Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ Γράφει ο Μιχάλης Παπαδημητρίου

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ Γράφει ο Μιχάλης Παπαδημητρίου

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ο άνθρωπος, ενώ καρκινοβατεί στο πολιτικό και στο ηθικό πεδίο, αντίθετα, στον τεχνολογικό τομέα έχει κάνει τεράστια, και θα’ λεγε κανείς, επικίνδυνα άλματα.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Πέτυχε να εξιχνιάσει τα περισσότερα μυστικά της ύλης και του διαστήματος.

Πέτυχε εικονογραφήσεις, αναλύσεις και επικοινωνίες ασύλληπτες.

Κατάφερε να ιδιοποιηθεί θεϊκές μέχρι χθες ιδιότητες, όπως το να είναι πανταχού παρών (Skype, MSN) με την τιθάσευση των κυμάτων του φωτός, κι απ’ την άλλη πέτυχε ήδη την οπτική εξαφάνιση αντικειμένων με την κύρτωση και εκτροπή των μικροκυμάτων του φωτός που προσπίπτουν σε μανδύες αορατότητας κατασκευασμένους από ειδικά μονωτικά «μετα-υλικά».

Thanks for reading Hellenic News of America

Όλη αυτή την υλική ανάπτυξη μας την έχει από καιρό προμαντεύσει και προφητεύσει η Τέχνη (Ιούλιος Βερν, αόρατος άνθρωπος του Ουέλς, Στάρτρεκ, Χάρι Πότερ κ.λ.π., η οποία Τέχνη έχει ταυτόχρονα απασχολήσει και τα τεράστια θέματα της μετα-ηθικής που, όπως είναι φυσικό, ανακύπτουν.

Πρόσφατα ο καθηγητής της γενετικής δρ. Τσερτς ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κλωνοποιήσει τον Νεάντερταλ από απολιθωμένο δείγμα DNA. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια παρένθετη μητέρα που θα δεχτεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο έμβρυο στη μήτρα της….

Πρόσφατα επίσης απασχόλησε τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές η δεδηλωμένη τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιούνται στους πολέμους και στις συρράξεις, αντί ανθρώπων, ρομπότ-δολοφόνοι (slaughterbots).

Η πορεία ερήμην του ανθρώπου, ενός όντος που είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του, που συναισθηματίζεται ποικιλοτρόπως, που μπορεί να συγχωρέσει, και που τέλος πάντων είναι ελεύθερο να κάνει λάθος, είναι ένα τεράστιο ιστορικό και ανθρωπολογικό ολίσθημα που είναι αδύνατον να μείνει ατιμώρητο.

Οτιδήποτε λέει ο καθένας μας σήμερα είναι καταγεγραμμένο στα συστήματα των τηλεπικοινωνιών και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασυρθεί.

Ίσως σύντομα δούμε να ανιχνεύονται ήχοι και εικόνες του μακρινού παρελθόντος εντελώς ακατάγραπτες, ακόμα δε και να γίνεται καταγραφή και ανάγνωση της σκέψης!

Υπάρχει ήδη μια τρομακτική υπεροχή των μέσων έναντι των σκοπών και των προθέσεων. Και προπαντός έναντι της ηθικής.

Σύντομα δεν θα αναγνωρίζεται ο άνθρωπος ως παραδοσιακή οντότητα και αξία.

Τον κώδωνα του κινδύνου μας τον κρούει με σαγηνευτικό τρόπο ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νόα Χαράρι με το τελευταίο βιβλίο του «HOMO DEUS μια σύντομη ιστορία του αύριο», και με τις διαλέξεις του.

Κατά τον επιστήμονα η πορεία της ανθρωπότητας είναι επισφαλής.

Διανύουμε κρίσεις νέου τύπου για πρώτη φορά στην ιστορία.

Συγχέουμε τη φαντασία με την πραγματικότητα.

Προσπαθούμε να λύσουμε παγκόσμια προβλήματα με εθνικές πολιτικές και εθνικές κορόνες.

Παράλληλα περισσότεροι άνθρωποι σήμερα πεθαίνουν από περισσότερο φαγητό παρά από λίγο ή καθόλου.

Περισσότερες είναι και οι αυτοκτονίες (πάσης μορφής…) από τα θύματα των πολέμων και των εγκλημάτων.

Αποκαθηλώσαμε τον «πολιτικό άνθρωπο» και τον «άνθρωπο-ψυχή» και στη θέση του βάλαμε τον «άνθρωπο-μπιτ».

Η νέα τεχνολογική επανάσταση που επιταχύνει με αλματώδη ρυθμό δημιουργεί ήδη νέες πολυπληθείς τάξεις αχρήστων ανθρώπων!

Σε ένα σημείο αποφαίνεται ότι «στατιστικά είμαστε ο μεγαλύτερος εχθρός μας», και εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να μη θαυμάσεις την αιώνια ελληνική σοφία.

Ρωτήθηκε κάποτε ο σοφός Ανάχαρσης ο Σκύθης για το «ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου» κι αυτός απάντησε «ο ίδιος ο εαυτός του»!

(Ερωτηθείς «τι εστι πολέμιον ανθρώποις;» «Αυτοί, έφη, εαυτοίς»).

Ψάχνουμε δηλαδή να βρούμε τον εχθρό γύρω μας, κι αυτός είναι μέσα μας! Συνταρακτική η διαπίστωση.

Τέτοιες ρήσεις, που βρίσκουν με μαθηματική ακρίβεια ισχύ και επαλήθευση μετά από 2600 χρόνια, αποδεικνύουν, νομίζω, την υπέρτατη και την υπέρχρονη σοφία που γεννήθηκε σ’ αυτό τον τόπο και από τους γηγενείς αλλά και από τους ξένους και μετέχοντες της ελληνικής παιδείας (όπως ήταν ο Ανάχαρσης).

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img