TOY ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

 

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών διοργάνωσε εκδήλωση για την 105η επέτειο της ανακηρύξεως της Ανεξαρτησίας της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Το γενικό πρόσταγμα της εκδήλωσης είχε, όπως κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καραθάνος.

Η αρχή της εκδήλωσης έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, Πλατεία Καρύτση στην Αθήνα, όπου τελέστηκε Πανηγυρική Δοξολογία . Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον κ. Κώστα Κυριακού, έναν εκ των πέντε στελεχών της ΔΕΕΕΜ ‘’ΟΜΟΝΟΙΑ’’, ο οποίος φυλακίστηκαν το 1994 από την κυβέρνηση Μπερίσα,  με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά του αλβανικού κράτους.

O κ. Κώστας Κυριακού, στον λόγο του, αναφέρθηκε στο πως οι Μεγάλες Δυνάμεις απέσπασαν τον βόρειο κομμάτι της Ηπείρου και το προσάρτησαν με εκβιαστικό τρόπο στο μέχρι τότε ανύπαρκτο αλβανικό κράτος, την αντίσταση των Βορειοηπειρωτών, την βοήθεια των εθελοντών από την μητροπολιτική Ελλάδα, την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και την αγνόησή του από τους Αλβανούς, από τότε μέχρι σήμερα. Μίλησε επίσης για την ολιγωρία των μεταγενεστέρων ελληνικών κυβερνήσεων να φέρουν το Βορειοηπειρωτικό στους Διεθνείς Οργανισμούς προς επίλυση, αλλά και τις σημερινές κυβερνήσεις, που τηρούν γύρω από το Βορειοηπειρωτικό μία εσκεμμένη συνομωσία σιωπής. Αυτή τους η στάση έχει πολύ απογοητεύσει, όπως είναι φυσικό, τους αδελφούς Βορειοηπειρώτες. Και ο κ. Κ. Κυριακού τελείωσε την ομιλία του λέγοντας :

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, όχι για να τελέσουμε  μνημόσυνο, αλλά για να τιμήσουμε και θυμηθούμε τις θυσίες των ηρώων και συγχρόνως, ο καθένας μας ξεχωριστά να αισθανθεί ότι και αυτός έχει ιερό καθήκον να συνεχίσει τον αγώνα για την δικαίωση των προσδοκιών όλων αυτών που θυσιάστηκαν για τα ελληνικά ιδεώδη και όλοι μαζί το όνειρο να το κάνουμε πραγματικότητα. Τιμή και δόξα στους ήρωες. Ζήτω ο απανταχού Ελληνισμός».

Παρούσα ήταν και η αδελφή του εθνομάρτυρα Κώστα Κατσίφα,, Ερμιόνη, η οποία είχε μαζί της την ένδοξη σημαία του. Πριν ξεκινήσει η πορεία για το Σύνταγμα, ο λογοτέχνης, κ. Γεώργιος Καραμαδούκης διάβασε ένα ποίημα –μοιρολόι για τον Κώστα Κατσίφα.

Ο κ. Μπάμπης Καραθάνος είπε ότι η φετινή ημέρα του εορτασμού της 105 επετείου, συμπίπτει με την ημερομηνία που υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Κέρκύρας (17 Φεβρουαρίου). Την ημερομηνία αυτή, εμείς την εκλαμβάνουμε ως μία μεγάλη Γενική Συνέλευση των Πανελλήνων που πιστεύουμε, ελπίζουμε, ευχόμαστε και θα τα καταφέρουμε κάποια στιγμή να ελευθερώσουμε αυτό το κομμάτι της Ηπείρου, το οποίο θα ενωθεί με την Μάνα Ελλάδα.   

Εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να μείνουμε ενωμένοι, αποφασισμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι. Η λύση είναι μία ‘’ΕΝΩΣΗ’’ και τότε θα ανασάνουμε.. Ζήτω, η Μεγάλη Ελλάδα και ο Ελληνισμός.

 

Μεταξύ αυτών που παρευρέθησαν στην Δοξολογία, ήταν οι εξής:

Χρήστος Κονταρίδης, Στρατηγός της Αστυνομίας

Λευτέρης Συναδινός, Ευρωβουλευτής,

Χρήστος Παππάς, Βουλευτής της Χρυσής Αυγής

Ιωάννης Σακκάς, από την Ελληνική Λύση,

Παναγιώτης Καράμπελας, εκ μέρους της Νέας Δεξιάς του Φαήλου

 Κρανιδιώτη

Πάνος Χατζηγεωργιάδης, Γραμματέας Πολιτισμού του Λαϊκού

 Ορθόδοξου Συνααγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.)

Δημήτρης Περδίκης, Πρὀεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (Κ.Α.Β.Η.)

-Σάββας Σιάτρας, Ερμηνευτής Δημοτικών Τραγουδιών

– Ανδρέας Μαρτίνος, Αντιστασιακός Βορειοηπειρώτης

Ενώ μηνύματα συμπαράστασης  έστειλαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Βασίλης Λεβέντης, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος και μετά ξεκίνησε η πορεία για το Σύνταγμα.   Επικεφαλής της πορείας ήταν η σημαία του Εθνομάρτυρα, Κώστα Κατσίφα. Στο Σύνταγμα έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.