Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
«“Φτάνει η λιτότητα για την Αθήνα. Μεταναστευτικό, η Ρώμη έχει δίκιο”»

«“Φτάνει η λιτότητα για την Αθήνα. Μεταναστευτικό, η Ρώμη έχει δίκιο”»

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Ε/φ Il Messaggero: Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Η ε/φ Il Messaggero δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο δημοσιογράφο Θ.Ανδρεάδη-Συγγελάκη με τίτλο «“Φτάνει η λιτότητα για την Αθήνα. Μεταναστευτικό, η Ρώμη έχει δίκιο”».

 

Η συνέντευξη προαναγγέλλεται στο πρωτοσέλιδο της ε/φ με τον τίτλο «Παυλόπουλος: “Φτάνει η λιτότητα για την Αθήνα. Ορθή η ιταλική πολιτική για το μεταναστευτικό”» και το κείμενο: «“Η λιτότητα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας”, λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος».

Thanks for reading Hellenic News of America

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος:

 

Τίτλος: «“Φτάνει η λιτότητα για την Αθήνα. Μεταναστευτικό, η Ρώμη έχει δίκιο”»

Υπότιτλοι: «Για τον Πρόεδρο της Ελλάδας είναι επείγουσα ανάγκη να μειωθεί το χρέος και να αποφευχθεί η στασιμότητα».

«“Είναι ορθό να υποστηριχθούν οικονομικά οι αφρικανικές χώρες από τις οποίες φεύγουν οι πρόσφυγες”».

 

Εισαγωγή: «Η λιτότητα είναι σε αντίθεση με τις αρχές του φιλελεύθερης οικονομίας» υπογραμμίζει, σε αυτή τη συνέντευξη στην Il Messaggero, ο Πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος. Ως απόλυτη προτεραιότητα, υποδεικνύει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά το πρότυπο της αμερικανικής Federal Reserve. Έγκριτος νομικός με κύρος, του μετριοπαθούς χώρου, ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «που πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», και ζητά από τους πιστωτές να βρουν μια κοινή θέση στη διαμόρφωση αιτημάτων προς την Αθήνα. Για τους μετανάστες, κρίνει πολύ ενδιαφέρουσες τις προτάσεις του Matteo Renzi και πραγματοποιεί εκ νέου έκκληση για αλληλεγγύη όλων των ευρωπαίων εταίρων.

 

Ερώτηση: Κ.Πρόεδρε, ο Martin Schulz, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ΕΕ, είπε ότι «είναι καιρός για αλλαγή φάσης» και «για να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις» Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την Ευρώπη για να εγκαταλείψει τη λιτότητα;

 

Απάντηση: Ανεπιφύλακτα ναι. Ακόμη και στην οικονομική θεωρία, με βάση τα στοιχεία της ευρωζώνης, αναγνωρίζεται ότι όχι μόνο δεν υπάρχει η περίφημη «αρμονική συνύπαρξη» μεταξύ αυστηρής λιτότητας και ανάπτυξης. Αντιθέτως, η άκαμπτη λιτότητα οδηγεί στην ανατροφοδοτούμενη ύφεση και την ενδημική παρουσία του εφιάλτη των ανισοτήτων και της ανεργίας. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας, στις οποίες βασίζεται η ευρωζώνη. Αναφέρομαι και στην κλασική θέση του Keynes, όπου η φιλελεύθερη οικονομία έχει για κύριο στόχο την πλήρη απασχόληση.

 

Ερώτηση: Πρόσφατα δηλώσατε ότι «είναι απαραίτητο όλοι να προβληματιστούν σχετικά με τη διαδικασία ανάπτυξης της ευρωζώνης». Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη;

 

Απάντηση: Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχοντας ως βάση το μοντέλο της Fed. Ιδίως στους κάτωθι τομείς: Πρώτον, την ουσιαστική εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Δεύτερον, στον τομέα της ενίσχυσης της ρευστότητας προκειμένου να τονωθεί μία επαρκής ζήτηση και για να υπάρξει μία ανάκαμψη της προσφοράς, και με μία ιδιαίτερη προσοχή στις επενδύσεις. Και έτσι, στην ουσία, επιτρέποντας να ανακάμψει η προοπτική και η δυναμική αειφόρου ανάπτυξης. Τέλος, θα πρέπει να παρασχεθούν τα αναγκαία μέσα ώστε η ΕΚΤ να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία γενικευμένη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία, δυστυχώς, είναι πλέον ορατή.

 

Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους; Θα υπάρξει μια ολοκλήρωση σε σύντομο διάστημα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές;

 

Απάντηση: Η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΜΣ, είναι περισσότερο από απαραίτητη, και πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Επειδή αναγνωρίζεται ευρέως ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και είναι αδιανόητο να καταστεί βιώσιμο μόνο με τις προθεσμίες πληρωμής του, υπό το πρίσμα της σημερινής πραγματικότητας, όταν όλοι γνωρίζουν πόσο οι συνέπειες αυτού του χρέους διαβρώνουν την ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, αυτή είναι και η δέσμευση των πιστωτών ήδη από το 2012. Υπό το φως όλων αυτών, και με δεδομένο ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της, υπάρχει ένα είδος «υποχρέωσης του δανειστή», που πρέπει να εκπληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, μπορεί ήδη να διακρίνει κανείς την ολοκλήρωσή της. Για να συμβεί αυτό, όμως, είναι απαραίτητο και από την πλευρά των πιστωτών να υπάρχει μια κοινή θέση, ένα είδος κοινής αντίληψης μεταξύ τους, διότι διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια και βεβαιότητα οι μελλοντικές υποχρεώσεις, αλλά και η οριστική επιστροφή της στις αγορές.

 

Ερώτηση: Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που φέρουν το κύριο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η λύση έγκειται στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έναντι των τειχών και των εθνικών εγωισμών;

 

Απάντηση: Βεβαίως. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλληλεγγύη αποτελεί βασική αρχή του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, από την ίδρυσή του. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – συνεπώς το ίδιο το μέλλον της – εξαρτάται περισσότερο από αυτή την αλληλεγγύη από ό, τι από το νόμισμα και την κοινή οικονομική πολιτική, ειδικά όταν αυτές οι πολιτικές κάποιες φορές κινούνται προς λάθος κατεύθυνση.

 

Ερώτηση: Η κυβέρνηση Renzi προτείνει το «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» με οικονομικές ενισχύσεις προς τις αφρικανικές χώρες και ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα. Πιστεύετε ότι είναι μια αποτελεσματική λύση;

 

Απάντηση: Η πρόταση του Πρωθυπουργού Matteo Renzi είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι κινείται εντός της όλης λογικής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008. Στην παράγραφο V, προβλέπεται σαφώς ότι η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι η αντιμετώπιση της στις ρίζες της, που, πέραν από τον πόλεμο, είναι η υπανάπτυξη, η ανισότητα και, σε τελική ανάλυση, η πείνα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον τίτλο της παραγράφου αυτού: «Δημιουργία μιας κοινής και συντονισμένης δράσης με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης που θα ευνοεί τη συνέργεια μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης». Ειδικά όσον αφορά τη συνεργασία με την Αφρική, γίνεται αναφορά στην υλοποίηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής, που υπογράφηκε στη Λισαβόνα τον Δεκέμβριο του 2007. Θα πρέπει να υποστηριχθούν οι χώρες προέλευσης, ώστε να μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά και να εξασφαλίσουν στους πολίτες τους μια αξιοπρεπή ζωή. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αυτά που προβλέπονται ειδικότερα από το Σύμφωνο, παρέμειναν χωρίς περιεχόμενο. Με άλλα λόγια, εδώ, η ΕΕ ακολουθεί την τακτική της σοφίας εκ των υστέρων.

 

Ερώτηση: Η πολιτική μπορεί να εμπνευσθεί από το μήνυμα της αλληλεγγύης που θέλησαν να στείλουν από τη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος;

 

Απάντηση: Όχι μόνο μπορεί, αλλά είναι απαραίτητο ότι να βρει έμπνευση σε αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται σε τρεις πυλώνες, τους οποίους ο Paul Valery ανέδειξε, με εμβληματικό τρόπο, πριν ακόμη το οικοδόμημα της Ευρώπης πάρει σάρκα και οστά. Δηλαδή στους πυλώνες της αρχαίας Ελλάδας, για την ελευθερία και τη δημοκρατία, της αρχαίας Ρώμης, για τους θεσμούς και τη res pubblica, και της χριστιανικής διδασκαλίας, για τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

 

Τέλος, επισημαίνεται ότι, στο δημοσίευμα, σε πλαίσιο αναδεικνύονται οι κάτωθι φράσεις, συνοδευόμενες, αντίστοιχα, από φωτογραφίες των J.C.Juncker, M.Draghi, A.Merkel, M.Renzi:

 

«Τέρμα στη λιτότητα μέχρις εσχάτων που φέρνει μόνο κρίση και ανεργία»

«Η ΕΚΤ πρέπει να έχει μεγαλύτερες εξουσίες για την τόνωση της ζήτησης και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος»

«Είναι θεμελιώδες η Ευρώπη να ξαναβρεί την αρχή της αλληλεγγύης βοηθώντας πραγματικά όποιον έχει ανάγκη»

«Η πρόταση Renzi κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και στοχεύει στην καταπολέμηση της υπανάπτυξης».

 

 

ΠΑΝΤΣΙΟΣ

 

Κοιν.:

 

 

Πρεσβεία Βατικανού
Γενικό Προξενείο Μιλάνου
Προξενείο Βενετίας
 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img