Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΌμιλος Φίλων Φέτας

Όμιλος Φίλων Φέτας

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

 

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας για την κοινή μας πατρίδα θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για ένα εθνικό, κατά την άποψή μας, θέμα. Πρόκειται για το μέλλον που επιφυλάσσουν στη Φέτα μας οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική (SADC) και τον Καναδά (CETA).

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Ενδεχόμενα σας είναι γνωστό ότι, μετά από πολύχρονους αγώνες της χώρας μας, η ονομασία Φέτα καταχωρήθηκε στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Ελληνική Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) [Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1829/2002 της Επιτροπής, Απόφαση Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ανακοινωθέν τύπου αριθ.92/05/EL της 25ης Οκτωβρίου 2005]. Εξασφαλίσαμε έτσι «και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», το μονοπώλιο της ονομασίας Φέτα στη Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ εκτός αυτής, όπου δεν ισχύει το Ευρωπαϊκό δίκαιο, τη δυνατότητα να διακινείται το προϊόν μας με την ταυτότητά του και σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού να αξιολογείται από τους καταναλωτές.

 

Και ενώ όλα «κυλούσαν», για μια δεκαετία περίπου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τη Φέτα μας προέκυψαν ξαφνικά «ως κεραυνός εν αιθρία», οι εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά οι οποίες μεταξύ άλλων, προβλέπουν «ότι οι υφιστάμενοι στις χώρες αυτές παραγωγοί και έμποροι λευκών τυριών άλμης που τα διέθεταν στην αγορά με την ονομασία Φέτα μπορούν να συνεχίσουν να τα πωλούν, εις το διηνεκές, με την ονομασία αυτή, ενώ οι εισερχόμενοι μελλοντικά στην παραγωγή και εμπορία των τυριών αυτών υποχρεούνται να τα διαθέσουν με τις ονομασίες «Feta-style», «Feta-type» ή «South African Feta» στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής ή «Feta made in Canada» στην περίπτωση του Καναδά». Και όλα αυτά όταν με τις συμφωνίες αυτές παρέχεται πλήρης προστασία σε όλα (Νότια Αφρική) ή σχεδόν σε όλα (Καναδάς) τα προϊόντα Π.Ο.Π. της Ε.Ε. με εξαίρεση τη Φέτα στην οποία όχι μόνον δεν παρέχεται προστασία αλλά αντίθετα υποσκάπτεται μεθοδικά το Ευρωπαϊκό της κεκτημένο και η καλή της Φήμη.

 

Και οι δύο συμφωνίες έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βρίσκεται σε εξέλιξη η κύρωσή τους και από τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε. Θεωρούμε αδιανόητη ακόμη και τη σκέψη να κυρωθούν αυτές ως έχουν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ, για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εθνικούς και για λόγους αξιοπρέπειας.

 

Στις συνθήκες αυτές μια ομάδα πολιτών που είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με την προστασία της Φέτας ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική, μη πολιτική, μη επαγγελματική ένωση προσώπων, τον Όμιλο Φίλων Φέτας, με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η ταυτότητα του εθνικού μας προϊόντος από τις δύο συμφωνίες και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους βουλευτές μας ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΟΥΝ. Μέλη του μπορούν να γίνουν όλοι οι Έλληνες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και να αποχωρήσουν όποτε το επιθυμήσουν.

 

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

 

Σας παρακαλούμε θερμά να γνωστοποιήσετε στα μέλη σας την ύπαρξη, το σκοπό και την ιστοσελίδα (www.fetasos.gr) του Ομίλου Φίλων Φέτας για να ενημερωθούν, να γίνουν μέλη του και όλοι μαζί να επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατόν για την ναυαρχίδα των τυριών μας, τη Φέτα. Το θέμα είναι εθνικό και κανένας Έλληνας δεν δικαιολογείται να απέχει από την προσπάθεια αυτή. Για να έχει προοπτικές ο αγώνας μας πρέπει να γίνουμε πολλοί, πάρα πολλοί και προς την κατεύθυνση αυτή ζητούμε τη συνδρομή σας.

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας

 

Με τιμή  


Ανυφαντάκης Εμμανουήλ
Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φέτας
Ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img