Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekHealth World 2021: Η επόμενη ημέρα της πανδημίας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού...

Health World 2021: Η επόμενη ημέρα της πανδημίας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα αλλά και στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Health World 2021: Pandemic Crisis-The Day After», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Λιαργκόβας επεσήμανε ότι η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε πολλά δεινά αλλά κατάφερε να αφυπνίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση πολύ πιο αποτελεσματικά από προηγούμενες κρίσεις (οικονομικές, brexit κά). Στο πλαίσιο αυτό, το ταμείο Ανάκαμψης καλείται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάκαμψη των χωρών, ενώ πρόκληση αποτελεί η σωστή διαχείρισή του. Πρόσθεσε επίσης, ότι η επίδραση του Σχεδίου Ανάκαμψης θα είναι μεγάλη για τη χώρα μας, ενώ έκανε λόγο και για την αναγκαιότητα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας: «Επενδύσεις χωρίς μεταρρυθμίσεις θεωρώ ότι δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, αλλά επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις, πράγματι, μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο στην ανάκαμψη αλλά και στην ανθεκτικότητα».

Αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, ο ‘Αγγελος Τσακανίκας, επιστημονικός υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, έχει διαθεσιμότητα υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, έχει διεθνή προσανατολισμό, δυναμική παρουσία στην έρευνα και καινοτομία και έχει κατορθώσει να συγκρατήσει, παρά την κρίση, τα μεγέθη του. Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, η πανδημία του κορονοϊού έδωσε καλύτερη ευκαιρία στον κλάδο να αναπτυχθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημόσια εικόνα της φαρμακοβιομηχανίας έχει βελτιωθεί, ενώ ο συγκεκριμένος κλάδος έχει θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες.

Από την πλευρά του, ο Δημήτριος Φιλίππου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανέφερε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι αναπτυξιακός μοχλός με τεράστια συμβολή στην οικονομία, καθώς αποτελεί το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, υποστηρίζει χιλιάδες εργαζόμενους και αποτελεί ένα από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπάρχουν τεράστιες επενδύσεις πάνω στην έρευνα που μπορούν να στηρίξουν την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Φιλίππου, στην ομιλία του εστίασε στην αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων στη φαρμακοβιομηχανία, ενώ τόνισε ότι μετά από δέκα και πλέον χρόνια κρίσης της χώρας (οικονομικής, υγειονομικής και κοινωνικής) φαίνεται ότι το περιβάλλον στη χώρα μας διαμορφώνεται ευοίωνο και ελπιδοφόρο.

Εστιάζοντας στην κλινική έρευνα, ο Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος & γενικός διευθυντής της Pharmaserve Lilly, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση και τόνισε ότι το «με λίγη συνεργασία, θέληση και προσπάθεια μπορούμε να αλλάξουμε το τοπίο και η κλινική έρευνα να φέρει αυτά που υπόσχεται για την οικονομία και τους ασθενείς της χώρας μας».

Thanks for reading Hellenic News of America

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης Chief, Human Retrovirus Section, Vaccine Branch, Center for Cancer Research National Cancer Institute, σημείωσε ότι η πανδημία ακόμα επεκτείνεται. «Μετά από 250 εκατ. ανακοινωμένες μολύνσεις και 5 εκατ. διαπιστωμένους θανάτους, όλα τα δεδομένα συμφωνούν ότι δεν θα απαλλαγούμε σύντομα από τον κορονοϊό γιατί του επιτρέψαμε να διαδοθεί και να ριζώσει βαθιά στην ανθρώπινη κοινωνία» σημείωσε και εκτίμησε ότι «θα πάρει πολλά χρόνια για να απαλλαγούμε από την πανδημία». Τόνισε ωστόσο, ότι ελπιδοφόρο είναι το γεγονός πως η επιστροφή σε νέα παγκόσμια κανονικότητα θα έρθει πολύ πιο γρήγορα από την εξάλειψη της πανδημίας καθώς επίσης και το ότι η επένδυση στην επιστήμη έχει δημιουργήσει πολλαπλούς τρόπους για να νικήσουμε την πανδημία.

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται από τον ειδικό θεματικό ιστότοπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ www.amna.gr/healthworld2021

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img