Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Το σήμα της Ολυμπιακής στη λεωφόρο Βουλιαγμένης επέστρεψε -Φωτίστηκε ξανά μετά από...

Το σήμα της Ολυμπιακής στη λεωφόρο Βουλιαγμένης επέστρεψε -Φωτίστηκε ξανά μετά από 20 χρόνια    

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Φωταγωγήθηκε ξανά το παλαιό σήμα της Ολυμπιακής που βρίσκεται στην ανακαινισμένη πλατεία, στη συμβολή της Λεωφόρου  Βουλιαγμένης με την Μαρίνου Γερουλάνου.
εδώ εικονίζεται το σήμα της ολυμπιακής
Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της περιοχής εδώ και χρόνια. Από το 1973 που κατασκευάστηκε ήταν σημείο αναφοράς είτε για όσους έκλειναν ραντεβού για να συναντηθούν στο δρόμο και να πάνε παρέα προορισμό τους, είτε για όσους έφταναν από τα βόρεια προάστια, αφού βλέποντάς τον καταλάβαιναν πως είχαν φτάσει στο Ελληνικό, ακόμα όμως και για τους ξένους τουρίστες που έφτασαν στο ανατολικό αεροδρόμιο, ήταν το σημάδι πως έμπαιναν στην Αθήνα.
 Τα χρόνια όμως πέρασαν και σταδιακά τα φώτα στο σήμα της Ολυμπιακής έσβησαν και αυτό έμοιαζε με ένα από τα πολλά ερείπια που έμειναν πίσω στην περιοχή μετά τη μετακόμιση στα Σπάτα.
Τελικά όμως σχεδόν 20 χρόνια μετά πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής και από την Τετάρτη το σήμα της Ολυμπιακής άναψε και πάλι.
 Με ρετρό διάθεση άναψε ξανά 
Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης είχε οργανώσει το βράδυ της Τετάρτης ειδική εκδήλωση για τη φωταγώγηση του σήματος.
Την παράσταση έκλεψαν οι… πιλότοι και οι… αεροσυνοδοί που τις ρετρό στολές τους.
Ο Δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Κωνσταντάτος περιχαρής για το αποτέλεσμα έβγαλε selfie στο σημείο και την ανέβαζε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
 Το ιστορικό 
Το 1969, η Πολιτεία, αποφασίζει, μετά τη συνεχή αύξηση του τουρισμού, που παρουσιάζει η χώρα μας ως τουριστικός προορισμός, να επεκτείνει περαιτέρω το Αεροδρόμιο του Ελληνικού προς Ανατολάς.
Έτσι, δημιουργήθηκε ο Ανατολικός Αερολιμένας, αναπόσπαστο τμήμα του Αεροδρομίου του Ελληνικού, με στόχο να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ξένες αεροπορικές εταιρείες, εγκαινιάζοντας το κτίριο Saarinen, όνομα που πήρε από τον σχεδιαστή, κατασκευαστή, αρχιτέκτονα.
 
Ο Δυτικός Αερολιμένας, εξυπηρετούσε αποκλειστικά το σύνολο των πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας και μόνο.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, κατόπιν τούτου, εισηγήθηκε προς τα στελέχη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, να δημιουργηθεί και να τοποθετηθεί σε καίριο σημείο (διασταύρωση Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Αλίμου), το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προκειμένου να προωθήσει την εταιρεία του και να διευρύνει το μερίδιό της στην αγορά, ως αερομεταφορέα.
Έτσι, το 1970, οι υπηρεσίες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προχώρησαν στην πραγματοποίηση μελέτης, αναζήτηση χώρου και στη συνέχεια, σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή του σήματος.
Η εντολή δόθηκε από τον Κωνσταντίνο Κονιαλίδη, πρόεδρο της Ολυμπιακής Αεροπορίας και έμπιστο στέλεχος του Αριστοτέλη Ωνάση, στον κατασκευαστή, κ. Βότση.
H κατασκευή της επιγραφής ξεκίνησε το 1973 και ολοκληρώθηκε μετά από λίγους μήνες, με την υποβοήθηση ξύλινης σκαλωσιάς και τη βοήθεια ειδικού γερανού, που χορηγήθηκε από την Ολυμπιακή Αεροπορία για την ανάρτηση της σιδηροκατασκευής (ιδιαίτερα μεγάλη κατασκευή για την εποχή εκείνη).
Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι πριν κατασκευαστεί το σήμα, έπρεπε να πάρει ειδική άδεια από το Υπουργείο Συντονισμού, καθώς τέτοιου είδους διαφημιστικές κατασκευές, (ύψος, ανάγλυφα γράμματα) δεν προβλεπόντουσαν από την τότε νομοθεσία.
Η σφαίρα είναι διαμέτρου 10 μέτρων ενώ το συνολικό ύψος της ανέρχεται στα 26 μέτρα. Το συνολικό βάρος της είναι 11,5 τόνοι. Ο πρώτος σχεδιασμός της απεικόνιζε αεροσκάφη, την ονομασία OLYMPIC AIRWAYS και ανέφερε τις πέντε ηπείρους, ότι είναι δηλαδή εταιρεία των πέντε ηπείρων.
Η όλη κατασκευή κόστισε 980.000 δραχμές, ποσό υπέρογκο, για την εποχή εκείνη.
Το 2003, το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για 3η συνεχή φορά, δέχεται παρέμβαση και από OLYMPIC AIRWAYS γίνεται OLYMPIC AIRLINES.
 
 

Πηγή: iefimerida.gr

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img