Monday, March 18, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekTα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση

Tα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης που έχουν εφαρμοστεί ή δρομολογούνται για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ψήφιση σημαντικών διατάξεων για την προώθηση του net metering και την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για τη μείωση του κόστους στη βιομηχανία, με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού.  Παράλληλα, αναφερόμενος στη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς των αγοραπωλησιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), επισήμανε ότι το Υπουργείο μελετά την εξαίρεση από την χρηματιστηριακή αγορά των διμερών συμβάσεων, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ,  ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την DG Comp το μέτρο «green pool» για ενίσχυση της βιομηχανίας που συνάπτει PPAs.

Επίσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, όπως την επέκταση του πλαισίου για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων, πέραν των ορίων της Περιφέρειας, την επέκταση του virtual net metering και στην Υψηλή Τάση και την αύξηση του ορίου των 3MW για το net-metering. Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να διατεθούν για τη βιομηχανία, όπως το Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της βιομηχανίας επισημάνθηκαν ως προτεραιότητες η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η απλοποίηση της αδειοδότησης, η αποτελεσματικότητα του χωροταξικού σχεδιασμού, η μακρόχρονη εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση και η εξομάλυνση σημαντικών στρεβλώσεων ανταγωνιστικότητας που θέτουν οι κανονισμοί CBAM/ETS αποτελούν τις προτεραιότητες για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα». Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.

Thanks for reading Hellenic News of America

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img