεπτικές πολιτείες, τα κύρια μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα διαθέτανε ισάξια κάλυψη μεταξύ των ενδοχώριων ειδήσεων σχετικά με τον κορωνοϊο και της ανάλυσης των αμερικανικών εκλογών. Πολλοί Ελληνοαμερικανοί ανταπεξήλθαν στο κάλεσμα  να συμμετάσχουν μαζί με τους επίσημους ανταποκριτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε διάφορα πάνελ της ελληνικής τηλεόρασης και προσέφεραν συνεντεύξεις στις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες, αναλύοντας τις απόψεις των υποψηφίων για τα κρίσιμα ελληνικά και ελληνοαμερικανικά ζητήματα.  Έτσι και την στιγμή της καταμέτρηση σε μια από τις πιο κρίσιμες πολιτείες, στην Πενσυλβάνια, που ολοκληρωνόταν λίγες ημέρες αργότερα, δίνοντας στον Τζο Μπάϊντεν τη νίκη, ο ιδρυτής της HNA, Παύλος Κοτρώτσιος, έδινε την είδηση στο Κανάλι 3 της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, ΕΡΤ3.

Με την είδηση ήρθε η ανακούφιση και ελπίδα για πολλούς Έλληνες σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο Φιλέλληνας, Τζο Μπάϊντεν, ο οποίος έλαβε την υψηλότερη τιμή το 2016 από το Ίδρυμα “OXI DAY” με το Βραβείο “Αθηναγόρας” για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα παλέψει για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει υποσχεθεί, και αν χρειαστεί θα παρέμβει καθιστώντας την τουρκική συμπεριφορά ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.  Η συμπάθεια και ο θαυμασμός του προς τον ελληνικό λαό είναι εμφανής εδώ και δεκαετίες. Ως Αντιπρόεδρος και καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, συνεργάστηκε στενά με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα είχε μια δίκαιη συμφωνία και έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τόσο τη θρησκευτική ειρήνη για το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και την πολιτική ειρήνη στη διαιρεμένη Κύπρο.

Με την επανεκλογή πέντε Ελληνοαμερικανών μελών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, των Δημοκρατών, Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ, Τσάρλι Χριστού από τη Φλόριντα, Ντίνα Τίτου από τη Νεβάδα, Κρις Παππά από το Νιου Χάμσαϊρ, Ρεπουμπλικάνου Γκας Μπιλιράκη από τη Φλόριντα και της νεοεκλεγείσας Ρεπουμπλικανίδας Νικόλ Μαλλιωτάκη από τη Νέα Υόρκη, υπάρχει νέα ελπίδα ότι αυτό θα ενισχύσει περισσότερο τους ελληνικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, και αφενός θα αντιμετωπιστούν οι ελληνοαμερικανικές εσωτερικές ανησυχίες, αλλά και αφετέρου ζητήματα σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, δύο άλλοι γνωστοί σύμμαχοι της Ελλάδας εμφανίστηκαν στο προσκήνιο μαζί με τον νεοεκλεγείς πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν και την νεοεκλέγουσα αντιπρόεδρο Κάμαλ Χάρις.  Η Ελένη Κουναλάκη, πρώτη γυναίκα Υποδιοικητής της Καλιφόρνια και επί μακρόν φίλη και υποστηρικτής της Καμάλ Χάρις μπορεί κάλλιστα να είναι η υποψήφια για να καλύψει την έδρα της στην Γερουσία των ΗΠΑ, που θα πρέπει να εγκαταλείψει η νεοεκλεγούσα Αντιπρόεδρος όταν ορκιστεί τον Ιανουάριο του 2021.  Ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και υφυπουργός εξωτερικών για τις πολιτικές υποθέσεις υπό τις κυβερνήσεις Κλίντον και των δύο κυβερνήσεων Μπους, φημολογείται ότι είναι μεταξύ των εκτιμήσεων για τον Υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπάϊντεν, ενισχύοντας έτσι ακόμα τη φωνή της Ελλάδας στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο.

Thanks for reading Hellenic News of America

Τέλος, ως αντιπρόεδρος, υπό την κυβέρνηση Ομπάμα και κατά την προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2012, ο Τζο Μπάϊντεν συστήθηκε σε μια ομάδα Ελληνοαμερικανών, ως Τζο Μπαϊντενόπουλος.  Με το αίσθημα της ελπίδας να αποκαθίσταται όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι Έλληνες θα είναι όλο και περισσότερο πρόσχαροι και ευτυχείς να τον αποκαλέσουν Πρόεδρο Μπαϊντενόπουλος, όποτε επιθυμεί να επισκεφθεί την όμορφη και φιλόξενη Ελλάδα.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img