Saturday, April 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
O Μιχάλης Κόκκινος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις «Τιμής και μνήμης...

O Μιχάλης Κόκκινος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις «Τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στη Μάχη της Καλλίπολης»  

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

ΤΙΤΛΟΣ ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΟΣ

 

O Μιχάλης Κόκκινος στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μάχη της Καλλίπολης

 

Thanks for reading Hellenic News of America

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

 

O Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις «Τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στη Μάχη της Καλλίπολης» στη Λήμνο στις 20 και 21 Απριλίου.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε στις 20 Απριλίου στο Πορτιανού της Λήμνου, όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, επιμνημόσυνη δέηση καθώς και ένας αγώνας δρόμου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την κατάθεση στεφάνου στην αναμνηστική πλάκα που έχει στηθεί στο χωριό, στη μνήμη του Ταξιάρχου Stephen Saunders, ο οποίος είχε παραστεί σε ανάλογη εκδήλωση στη Λήμνο πριν 16 χρόνια, φυτεύοντας τότε μια ελιά ειρήνης. Υπενθυμίζεται ότι ο Ταξίαρχος Stephen Saunders υπήρξε θύμα τρομοκρατίας. Αμέσως μετά προσκεκλημένοι αλλά και ο παρευρισκόμενος κόσμος μεταφέρθηκαν στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο Πορτιανού, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των στρατιωτών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη Λήμνο και έχουν ενταφιαστεί εκεί.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στο Πορτιανού, ξεκίνησε και ο αγώνας δρόμου «Τρέχουμε για την Ειρήνη ΙΙ», με τους συμμετέχοντες να καλούνται να φέρουν εις πέρας την απόσταση από το Συμμαχικό νεκροταφείο του Μούδρου ως το Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Πορτιανού. Είχε προβλεφθεί και η δυνατότητα συμμετοχής τρέχοντας μικρότερη απόσταση όπως η συμβολική διαδρομή στην οποία πήρε μέρος το τμήμα Α.Μ.Ε.Α της ΑΕΛ, από το Παλιό Πεδινό ως το χωριό των εκδηλώσεων. Αξίζει να αναφερθεί πως το νήμα του τερματισμού «έκοψε» ο Δήμος Τράνταλος, γνωστός δρομέας στο νησί. Ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος απένειμε τα μετάλλια στους νικητές. Ο αγώνας δρόμου “Run For Peace II” είναι κίνητρο προβληματισμού για όλο τον κόσμο και πρέπει να στηριχθεί, ώστε του χρόνου να έχει πολλούς συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο Μιχάλης Κόκκινος δήλωσε «Η αθόρυβη δράση του Συλλόγου «Οι Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο» στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της φιλίας μας με τους αδελφούς λαούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τους οποίους πολεμήσαμε μαζί σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Στις χώρες τους υπάρχουν πολλές οργανώσεις βετεράνων και τιμούν τους στρατιώτες της εκστρατείας στην Καλλίπολη το 1915 και την Ημέρα Μνήμης του ΑΝΖΑΚ. Την ημέρα αυτή γίνονται πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και θεωρείται εθνική επέτειος, δεδομένου ότι μέχρι το 1915 οι δύο φίλοι λαοί δεν είχαν λάβει μέρος σε πολεμική σύγκρουση».

Παρόντες ήταν ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, η Πρόξενος της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Sue Burgess, η εκπρόσωπος του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα. Μαρό Ζοζέ Βασιλική, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας κ. Κοτσιλίνης, η εκπρόσωπος Αμυντικού Ακολούθου Αυστραλίας στην Νότια Ευρώπη Αρχικελευστής κα. Σαμάνθα Ρόμπινσον, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Ταξίαρχος κ. Γιώργος Μπουζάκης, εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι των Anzac από τη Λήμνο» κ. Στέλιος Μάντζαρης.

Στο Μούδρο «έπεσε» στις 21 Απριλίου η αυλαία των εκδηλώσεων «Τιμής και Μνήμης των πεσόντων στη μάχη της Καλλίπολης» με εκδηλώσεις από νωρίς το πρωί ως τη δύση του ήλιου. Συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη ημέρα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με έκθεση φωτογραφίας και εκθεμάτων εποχής του 1915. Μετά πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο» του διεθνούς project: «Lemnos through the last 100 years – Facing the next 100 years of history». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Μούδρου από καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι συνεργάζονται ήδη με Ιδρύματα του εξωτερικού, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Μετά έγιναν τα εγκαίνια του κέντρου ενημέρωσης, Ιστορίας & Ναυτικής παράδοσης Δήμου Λήμνου. Ο Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση των εγκαινίων: «Ο λαός αυτός έχει μάθει να μην ξεχνά. Σήμερα κρατάτε συνεχή και αέναη την ιστορική μνήμη που είναι ταυτισμένη με αυτόν τον τόπο, με την ιστορία σας, με ένα κομμάτι της ψυχής σας. Αυτό το αριστούργημα είναι κάτι που ανήκει στο λαό της Λήμνου, την ελληνική ιστορία και την παγκόσμια ιστορία».

Στις 17.30, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Μούδρου, όπου ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί από τον Έπαρχο και Δήμαρχο Λήμνου αλλά και από εκπροσώπους παρισταμένων χωρών. Ακολούθησε ομιλία του εκπροσώπου του Πολεμικού Μουσείου και ακολούθησε άκουσμα σκοπών εποχής από Λημνιούς καλλιτέχνες, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Μαυράκη. Περισσότεροι από δύο χιλιάδες επιβάτες κρουαζιερόπλοιων κατέπλευσαν στη Λήμνο, απόγονοι των στρατιωτών της συμμαχίας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες.

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img