Thursday, April 18, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek«Partners in Democracy»: Οι σύγχρονες προκλήσεις για τη δημοκρατία και η πρωτοφανής...

«Partners in Democracy»: Οι σύγχρονες προκλήσεις για τη δημοκρατία και η πρωτοφανής διαμάχη με την αυταρχική εξουσία

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στη διαμάχη μεταξύ της δημοκρατίας και της αυταρχικής εξουσίας που γίνεται σήμερα, αλλά και στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας στο οποίο βρίσκεται η ανθρωπότητα, επικεντρώθηκε το Συμπόσιο «Partners in Democracy», δηλαδή σύντροφοι στη δημοκρατία, από την αμερικανική πρεσβεία και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στην Εθνική Πινακοθήκη.

Το «Partners in Democracy» φιλοξενεί νέους ηγέτες, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και εξέχοντες εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλο τον κόσμο για να συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και την προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στις κοινωνίες μας.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της ιστορίας που έχει να κάνει με τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε και τόνισε ότι η «δημοκρατία έχει τις ρίζες της στη συμπερίληψη, στην προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών», αναφερόμενος και στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο κ. Τσούνης ανέφερε ακόμα ότι «αυταρχικές και απολυταρχικές δυνάμεις προσπαθούν να υπονομεύουν τις αξίες μας, όπως και τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη» και είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία θα έχει ασφάλεια και ειρήνη. «Δεν θα επιτρέψουμε στους απολυταρχικούς ηγέτες να αλλάξουν τα σύνορα παγκοσμίως με τη βία» επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ και επίσης σημείωσε: «Η δημοκρατία δεν ισχύει παντού και για όλους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι στον κόσμο θα ζουν σε δημοκρατίες, όπως έχουμε στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η δημοκρατία στις ΗΠΑ δεν είναι τέλεια, αλλά προσπαθούμε να τη βελτιώνουμε διαρκώς». Είπε ακόμα ότι σήμερα η δημοκρατία αντιμετωπίζει κινδύνους από απολυταρχικά καθεστώτα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιβιώσει χιλιετίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνούμε και να την προστατεύουμε. Καταλήγοντας, ο κ. Τσούνης μίλησε για τα δικαιώματα και την μεταχείριση των προσφύγων που αφήνουν τις χώρες τους απειλούμενοι από βία, πολεμικές συγκρούσεις ή ακραία φτώχεια και φτάνουν στις ελληνικές ακτές, εκφράζοντας την ελπίδα οι άνθρωποι αυτοί να έχουν την ίδια υποδοχή που είχαν οι γονείς του όταν μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά την ομιλία του τόνισε ότι η «δημοκρατία δεν είναι μια θεωρία, δεν είναι κάτι το αφηρημένο, ούτε ζήτημα θεωρητικής ερμηνείας. Είναι πρακτική. Έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας, με το απτό, το ορατό και το μετρήσιμο. Κι εδώ, για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, δεν κρινόμαστε από τα λόγια μας, όσο όμορφα κι αν είναι αυτά, κρινόμαστε από τις πράξεις μας» ενώ επεσήμανε παράλληλα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και η δημοκρατία είναι έννοιες ταυτισμένες και ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο πεδίο της, η δημοκρατία κρίνεται καθημερινά, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

Thanks for reading Hellenic News of America

Αναφέρθηκε ακόμα και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, σημειώνοντας: «Τι μάθαμε όλοι την περασμένη Κυριακή, τουλάχιστον στην Ελλάδα; Βάζω στοίχημα ότι το μαθαίνετε κι εσείς όλοι στις χώρες σας. Μάθαμε ότι η κοινωνία είναι πάρα πολύ μπροστά από την πολιτική. Ότι πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο εμείς “κλειδωνόμαστε” και παγιδευόμαστε σε δόγματα και στερεότυπα του “χθες”. Σκιαμαχούμε λες και είμαστε ζόμπι, βγαίνουν σκελετοί από τις ντουλάπες, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει αυτό το μέλλον που έρχεται, που είναι αμείλικτο, που τίποτα και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει. Και τα ζητήματα που θέτει, οι προκλήσεις που τίθενται είναι το “αύριο”. Είναι και το πολιτικό αύριο γιατί είναι ήδη το κοινωνικό σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, είπε ότι σήμερα η ιστορία της δημοκρατίας γράφεται με το αίμα των στρατιωτών της χώρας του που πολεμούν για την ελευθερία. Τόνισε ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία, ενώ προσέθεσε ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και ότι σήμερα πρέπει να παλέψουμε ξανά γι΄αυτή και κατέληξε λέγοντας ότι είναι καθήκον όλων μας να σταματήσουμε τον πόλεμο. Τέλος, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια προς τη χώρα του.

O Στίβεν Μπρέγιερ, πρώην μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, μίλησε για την διάκριση των εξουσιών και για τον κανόνα δικαίου και το πώς αυτά συνδέονται με την δημοκρατία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img