Wednesday, April 24, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekOι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας για την προοπτική των λιμανιών κατά...

Oι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας για την προοπτική των λιμανιών κατά μήκος της Εγνατίας

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

«Ψήφο εμπιστοσύνης» σε επίπεδο κρουαζιέρας και θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών κερδίζει η Θεσσαλονίκη «και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε, να δούμε την ευκαιρία και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα με αισιοδοξία» επισήμανε σήμερα ο δήμαρχος του κεντρικού δήμου, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας, που διοργανώνει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

«Τα τέσσερα λιμάνια της Εγνατίας των Λιμένων (σ.σ. Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Καβάλα) συνιστούν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Η Ευρώπη αποτελεί μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες λιμενικές περιφέρειες παγκοσμίως, με 1.200 εμπορικούς θαλάσσιους λιμένες κατά μήκος των 70.000 χιλιομέτρωντης παράκτιας ζώνης της. Αυτό σημαίνει, με μια πρώτη ανάγνωση, ότι το πλεονέκτημά μας δεν είναι μοναδικό –δεν είναι όμως και αμελητέο. Όταν περίπου το 75% του εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες και το 38% του ενδοκοινοτικού εμπορίου διεξάγεται μέσω θαλάσσης, τότε καταλαβαίνει κάποιος την αξία των λιμανιών» επισήμανε.

Αναφερόμενος ειδικά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρόσθεσε: «Έχουμε μπει σε μια πορεία όπου προγραμματίζονται και υλοποιούνται οι απαραίτητες επενδύσεις, ώστε να ανέβουμε στην παγκόσμια κατάταξη και να εδραιωθούμε ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Το βασικότερο όλων, αυτό που πραγματικά θα αλλάξει το επίπεδο, είναι η επέκταση της 6ης προβλήτας. Με την ολοκλήρωση του έργου το λιμάνι θα παρέχει τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών. Μόνο αυτή η αναβάθμιση δημιουργεί ετήσια έσοδα άνω των 230 εκατ. ευρώ σε όλο το οικοσύστημα του λιμένος, ενισχύει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου από άμεσους και έμμεσους φόρους και παράγει προστιθέμενη αξία άνω των 90 εκατ. ευρώ ετησίως κατά την περίοδο κατασκευής, στηρίζοντας άμεσα και έμμεσα τη δημιουργία περισσότερων από 3.300 θέσεις εργασίας. Αριθμοί που μεγαλώνουν την αμέσως επόμενη περίοδο 2026-2035» σημείωσε, ενώ υπενθύμισε και τα έργα που «τρέχουν» με τη συμβολή του δήμου στις γειτονικές του λιμένος περιοχές, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Η διευρυμένη ενδοχώρα που δημιούργησε για την ΑΜ-Θ η είσοδος Βουλγαρίας-Ρουμανίας στην ΕΕ

Ως υπερτοπικοί αναπτυξιακοί κόμβοι και κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών θα λειτουργήσουν -με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων υποδομών- τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, που δημιουργούν τη «λιμενική Εγνατία», όπως επισήμανε ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, προσθέτοντας ότι μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε., η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέκτησε βαλκανική ενδοχώρα.

Thanks for reading Hellenic News of America

«Οι συγκοινωνιακοί και αναπτυξιακοί άξονες από τα ανατολικά Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζουν ήδη έντονη δυναμική, που έχει αλλάξει άρδην τα μέχρι τώρα δεδομένα και αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς. Δημιουργείται έτσι ενιαία αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία και ανάδειξη του λιμανιού της Καβάλας ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών και ανάπτυξης» τόνισε ο κ.Μουριάδης και συμπλήρωσε πως με την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης, αλλά και του Ε61, του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατίας (Καβάλα-Δράμα-Σέρρες), θα ενισχυθεί καθοριστικά ο ρόλος της Καβάλας ως κόμβος συνδυασμένων μεταφορών.

Ωστόσο, είπε, σήμερα τα λιμάνια δεν είναι απλά κέντρα διαμετακόμισης και διανομής εμπορευμάτων, αφού αποτελούν ουσιαστικά γκρίζες ζώνες εντός του αστικού ιστού: «Η χερσαία ζώνη του λιμένος βρίσκεται σε άμεση χωρική και λειτουργική σύνδεση με τον αστικό ιστό. Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του δήμου και του Οργανισμού Λιμένος που τη διαχειρίζεται, ώστε να μην υπάρχουν χωρικές και λειτουργικές ασυνέχειες και σχεδιαστικά κενά. Θεωρώ, πως άπαντες στην πόλη το έχουν αντιληφθεί αυτό και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Μουριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξη εκπροσώπου της αυτοδιοίκησης στο διοικητικό συμβούλιο των Οργανισμών Λιμένος.

Τα έργα που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ρόλο του λιμένος της Ηγουμενίτσας

Στην εξέλιξη της ταυτότητας της Ηγουμενίτσας και στην αναβάθμισή της «σε σημαντικότατο συγκοινωνιακό κόμβο», λόγω της σύγκλισης των αξόνων της Εγνατίας και της Ιονίας Οδού, αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Ιωάννης Λώλος. «Σε μια διαδρομή 670 χιλιομέτρων, η Εγνατία Οδός, που αναλόγως της οπτικής, ξεκινάει ή καταλήγει κυριολεκτικά στις υποδομές του διεθνούς σημασίας λιμένος της Ηγουμενίτσας, έχει καταφέρει να μετατρέψει όλη τη Βόρεια Ελλάδα σε ενδοχώρα, για επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, από και προς την Δυτική Ευρώπη.

Ο ρόλος του λιμένος Ηγουμενίτσας αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αν υλοποιηθούν η προβλεπόμενη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων-Καλαμπάκας, ο Δυτικός Σιδηροδρομικός Άξονας Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα-Αντίρριο-Ρίο, το διπολικό Εμπορευματικό Κέντρο και η αναμενόμενη οδική σύνδεση λιμένος Ηγουμενίτσας – Εγνατίας Οδού με την Αλβανία μέσω της πρόσβασης προς Μαυρομάτι» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πάντως πως ο αναπτυξιακός χαρακτήρας σε οποιοδήποτε έργο, «προκειμένου να καταστεί βιώσιμος, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Στην περίπτωσή μας, με την αξιοποίηση του λιμένος κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του παρελθόντος, όπως το θέμα με την χερσαία ζώνη που συμπεριελάμβανε τμήματα παραλιακής γραμμής της Ηγουμενίτσας, των Συβότων και της Πλαταριάς, ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και καταφυγίων σκαφών, τμήματα δηλαδή, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των κατοίκων» σημείωσε και πρόσθεσε πως επιβάλλεται να υπάρχει εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης στη διοίκηση των λιμένων.

Ο κ.Λώλος υπενθύμισε πως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι δεύτερο σε κίνηση επιβατών λιμένων στην Ελλάδα, μετά τον Πειραιά, και πρόσθεσε: «Αν σε αυτούς προστεθούν οι εν δυνάμει επισκέπτες κρουαζιέρας, αφού ο λιμένας διαθέτει τις υποδομές που μπορούν να τον καταστήσουν προορισμό κρουαζιερόπλοιων, οι επισκέπτες yachting, που ήδη προσεγγίζουν τα τουριστικά καταφύγια Πλαταριάς και Συβότων, όπως και εκείνοι που θα φτάνουν στη μαρίνα 340 θέσεων στην Ηγουμενίτσα και στους άλλους προορισμούς του προωθούμενου από τον Οργανισμό Λιμένος δικτύου Μαρίνων και Τουριστικών Καταφυγίων Σκαφών (Ηγουμενίτσα-Πλαταριά-Σαγιάδα-Σύβοτα), γίνεται αντιληπτή η δυναμική του ρόλου του λιμένος, και του νέου ιδιοκτησιακού του καθεστώτος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img