Tuesday, April 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekAnimasyros 2022: Παρουσίαση προγράμματος στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Animasyros 2022: Παρουσίαση προγράμματος στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Animasyros 2022 πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, καλλιτεχνών, φίλων και υποστηρικτών του φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Κ. Καραμητσάνης, ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, ενώ η βραδιά είχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κώστας Τσουτσοπλίδης, καλωσόρισε το κοινό αναφέροντας πως «το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα υποστηρίζει και πάλι με θέρμη το Animasyros». «Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε κατά πόσο το animation μπορεί να διαπραγματευτεί σημαντικά θέματα, όπως η υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, με έναν τρόπο που να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων» τόνισε. Μάλιστα, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Animasyros, o επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ θα έχει μια ανοιχτή συζήτηση με μέλη της διεθνούς κοινότητας animation, ακριβώς για το πώς το animation μπορεί πραγματικά να μιλήσει στην καρδιά του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη και να προάγει τις αξίες της δημοκρατικής ζωής (23/9, 17:30-18:30, Θέατρο Απόλλων).

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είμαστε περήφανοι γιατί το Animasyros με την σταθερή υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ κάθε χρόνο αναπτύσσεται, διευρύνεται, γίνεται πιο εξωστρεφές, με διεθνείς συνεργασίες και έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο».

Στη συνέχεια, πήραν το λόγο οι πρέσβεις της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας, ο σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της πρεσβείας της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο Ελλάδος, καθώς και η Βάσω Χρηστίδη, γενική διευθύντρια της SKY express που αποτελεί βασικό υποστηρικτή του φεστιβάλ.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ενενήντα δεύτερα για τον Μάνο Ελευθερίου». Πρόκειται για την τρίτη ταινία της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα» σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99,2 στο πλαίσιο της οποίας η ζωή πολυαγαπημένων Ελλήνων τραγουδοποιών και τραγουδιστών (που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού) πλαισιωμένη από ένα εμβληματικό τραγούδι τους, γίνεται ταινία animation από ανερχόμενους σκηνοθέτες.

Το τραγούδι «’Αλλος για Χίο τράβηξε» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Δήμου Μούτση, διασκευάστηκε ειδικά για την ταινία αυτή από τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και μίλησε για το εν λόγω εγχείρημα, υπογραμμίζοντας πως «η Σύρος είναι το μέρος που γεννήθηκε ο Μάνος Ελευθερίου, και επειδή η συγκεκριμένη ταινία αφορά στα προβλήματα της εποχής μας, παίρνει ένα ιδιαίτερο βάρος και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα ταξιδέψει όχι μόνον η Σύρος, και με έναν έμμεσο τρόπο η ανθρωπιά, η αγάπη και η αλληλεγγύη που κρύβει η ποίηση του Μάνου Ελευθερίου, αλλά και όλα εκείνα που μας απασχολούν στη σύγχρονη Ελλάδα και που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια».

Ο Δήμος Μούτσης δήλωσε πως «ο Μάνος Ελευθερίου δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος συγγραφέας, είναι ένας ευγενής δημιουργός. Έχει έναν τρόπο να μεταχειρίζεται το λόγο, ακόμα και στις πιο σκληρές του εκφράσεις, μ’ έναν τρόπο που τον χαρακτηρίζει όχι ένας εστετισμός στολισμένος με ‘δαχτυλίδια και σπαθιά’, αλλά μια ευγένεια γεμάτη από ‘κλαδευτήρια κι αλέτρια’ που θα έλεγε ο Νίκος Γκάτσος».

Για την σειρά «Ενενήντα Δεύτερα», καρπό της συνεργασίας του Animasyros με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99,2 μίλησε και ο Δημήτρης Βραχνός, διευθυντής του Μελωδία 99,2 ο οποίος ανέφερε πως «από το έργο του Μάνου Ελευθερίου επιλέξαμε να εικονοποιήσουμε το τραγούδι “‘Αλλος Για Χίο Τράβηξε” θέλοντας παράλληλα να αποτίσουμε το δικό μας φόρο τιμής στην αιματοβαμμένη σελίδα της συλλογικής μας μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τοποθετήσαμε τον Μάνο Ελευθερίου να παρατηρεί και να εμπνέεται, σαν να ήταν εκεί, και να ακολουθεί μεταξύ άλλων τους κατατρεγμένους που έφτασαν και στο νησί της Σύρου». Δείτε το «Ενενήντα δεύτερα για τον Μάνο Ελευθερίου» εδώ: https://vimeo.com/748656103

Τέλος, η διευθύντρια του Animasyros, Μαρία Ανεστοπούλου και ο συντονιστής Προγράμματος, Στέφανος ‘Αλαν Κόλλιας, παρουσίασαν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Για έξι ημέρες, ο κόσμος του animation ζωντανεύει στη Σύρο με πάνω από 200 ταινίες από 43 διαφορετικές χώρες, σε 8 διαγωνιστικά τμήματα και αφιερώματα διεθνείς καλεσμένους, εκπαιδευτικά εργαστήρια, σχολικές προβολές, παράλληλες δράσεις και την Αγορά. Μεγάλο μέρος του προγράμματος προβολών θα είναι διαθέσιμο και μέσω ψηφιακών προβολών στο live.animasyros.gr, ενώ οι εργασίες της Αγοράς θα αναμεταδίδονται στο επίσημο κανάλι του Animasyros στο YouTube.

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στις Βαλτικές Χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), με την υποστήριξη των αντίστοιχων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει προβολές σύγχρονων ταινιών μικρού μήκους ανιμέισον από τις τρεις χώρες σε συνεπιμέλεια με την Anna Zaca, διευθύντρια της Latvian Animation Association καθώς και δυο ταινίες μεγάλου μήκους: το πολυβραβευμένο “Away” του Λετονού Gints Zilbalodis παρουσία του σκηνοθέτη και την παιδική ταινία “Captain Morten and the Spider Queen” από την Εσθονία. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος διοργανώνεται συζήτηση στην Αγορά του φεστιβάλ παρουσία δημιουργών και παραγωγών από τις Βαλτικές Χώρες».

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων. Εκεί, μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί η νέα ταινία ανιμέισον παραγωγής του Animasyros, που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ, καθώς και η νέα ταινία της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα», ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την προβολή της προτεινόμενης για 3 Όσκαρ και υποψήφιας για το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX 2022 ταινίας «FLEE» (σε διανομή στην Ελλάδα από την StraDaFilms), παρουσία συντελεστών της ταινίας.

Η τελετή λήξης και απονομής βραβείων του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Απόλλων όπου θα φιλοξενήσει και μια live εμφάνιση του συνθέτη και τραγουδιστή Theodore στο τραγούδι του «Transcendence of Man» συνοδεία του ανιμέισον βίντεο που δημιουργήθηκε από τον Μπάμπη Αλεξιάδη σε παραγωγή του Animasyros.

Όλες οι δραστηριότητες του φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό και τους επαγγελματίες. Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά: www.animasyros.gr

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img