“Οι προκλήσεις της πανδημίας πρέπει να μας προβληματίσουν για την επόμενη μέρα της. Η Ευρώπη πρέπει να έχει αυτάρκεια, τουλάχιστον στο κομμάτι των φαρμάκων” επισήμανε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης.
Αναφερόμενος στα τελευταία θέματα με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών, ο Υπουργός τόνισε ότι το “φαινόμενο δεν μας ανησυχεί για το συνολικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Όσοι προσπαθήσουν να εξαπατήσουν το σύστημα, θα έχουν τις σχετικές κυρώσεις. Το σύστημα μπορεί να ιχνηλατεί και να βλέπει αυτά τα περιστατικά. Ιχνηλατούμε και δηλώσεις ψευδών νοσήσεων” πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε ότι εξετάζουμε και πιστοποιητικά εμβολιασμών από τρίτες χώρες, κυρίως από τα Βαλκάνια. Αλλά όλο το φαινόμενο είναι πολύ περιορισμένο τουλάχιστον στο δικό μου πεδίο, στους υγειονομικούς”. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ιδιαίτερα ότι η συνολική διαχείριση της πανδημίας δείχνει ότι η χώρα μας πήγε πολύ καλά, σε σχέση με τις δυνατότητες του ΕΣΥ. MYKONOS- A 4k Aerial Film of the Greek Islands Copy video url Play / Pause Mute / Unmute Report a problem Language Mox Player ADVERTISEMENT
Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Ανδρέας Ξανθός, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε την λογική success story και έτσι αρνήθηκε μία λογική αξιολόγησης της πορείας αντιμετώπισης της πανδημίας. “Χρειάζεται μία νέα υγειονομική στρατηγική. Δεν μπορεί να εστιάζει η συζήτηση μόνο στο εμβόλιο. Η μάχη χάνεται κυρίως στην κοινότητα, στην ανεξέλεγκτη διασπορά και στις εστίες υπερμετάδοσης. Δεν έχουμε δει καμία σοβαρή ενδυνάμωση του ΕΣΥ αυτή την περίοδο” είπε ο κ. Ξανθός και σημείωσε πως χρειάζεται restart η υγειονομική πολιτική της χώρας και η εμβολιαστική στρατηγική. Για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, εκτίμησε ότι αποτελεί κοινωνική βαρβαρότητα το μέτρο. “Η συναίνεση είναι το κρίσιμο θέμα σε μία κρίση δημόσιας υγείας” τόνισε. Ο Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να υπονομεύσει κανείς τον εμβολιασμό είναι να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του. Για τα φαινόμενα κακόβουλων ενεργειών κατά γιατρών, σημείωσε ότι συνάδελφοι του αντιμετωπίζουν προβλήματα και από οργανωμένες ομάδες, που δημιουργούν ζητήματα και θέλουν ακόμη και εκταφές νεκρών, να κάνουν αγωγές και μηνύσεις, αήθη σχόλια κα. “Ουδείς θεραπεύεται από κανέναν γιατρό δια της βίας. Όποιος δεν θέλει να θεραπευτεί μπορεί να υπογράφει και να πηγαίνει σπίτι του, ακόμη και εάν δεν θέλει διασωλήνωση, μπορεί να το υπογράψει και να μην γίνει ανάνηψη” επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, ενώ εκτίμησε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από τα περσινά και θα ομοιάζουν με αυτά του 2018 ή του 2017. Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, υπογράμμισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποδείχτηκε ότι μπορεί να βοηθήσει στο θέμα της κάλυψης των ασθενών με όλα τα απαραίτητα φάρμακα. “Ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας μέσα στην πανδημία ήταν σημαντικός, παρόλο που υπήρξε αποεπένδυση στον κλάδο τα τελευταία 10 χρόνια” είπε και πρόσθεσε πως μέσα σε περίοδο κρίσης η χώρα μας δεν μπορεί να εξαρτάται και οικονομικά, αλλά και υγειονομικά, από τις εισαγωγές φαρμάκων.
Η κα. Χαρίκλεια Τζιουβάρα, Πρόεδρος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου, τόνισε πως οι περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, που έτσι και αλλιώς έχουν δυσκολία πρόσβασης στο υγειονομικό σύστημα, αποκλείστηκαν ακόμη περισσότερο από τα lockdown. “To σλόγκαν “Μένουμε Σπίτι” για κάποιους ανθρώπους, όπως οι άστεγοι, δεν είναι καν εφικτό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε βασικά είδη ανάγκης” σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Τζιουβάρα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ